İmsak
Güneş
Öğle
İkindi
Akşam
Yatsı

Bölge ek tazminatı mesleki üst öğrenim halinde de verilir mi?

Bölge ek tazminatının da, eğer mesleki üst öğrenim durumu varsa, personele ödenmesi gerekmektedir.

Kaynak : Memurlar.Net - Özel
Haber Giriş : 01 Şubat 2019 00:02, Son Güncelleme : 21 Ocak 2019 01:00
Bölge ek tazminatı mesleki üst öğrenim halinde de verilir mi?

SORU: Ben .. merkezde bir kamu kurumunda tekniker kadrosunda çalışmaktayım. Sonrasında mezun olduğum mühendislik intibakımı yaptırdıktan sonra 3 senedir mühendislik zam ve tazminatlarından yararlanmaktayım. Bulunduğum il, ilgili cetvelde 2 bölgede ve tekniker kadrosu için ek tazminat oranı %11... Aynı bölge için mühendislik ek tazminat oranı %15 görünmektedir. Bizim mutemet bana mesleki üst öğrenim olan mühendislik bitirmeme rağmen kadromun olduğu tekniker için geçerli olan %11 ek tazminat oranından bölge tazminatımı hesaplamakta. oysa memurlar.net in maaş hesaplama robotunda ünvanlı tekniker seçip mesleki üst öğrenim mühendislik mezunu modülünü seçtiğimizde maaş hesaplattığımızda bu oran %15 olarak görünmekte. bizim mutemet mi yanlış orandan hesaplıyor yoksa maaş robotunuz mu? İyi çalışmalar dilerim şimdiden teşekkür ederim.

CEVAP: 657 sayılı Devlet Memurları Kanununun "Zam ve Tazminatlar" başlıklı 152 inci maddesinin II-A-Özel Hizmet Tazminatı kısmının (c) bendinde; "...Teknik Hizmetler Sınıfına dahil kadrolarda bulunan personelden kalkınmada öncelikli yörelere sürekli görevle atananlara, bu yörelerde fiilen çalıştıkları sürece ayrıca 35 puana kadar ilave yapılabilir" hükmü yer almaktadır.

17/04/2006 tarihli ve 2006/10344 sayılı Devlet Memurlarına Ödenecek Zam ve Tazminatlara İlişkin Bakanlar Kurulu Kararının 4 üncü maddesinin e fıkrasında 'Kurumların teknik ve sağlık hizmetleri sınıflarına ait kadrolarında bulunanlardan, bulundukları hizmet sınıflarına atanılabilecek mesleki bir üst öğrenimi bitirenlere, cetvellerde ayrıca belirtilen istisnai durumlar hariç olmak üzere, kariyerleri (mesleki üst öğrenimleri) esas alınarak zam ve tazminat ödenir. Kadroları teknik ve sağlık hizmetleri sınıflarında bulunanlardan, bulundukları hizmet sınıflarından bir kadroya atanılamayacak herhangi bir üst öğrenimi bitirenlere ise bitirdikleri üst öğrenimden dolayı zam ve tazminat ödenmez.' ile "Bölgelere göre verilecek ek özel hizmet tazminatı" başlıklı 7 inci maddesinde;

"Teknik ve sağlık hizmetleri sınıflarına dahil kadrolarda bulunan ve ekli IV sayılı Cetvelde gösterilen yerleşim birimlerine sürekli görevle atananlara, bu yerlerde fiilen çalıştıkları sürece, ekli II sayılı Cetvelin (E) ve (F) bölümlerinde bölgeler itibarıyla belirlenen özel hizmet tazminatı oranları ek olarak ödenir ve bu ek tazminatın ödenmesinde aşağıdaki esaslar uygulanır.

a) Fiilen bölgede çalışılan süre, göreve başlama ile görevden ayrılma tarihleri arasında geçen süre olup, bu süreye;

1) Mehil müddeti,

2) Hizmet içi eğitim, seminer, kurs ve geçici görevle bölge dışında 10 günden fazla bir süre ile görevlendirme hallerinde, bu sürelerin tamamı; 10 gün ve daha kısa süreli görevlendirmelerin toplamının bir yılda 30 günü aşması halinde ise aşan kısmı,

3) Hastalık izni, istirahat ve hava değişimi süreleri (görevin yapılması sırasında veya görevden dolayı olduğunun amirlerince onaylanması şartıyla hastalanan, yaralanan, kazaya uğrayan ve sakatlananların tedavi ve hastalık izni süreleri hariç),

4) Mazeret izinleri,

5) Yurt dışı geçici görevlendirme süreleri,

6) Görevden uzaklaştırılma, gözaltına alınma, açığa alınma ve tutuklanma süreleri, Türk Silahlı Kuvvetlerinde görevli personele disiplin amirlerince veya disiplin mahkemelerince verilen oda hapsi süreleri (Bunlar hakkındaki kamu davasının düşmesi, ortadan kaldırılması, yargılamanın men'ine veya beraatine karar verilmesi hallerinde geriye dönük olarak bu süreler için ödeme yapılmaz),

dahil değildir.

b) Ek özel hizmet tazminatı esas olarak, personelin asli görev yerine göre tespit edilir. Ancak kesintisiz 15 günden, kesintili olarak da bir yılda 3 aydan fazla bir süre ile bölge içinde fakat memuriyet mahalli dışında görevlendirilenlerin, geçici görev sürelerinin söz konusu süreleri aşan kısmına, geçici görev mahalli için öngörülen oranlar üzerinden ödeme yapılır. 3 güne kadar olan geçici görevler, bu bentte belirtilen sürelerin hesabında dikkate alınmaz.

c) Sağlık Hizmetleri Sınıfı personeli için "köy ve diğer yerleşim birimleri"nde ödenecek ek özel hizmet tazminatı hakkında da yukarıdaki hükümler uygulanır.

ç) Asli görev yerleri IV sayılı Cetvel kapsamı dışında bulunanlardan, bu Cetvel kapsamındaki yerleşim birimlerine vekaleten atananlara veya geçici olarak görevlendirilenlere, bu görevlerinden dolayı anılan Cetvelde yer alan bölgeler için öngörülen ek özel hizmet tazminatı ödenmez." hükümleri yer almaktadır.

DEĞERLENDİRME

Yukarıda yer alan mevzuat düzenlemelerine göre, bölge tazminatı olarak ödenen ek tazminat oranını mesleki üst öğrenim olarak bitirilen unvana ait bölge tazminat oranından faydalanması gerektiği anlaşılmaktadır.

Çünkü bu konuda özel bir düzenleme olmadığı ve "kariyerleri (mesleki üst öğrenimleri) esas alınarak zam ve tazminat ödenir." hükmünü bölge tazminatları içinde değerlendirebiliriz.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber