'FETÖ uluslararası barışı ve guvenliği tehdit ediyor'

Polis Akademisince hazırlanan "Uluslararası bir tehdit olarak FETÖ" raporu örgütün yurt dışı yapılanması ve yeni stratejiler ile sürdürmeye çalıştığı faaliyetlerini deşifre etti.

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 22 Ocak 2019 20:47, Son Güncelleme : 22 Ocak 2019 21:05
'FETÖ uluslararası barışı ve guvenliği tehdit ediyor'

Polis Akademisi Başkanlığınca hazırlanan "Uluslararası bir tehdit olarak FETÖ" başlıklı raporda, "FETO, Turkiye acısından arz ettigi tehdidin yanında aynı zamanda bolgesel ve kuresel etkileriyle birlikte uluslararası barısı ve guvenligi tehdit edecek potansiyele sahip devletler arası iliskileri etkileyen yeni nesil bir teror örgutudur." tespitlerine yer verildi.

Örgütün yabancı istihbarat servisleriyle ilişkileri ve dünyanın çeşitli yerlerindeki faaliyetleri hakkında detaylı analizlerin yer aldığı raporda, örgütün tarihçesi, temel özellikleri ve amaçları, medya ve eğitim yapılanmasının yanı sıra başta ABD olmak üzere, örgütün Avrupa, Balkanlar, Orta Doğu, Afrika, Rusya, Orta Asya ve Kafkaslar'daki yapılanması hakkında kapsamlı bilgiler sıralandı.

Raporda "Yeni nesil terör örgütü" vurgusu

Örgütün Türkiye açısından arz ettigi tehdidin yanında aynı zamanda bölgesel ve küresel etkileriyle birlikte uluslararası barısı ve güvenligi tehdit edecek potansiyele sahip devletler arası iliskileri etkileyen, "Yeni nesil bir terör örgütü" olduğu vurgulanan raporda, FETO'nun uluslararası yapılanmasının aydınlatılmasının, sadece Turkiye'nin ulusal guvenligi acısından degil uluslararası barıs ve guvenlik icin de onem arz ettiği tespitine yer verildi.

Amerika Birleşik Devletleri'nin, orgutun halihazırda dunya capında faaliyetlerinin merkezi konumunda olduğu belirtilen raporda, Avrupa Birliği ulkelerinin de FETO'nun cok kuvvetli bicimde orgutlendigi ulkeler arasında yer aldığı, FETO'nun uluslararası bir teror orgutu olması nedeniyle etkili bir mucadelenin ancak uluslararası karakterde yurutulurse basarılı olunacağı, bu noktada diğer konuyla ilgili farkındalıgına yonelik calısmalara onem verilmesi gerektiği de vurgulandı.

Örgütün yapılanması etnik terör örgütlerine benziyor

Fetullahçı Terör Örgütü'nün kuruluşu ve yapısı hakkında bilgilerin yer aldığı raporda, örgütün mahrem ve hucresel yapılanma bicimi incelendiginde, ozellikle sol, etnik teror orgutü yapılarına benzerlik gösterdiğine işaret edilerek, "Örgut, legal gorunumlu siyasi, hukuki ve sivil toplum faaliyetleriyle elimine edemediği hedeflerini, suikast ve tehdit gibi yollarla yok etmektedir." ifadelerine yer verildi.

Raporda, şu tespitler yapıldı:

"FETÖ, her doneme uygun, kendisini oldugundan farklı gosteren ve albenisi yuksek bir elbise giyerek, gerek iceride kendisine sempati duyan bir sosyal taban yaratmıs gerekse batılı/NATO vb. guclerin kullanımına uygun bir sekle burunmustur. Kendisini dinsel bir hareket ya da sivil toplum hareketi gibi sunan FETO, tum bu yonuyle esasen kapalı sekilde orgutlenmis bir illegal orguttur. Birbirinden alakasız gibi gorunen farklı birimlerdeki FETO'cu hakim ve savcıların yurt dısındaki aynı telefon numaraları ile gorusmeler yaptıkları belirlenmistir. FETO'ye giren birey, orgutsel yapı icerisindeki uzun suren sosyallesme ile benlik degerini kaybetmekte ve orgut kulturu ve yapısı icinde yok olup gitmektedir. Cizvit tarikatı ve Masonik yapılanmalardakine benzer bicimde semboller uzerinden mesaj veren FETO, kendini gizlemek icin her donemin kendi sartlarına kolayca adapte olabilen bir orguttur."

Örgütün amacının devleti ele gecirdikten sonra kendi ideolojisi dogrultusunda ekonomik, toplumsal ve siyasal gucu yonetmek olduğu vurgulanan raporda, devlet kurumlarına sızarken, TSK, Emniyet, MIT ve yargı gibi kurumlara oncelik verildiği ve buralarda mahrem yapılanmalara gidildiği, illegal yollarla elde ettigi ekonomik gelir sayesinde egitim ve medya yapılanmasını guclendiren teror orgutunün, zamanla daha fazla insan kaynagı devsirerek, devlete daha buyuk olceklerde sızma faaliyetlerine giristiği, diğer tespitler arasında yer aldı.

Örgütün medya ile olan iliskisinin sıradan bir teror orgutunun medya ile olan baglantısını asan cok ozgun bir yapıyı sahip olduğu belirtilen raporda, örgüte ait medya organlarının kapatılmasının ardından ozellikle sosyal medyanın bir haberlesme aracı ve bilgi kaynagı olarak kullanıldıgı, örgütün bu bağlamda medyayı profesyonel bir sektor olmaktan oteye, illegal bicimde sızdırılan bilgi ve belgelerin amaçları doğrultusunda kullanılması için bir araç olarak gördüğüne işaret edildi.

Yurt dışında kripto okullar ve dernekler

Örgütün medya gibi eğitime de çok önem verdiğinin vurgulandığı çalışmada, FETÖ'nün, egitim uzerine inşa edilmiş bir teror orgutu olduğu ve orgut yapılanması icin egitimi arac olarak kullandığı vurgulanarak, örgütün bircok ulkede yeni bir strateji izleyip yasa dısı faaliyetlerini kripto okullar ve dernekler uzerinden yuruttüğü, bircok ülkede okullarını ya yerel kisilere ya da batılı kisilere devrederek eylemlerini gizleme yoluna gittiğinin belirlendiği kaydedildi.

FETO yapılanmasının egitime ozel bir onem vermesinin temel sebebinin; insan kaynagına erisim, egitim faaliyetleri ile yurt icinde ve yurt dısında mesruiyet kazanma ve bu faaliyetlerden gelir elde etmek olduğu, yurt dısında zamanla himayesine aldıgı militanlara hem barınma imkanı saglayarak hem de iyi bir universiteden kabul alarak devsirme stratejisi guttüğü rapordaki diğer tespitler arasında yer aldı.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber