FETÖ yabancı istihbarat servislerine hizmet ediyor

Polis Akademisince hazırlanan "Uluslararası bir tehdit olarak FETÖ" raporuyla örgütün yurt dışı yapılanması ve yeni stratejilerle sürdürmeye çalıştığı faaliyetleri deşifre edildi

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 23 Ocak 2019 10:41, Son Güncelleme : 23 Ocak 2019 10:42
FETÖ yabancı istihbarat servislerine hizmet ediyor

Polis Akademisi Başkanlığınca hazırlanan "Uluslararası bir tehdit olarak FETÖ" başlıklı raporda, "ABD gibi uluslararası sistemin hakim gucleri ile FETO'nun bir teror orgutu olarak isbirligi yaptıgı gercegi ortadadır." tespitine yer verildi.

Örgütün yabancı istihbarat servisleri ile ilişkileri ve dünyanın çeşitli yerlerindeki faaliyetleri hakkında detaylı analizlerin yer aldığı raporda, örgütün tarihçesi, temel özellikleri ve amaçları, medya ve eğitim yapılanmasının yanı sıra başta ABD olmak üzere örgütün Avrupa, Balkanlar, Orta Doğu, Afrika, Rusya, Orta Asya ve Kafkaslardaki yapılanması ile ilgili kapsamlı bilgiler sıralandı.

ABD örgütle iş birliği içerisinde

Raporda, Fethullah Gulen'in ikametgahı olması nedeniyle ABD'nin orgutun halihazırda dunya capında faaliyetlerinin merkezi konumunda olduğu, örgutun ABD'de yaygın bir okul yapılanması, ticaret agı ve sahip oldugu milyarlarca dolara ulasan bir ekonomik hacmi olduğu belirtildi.

Örgütün ABD'de 140'ın uzerinde okulu bulunduğu ve bu okullarda yaklasık 60 bin ogrencinin egitim aldığı aktarılan raporda, örgütün ekonomik faaliyetleriyle ABD'den yılda 500 milyon dolardan fazla gelir elde ettiği anlatıldı. Raporda, "ABD gibi uluslararası sistemin hakim gucleri ile FETO'nun bir teror orgutu olarak is birligi yaptıgı gercegi ortadadır." ifadelerine yer verildi.

Amerika'nın "Sucluların Geri Verilmesi ve Ceza Islerinde Karsılıklı Yardım Anlasması"na ragmen Fethullah Gulen'i Turkiye'ye iade etmediği ve FETO'nun ABD'de siyaset alanında lobi faaliyetlerinin güçlenerek devam ettiği, temsilci ve senatorlerin tum masraflarının karsılanarak sık sık kultur gezilerine cıkarıldığı, rapordaki tespitler arasında yer aldı.

Almanya, Turkiye'den kacan FETO mensupları icin sıgınma yeri

Örgütün, Avrupa Birliği ülkelerindeki faaliyetleri hakkında da bilgilerin yer aldığı raporda, FETO'nun AB ulkelerindeki orgutlenmesinin kuresel anlamda diger butun ulkelerde oldugu gibi once egitim, daha sonra medya ve is dunyasındaki faaliyetler uzerine insa edildiği ve bu faaliyetlerini burokrasi ve siyasette nufuzlu dostlarla destekleyerek bulundugu ulkedeki orgutlenmesini guclendirme yoluna gitme stratejisi izlendiğine vurgu yapıldı.

Başta Almanya olmak üzere, Avusturya ve Hollanda gibi ülkelerin örgüte her türlü desteği sağladığına işaret edilen raporda şu değerlendirmelere yer verildi:

"Vatansız bir orgut olan FETO, herkesle koalisyon kurabilecek bir zihniyettedir ve yabancı istihbaratlar ile Turkiye karsıtı planları birlikte yurutmektedir. FETO, dernekler vasıtasıyla Almanya'da egitim faaliyetlerinde bulunarak devletten buyuk miktarlarda maddi destek almaktadır. Almanya, Turkiye'den kacan FETO mensupları icin bir sıgınma yeri konumuna gelmistir. Orgut uyelerinin Almanya'nın yeni orgut merkezi olduguna dair itirafları mevcuttur. Orgutun Avusturya'daki is dunyası faaliyetlerini bunyesinde zengin is adamları bulunduran "Viyana Isadamları Dernegi" yurutmektedir. Medya sektorunde ise Zaman Vandaag gazetesi yayın hayatına Kanttekening adıyla devam etmektedir. FETO, bu gazete ile Turkiye karsıtı propaganda faaliyetlerini surdurmektedir. Ote yandan, 15 Temmuz darbe girisiminin ardından FETO'nun Hollanda'da yapılanması onemli darbeler yemektedir. Darbe girisiminin hemen ardından Hollanda'daki FETO okullarından 600 ogrenci ayrılırken, bu sayı gunumuze kadar ikiye katlanmıstır. FETO okullarını kurtarmak icin okul isimlerinde degisiklige gitmistir. Örgütün, Balkan ulkelerinde en guclu oldugu yerlerden birisi Arnavutluk'tur, FETÖ bu ulkede ust duzey burokratların cocuklarına yuklu miktarda burs saglayarak onlarla iletisim kurmustur."

Bazı Afrika ülkeleri FETO'yu ic guvenlik tehdidi olarak görüyor

Raporun Afrika ülkelerindeki örgüt faaliyetleri ile ilgili kısmında, Turkiye'nin Afrika'ya acılım stratejisini kendi acısından bir fırsata donusturen orgutun Afrika ulkelerindeki nufuz alanının bu bağlamda arttığı, Turkiye'nin yogun diplomatik ve sivil girisimleri neticesinde Afrika ulkelerinin bazılarının FETO'yu ic guvenlik tehdidi olarak gormeye baslayarak ulkelerindeki faaliyetlerini sınırlandırdığı belirtildi.

Örgüt Rusya, Orta Doğu, Orta Asya ve Kafkaslarda ABD çıkarları için çalıştı

Raporda, Sovyet Sosyalist Cumhuriyetler Birliği'nin (SSCB) dagılmasıyla guc boslugu olusan genis alanları kontrol altına almak isteyen ABD'nin askeri, siyasi ve sosyoekonomik politikalarını bolgeye yerlestirmek icin FETO'yu aparat olarak kullandığına, Rus Istihbarat Teskilatı'nın (FSB) 2002'de FETO okullarının Amerikan istihbarat teskilatı CIA adına Rusya'nın ulusal cıkarlarına aykırı istihbarat calısmalarında bulundugunu saptadığına işaret edildi.

Bu kapsamda örgütün, Orta Asya yapılanmasını cozen ve ABD cıkarlarını koruma amacı tasıdıklarını tespit eden ikinci ulkenin Ozbekistan olduğu belirtildi. 15 Temmuz darbe girisiminden sonra Turkiye'nin girişimleri uzerine Kırgız Devleti'nin orgute ait okullara el konulmus gibi davrandığı ancak gercekte sadece isim degisikligine gidildiği ifade edildi. Örgütün diğer ulkelerde oldugu gibi Kazakistan'da da ulkenin elit nufusunun cocuklarının okutuldugu okullarda verilen egitim aracılıgıyla ailelerin gozleri boyayıp takdirleri aldığı, Turkmenistan'da da orgut okullarından mezun olanların onemli gorevlerde yer alabilmeleri icin rusvet de dahil olmak uzere her turlu yontem denendiği ancak orgutun gercek gayesi ortaya cıkarılamadığı da rapora yansıdı.

Turk makamlarının calısmaları sonucu Afganistan'daki FETO yapılanmasına onemli darbeler vurulduğuna dikkat çekilen raporda, örgüte ait 12 okulun Turkiye Maarif Vakfı'na devredildiği, örgütün Kafkaslar, Orta Asya'ya ve Rusya'ya acılan kapı olarak gördüğü Azerbaycan'ın ise FETÖ için cok buyuk bir onem arz ettiği, bu nedenle örgütün Turkiye'den sonra yaygınlık kazanmaya calıstıgı en önemli ülkenin Azerbaycan olduğu vurgulandı.

Ayrıca FETO'nün Ermeni diasporası tarafından siyasi destek gordüğü ve sozde Ermeni soykırımı konusunda diasporayla yakından calıstığı bilgisine de yer verildi.

Raporun Orta Doğu ile ilgili kısmında, Arap ve Islam dunyasında faal olmayı amaçlayan FETO'nün Orta Dogu'da Fransız ve Ingiliz etkisine alternatif olarak ABD'nin etkisini yaymayı hedeflediği, örgütün faaliyette bulundugu tum bolgelerde oldugu gibi Orta Dogu'da da kendi ideolojisini yaymak ve genis kitlelere hitap etmek amacıyla basın ve yayın faaliyetleri yuruttüğü ifade edildi.

Örgütün Mısır Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi'nin, Genelkurmay ve Savunma Bakanı Abdulfettah el Sisi liderligindeki darbeyle gorevinden uzaklastırılması sonrasında gerginlesen Mısır-Turkiye iliskilerini kendisine açılmış bir alan olarak değerlendirdiği, bu kapsamda ülkede uzun yıllara dayanan faaliyetleri neticesinde Mısır istihbarat servisleri ile guclu iliskilere sahip hale geldiği de raporda belirtildi.

FETO gibi taseronlar aracılıgı ile millet iradesi ipotek altına alınmaya çalışılıyor

Örgütün Turkiye'de devlete sızmak amacıyla on yıllardır uyguladıgı yontem ve stratejileri, faaliyet halinde bulundugu diger ulkelerde de uyguladığının aktarıldığı raporun sonuç bölümünde şunlar kaydedildi:

"FETO'nun uluslararası yapılanmasının aydınlatılması, sadece Turkiye'nin ulusal guvenligi acısından degil uluslararası barıs ve guvenlik icin de onemlidir. Bir nevi Gladyo yapılanması unsuru olan FETO'nun aslında vesayetin baska bir hali oldugu ortadadır. Dıs istihbarat orgutleri, FETO gibi taseronlar aracılıgı ile millet iradesini ipotek altına almaya calısmaktadırlar."

Cankut Taşdan

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber