AYM, yanlış iğnede, mahkemeyi kusurlu buldu

Anayasa Mahkemesi, iğneden dolayı sakat kalan bir hastanın açtığı tazminat davasında, mahkemenin yeterli inceleme yapmaması nedeniyle, yargılamanın yenilenmesine karar verdi.

Kaynak : Memurlar.Net
Haber Giriş : 24 Ocak 2019 11:38, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 19:01
AYM, yanlış iğnede, mahkemeyi kusurlu buldu

2007 yılında yaşanan olayda, bir kişi trafik kazası sonrasında el parmaklarında uyuşukluk olduğu şikayetiyle Adapazarı Yenikent Devlet Hastanesine başvurmuş, doktorun talimatı sonrasında hemşire tarafından hastaya iğne vurulmuştur. Ama iğne sonrasında, hastanın bacağında his kaybı oluşmuş ve hasta sakat kalmıştır.

Şikayet sonrasında Sakarya Valiliğinin yaptığı ön incelemede, Nöroloji uzmanı, sinir hasarının yapılan enjeksiyon ilgili olduğu kanaatinde olduğunu belirtmiştir. Raporda sinir hasarının, yanlış yere enjeksiyondan veya enjeksiyona bağlı travmadan oluşabileceği belirtilmiştir. Bilirkişi doktorla görüşebilmiş ancak enjeksiyonu yapan hastayla görüşememiştir.

Hasta daha sonra İdare mahkemesinde dava açmıştır. İdare mahkemesi Adli tıp kurumundan rapor almıştır. Ancak bu raporda, Sakarya Valiliğinin ön incelemesinde görevli bilirkişinin belirtmiş olduğu tespitler yer almış, sakat kalmanın enjeksiyondan kaynaklanıp kaynaklanmadığı yönünde bir tespit yapılamamıştır.
İdare mahkemesi, sinir kaybının enjeksiyondan kaynaklandığı yönünde bir tespit olmadığı için, tazminat davasının reddine karar vermiştir.

Anayasa Mahkemesi ise sakat kalma ile enjeksiyon arasındaki ilişki belirlenmediği, enjeksiyonu yapan hemşireye ulaşılamadığı, hastanın enjeksiyonun risklerinden yeterince bilgilendirilmediği gerekçelerine dayanarak idare mahkemesi kararının yeterince inceleme yapmadığına karar vermiş ve yargılamanın yenilenmesini istemiştir.

AYM kararı için tıklayınız.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber