İmsak
Güneş
Öğle
İkindi
Akşam
Yatsı

Taşeron personelin ihracıyla ilgili önemli karar

Anayasa Mahkemesi taşeron olarak görev yapmakta iken FETÖ/PDY kapsamında işten çıkartılanlarla ilgili yetkinin İş Mahkemelerinde olduğuna hükmetti

Kaynak : Memurlar.Net
Haber Giriş : 29 Ocak 2019 13:15, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 19:01
Taşeron personelin ihracıyla ilgili önemli karar

Anayasa Mahkemesi taşeron olarak görev yapmakta iken FETÖ/PDY kapsamında işten çıkartılanlarla ilgili yetkinin İş Mahkemelerinde olduğuna hükmetti.


Dava konusu olayda; Gazi Üniversitesi alt işverene bağlı olarak hizmet sözleşmesiyle işçi olarak çalışan davacı hakkında 667 sayılı Olağanüstü Hal Kapsamında Alınan Tedbirlere İlişkin Kanun Hükmünde Kararname (KHK) uyarınca terör örgütleriyle irtibatı olduğu gerekçesiyle alt işverenden iş akdini feshetmesini istemiştir. Alt işveren başvurucunun iş akdini aynı tarihli fesih bildirimi ile feshetmiştir.

Davacı, iş akdinin geçerli bir nedene dayanmadan feshedildiğini belirterek asıl işveren ve alt işveren aleyhine işe iade istemiyle dava açmıştır.

Ankara 21. İdare İş Mahkemesi kişinin kamu kurumu niteliğindeki bir işyerinde işçi statüsüyle çalışan davacının iş sözleşmesinin 667 sayılı KHK ile feshedilmesi sebebiyle konuyu inceleme yetkisinin Olağanüstü Hal İşlemleri İnceleme Komisyonuna ait olduğu gerekçesiyle dosyayı OHAL Komisyonuna göndermiştir.

Davacı konu hakkında Anayasa Mahkemesine bireysel başvuruda bulunmuştur.

Anayasa Mahkemesi kararında özetle; İş mahkemelerinin 5521 sayılı Kanun -ve aynı zamanda bu kanunu yürürlükten kaldıran 7306 sayılı Kanun hükümlerine göre işçi sayılan kişilerle işveren arasındaki iş sözleşmesine veya İş Kanununa dayanan uyuşmazlıkların çözümü için kurulduğunu, 685 sayılı KHK ile Olağanüstü Hal İşlemleri İnceleme Komisyonunun yetkisinin başka bir idari işlem tesis edilmeksizin doğrudan kanun hükmünde kararname hükümleri ile tesis edilen işlemlere ilişkin başvurularla sınırlı olduğunu, nitekim Yargıtay uygulamalarının da KHK'ya dayalı hukuki işlemle tesis edilen fesih işlemlerinin yargısal denetime tabi olduğunu, 5521 sayılı Kanunla işçi ve işveren arasında iş hukukundan kaynaklanan uyuşmazlığı çözme görevi verilen ilk derece mahkemesinin OHAL Komisyonunu işaret ederek önüne gelen bir uyuşmazlığın esası hakkında inceleme yapmadan yargılamayı sona erdirmesinin bariz bir yorum hatası niteliğinde olduğunu ifade etmiştir.

Bu doğrultuda, Anayasa Mahkemesi davacının mahkemeye erişim hakkının ihlal edildiğine karar vermiş ve yeniden yargılama yapmak üzere kararı Ankara 21. İş Mahkemesine göndermiştir.

Anayasa Mahkemesinin kararının tamamına ulaşmak için TIKLAYINIZ.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber