Bağımsızlardan oy pusulası tepkisi

Haber Giriş : 02 Temmuz 2007 10:15, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

22 Temmuz seçimleri öncesinde oy verme işlemi gümrüklerde devam ederken, bağımsız aday isimlerinin oy pusulalarında yer almaması, bağımsızların sert tepkisine yol açtı.

İstanbul 2'nci bölge bağımsız milletvekili adayı Baskın Oran, uygulama ile Anayasa'nın eşitlik ilkesinin çiğnendiğini belirterek "Bu seçimler siyasi parti seçimi değil, milletvekili seçimi" dedi. Oran, hukukçularının konuyu değerlendirdiğini ve Salı günü yapacağı basın açıklamasının ardından YSK'ya başvurabileceğini bildirdi.

Şırnak bağımsız milletvekili adayı DTP'li Hasip Kaplan ise uygulamayı "AKP ve CHP, birleşik oy pusulalarından sonra, gümrüklerdeki oy pusulalarında da bağımsızları seçim dışı bırakarak halkın iradesinin sandığa yansımasına engel oldu" sözleriyle değerlendirdi. Kaplan, bu nedenle 22 Temmuz'dan sonra seçimin iptalinin bile gündeme gelebileceği uyarısında bulundu. Edirne Bağımsız milletvekili adayı ve Güçlü Türkiye Partisi eski Genel Başkanı Tuna Bekleviç de durumu "Bağımsızların seçilmesini engelleyecek her türlü yöntemi deniyorlar" şeklinde yorumladı.

Gümrük kapılarındaki oy pusulalarında sadece siyasi partilere yer verilmesi, bağımsız adayların isminin yer almaması yeni bir tartışmanın kapısını araladı. Bağımsız adaylar uygulama konusunda YSK'nın kapısını aşındırırken, oy pusulasında isimlerinin yer almamasına de sert tepki gösteriyor.

ORAN: EŞİTLİK İLKESİNE AYKIRI

İstanbul 2'nci bölge bağımsız milletvekili adayı Baskın Oran, uygulamanın Anayasa'nın eşitlik ilkesine aykırı olduğunu belirterek "22 Temmuz'da siyasi parti seçimi yapılmayacak ki, milletvekili seçimi yapılacak. Bu uygulama sadece Anayasa'ya değil her şeye aykırı. Bağımsızların seçilmesini, birleşik oy pusulası yoluyla zorlaştırmak isteyenler gümrük kapılarında da bağımsızları listeye koymayarak aynı şeyi yapıyorlar. Ondan sonra kalkıp milletin seçtiği millet meclisi diyecekler" diye konuştu. Oran, konuyu hukukçularının incelediğini ve Salı günü basın açıklaması yapacağını da belirterek YSK'ya başvurabileceğini kaydetti.

KAPLAN: SEÇİMİN İPTALİ BİLE SÖZKONUSU OLABİLİR

Şırnak bağımsız milletvekili adayı DTP'li Hasip Kaplan ise AKP ve CHP'yi anti-demokratik seçim yasaları ve yüzde 10 barajı konusunda "ahlaksız" bir işbirliği içinde olmakla suçladı. Gümrüklerdeki oy pusulalarında bağımsız adayların isminin yer almamasının da bu işbirliğinin sonucu olduğunu savunan Kaplan, "AKP ve CHP, gümrüklerde kullanılan oylarda, bağımsız adayın ismini pusulaya koymayarak, seçim dışı bırakarak, halkın iradesinin sandığa yansımasını önlemişlerdir. Gümrüklerde sadece siyasi partiler için oy kullanılması eşit olmayan, adaletsiz, hakkaniyete aykırı bir uygulamadır.

Bana oy vermek için seçmen pusula aradı gümrük kapısında ama bulamadı" diye konuştu. 22 Temmuz sonrasında seçimi çok az bir oyla kaybetmiş bir bağımsız adayın AİHM'e, EK 1 no'lu protokolün 3'ncü maddesi uyarınca başvurabileceğini, bunun da seçimin iptalini gündeme getirebileceğine dikkat çeken Kaplan, konuyu YSK'ya sorduklarını ancak "daha önceki seçimlerde de aynı uygulama var" yanıtını aldıklarını söyledi.

BEKLEVİÇ: HER YOLU DENİYORLAR

Edirne Bağımsız milletvekili adayı ve Güçlü Türkiye Partisi eski Genel Başkanı Tuna Bekleviç ise iktidar ve muhalefeti bağımsızların seçilmesini engelleyecek her türlü yöntemi denemekle suçladı. Birleşik oy pusulasının yeterince dezavantajlı bir durum olduğunu buna bir de gümrüklerdeki oy pusulalarında bağımsızların ismine yer verilmemesinin eklendiğini kaydeden Bekleviç, "YSK'ya herhangi bir başvuruyu düşünmüyorum çünkü YSK'dan çok umutsuzum" dedi. Bağımsız adaylara bu seçimde pek çok haksızlık yapıldığını kaydeden Bekleviç, 22 Temmuz sonrası içinse "bu nedenle seçim sakata gelebilir" değerlendirmesinde bulundu.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber