Eczacılardan, Sağlık Uygulama Tebliği isyanı

Haber Giriş : 02 Temmuz 2007 11:30, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Türk Eczacıları Birliği'ni oluşturan 47 eczacı odası Sağlıkta Uygulama Tebliğinin hem vatandaşı hem de eczacıyı mağdur ettiğini açıkladı.

Türk Eczacıları Birliği'ni oluşturan 47 eczacı odası ortak bir açıklama yaptı.

Resmi Gazete'nin 25 Mayıs 2007 sayısında yayımlanan Sağlık Uygulama Tebliği'yle, önceki yıllarda yayımlanan tebliğlerden farklı olarak, Türk Eczacıları Birliği ile müzakere edilerek, karşılıklı uzlaşı sonucu protokol metninde yer alması gereken pek çok hükmün, tek taraflı olarak tebliğ kapsamına alındığı, adeta bir dayatma şeklinde ve oldu bittiye getirilerek uygulamaya sokulduğu belirtilen açıklamada, ?Günübirlik tedavi adı altında, eczacılık mevzuatına ve tıp literatürüne tamamen aykırı olarak zorlama bir tanımlama getirilmiş, ayaktan tedavi kapsamındaki ilaçların hastane eczanelerinden temininin önü açılmıştır? denildi.

Açıklamada, raporlu hastaların, hekime gitmeden ilaçlarını sözleşmeli eczanelerden reçetesiz olarak temininin, halk sağlığı açısından doğuracağı sakıncaların gözardı edildiği kaydedilirken, yatan hasta reçetelerinin 120 gün sonra hastane eczaneleri dışında kesinlikle karşılanamayacak olmasının, hastane eczanesinde olası bir ilaç eksikliğinde telafisi mümkün olmayan sonuçlar doğuracağı bildirildi.

?Bağ-Kur ve SSK'lı hastaların sağlık kurum ve kuruluşlarına ödemeleri gereken muayene ücretlerinin eczanelerce tahsili hükmü getirilmiştir. Hastaya izahı mümkün olmayan bu uygulamanın yasal dayanağı da belirtilmemiştir? denilen açıklamada, reçete teşhislerinde tıp literatürüne geçmiş olan kısaltmaların dahi kabul edilmediği belirtildi.

Açıklama şöyle devam etti:

?Genelgeyi bu haliyle kabul etmemiz mümkün değildir. Tüm olumsuzluklara rağmen, 24 bin serbest eczanenin ürettiği ilaç eczacılık hizmeti, ülkemizde aksamadan sürerken ve toplumun her kesiminden daha fazla fedakarlık meslektaşlarımız tarafından yapılırken, saldırı boyutundaki düzenlemelerle ısrarla üzerimize gelinmektedir. Bu noktada mesleğimizi ve geleceğimizi korumak adına göstereceğimiz kitlesel karşı duruşun sonuçlarının sorumlusu biz olmayacağız, bu noktaya gelmemek için tüm yetkilileri sesimize kulak vermeye çağırıyoruz.?

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber