Görme engelli genç, belgelerinde özürlü olduğu belirtilmediği için KPSS'ye katılamadı

Haber Giriş : 11 Temmuz 2004 00:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

İstanbul'da görme engelli Salim Yakar, memur olmak isteyenlerin dün girdiği 2004-Kamu Personeli Seçme Sınava'na, belgelerinde özürlü olduğu belirtilmediği için katılamadı.

27 yaşındaki Yakar, dün saat 09.30'da KPSS sınavına gireceği Bayrampaşa İlköğretim Okulu'na gitti. Devlet memuru olmak amacıyla bir yıldır sınava hazırlanan 27 yaşındaki görme engelli Salim Yakar, yetkililerin, Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezi'nin (ÖSYM) sınav listesinde görme engelli olduğunun belirtilmediğini söylemesi üzerine şaşkına döndü.

GÖREVLİ YOKMUŞ
Sınava diğer katılımcılardan ayrı bir yerde biri okuyucu, biri işaretleyici olmak üzere 2 yardımcıyla girmesi gereken Yakar, sınav gözetmenlerinden yardım istedi. Yakar'ın isteği okulda fazla görevli olmadığı için kabul edilemedi. Sınav evraklarında özürlü olduğu belirtilmeyen Yakar, görevlilere bir tutanak hazırlatarak durumu tespit ettirdi. Yakar, okuldaki görevlilerin de bu durum karşısında şaşırdığını söyledi.

Sınav başvurusunu yaparken görme engelli olduğunu belirttiğini iddia eden Yakar, ?Türkiye'de görme engellilerin önemsenmediği, 2. sınıf vatandaş muamelesi gördüğü kanıtlandı. Diğer insanlardan farklı olduğumu hissettirdiler. Türkiye'de görme engelli olmak zor iş' dedi.

SORUMLULARA DAVA
5 yıl işsiz kaldıktan sonra geçen ay özel bir şirkette santral memuru olarak çalışmaya başlayan Yakar, ?500 milyon maaşla çalışıyorum. İşim olmasa bunalıma girerdim. Ailemin maddi durumu da iyi değil' dedi. Sınav kapısından eli boş dönen Salim Yakar, sınava giren diğer görme engelli arkadaşlarını arayarak, sınavda bir sorun çıkıp çıkmadığını sordu. Sınava giremediğini öğrenen yakınlarının şok olduğunu söyleyen Yakar, ?Daha önce 3 kez ÖSS'ye girdim. Açıköğretim sınavlarına girdim. Bunların hiçbirinde problem yaşamadım' dedi. Konuyla ilgili olarak hukukçulara danışacağını belirten Yakar, sorumluluların cezalandırılmasını istedi.

Beni iki kez kör ettiler
SINAV giriş ve kimlik begesinde yer alan fotoğrafında görme engelli olduğunun anlaşıldığını belirten Yakar, birkaç kişinin hatası yüzünden devlet memuru olma hayalinin engellendiğini söyledi. Evlilik hazırlıkları yapan Yakar, KPSS sınavına büyük umut bağladığını belirterek, şunları söyledi: ?İdeallerime set vuruldu. Beni iki kere kör ettiler. Hakkımın gasp edildiğini düşünüyorum.'

hürriyet

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber