20.06.2002 tarihinde kapatılan Çevik Kuvvetlerin yeniden kurulması gündeme geliyor


Haber Giriş : 04 Mayıs 2003 13:23, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
20.06.2002 tarihinde kapatılan Çevik Kuvvetlerin yeniden kurulması gündeme geliyor

İçişleri Bakanlığı'nca geçen yıl 69 ilde Çevik Kuvvet polisinin kaldırılması, eğitimli olmayan polislerin toplumsal olaylarda görevlendirilmesine yol açtı. Bilgöl'de de Çevik Kuvvet polisi olmadığından çadır isteyen vatandaşlara gösteriler konusunda eğitimli olmayan Özel Harekat timlerinin müdahale ettiği belirtiliyor. Bingöl Emniyet Müdürlüğü'nün, kaldırılan Çevik Kuvvet'in tekrar kurulması amacıyla Emniyet Genel Müdürlüğü'ne başvurduğu, Genel Müdürlük'ün de 69 ilde kaldırılan Çevik Kuvvet'in bazı illerde tekrar kurulması amacıyla proje hazırladığı öğrenildi.

Çevik Kuvvet polisinin asli vazifesi yerine başka hizmetlerde görevlendirildiği ve toplumsal olay yoğunluğuna bakılmaksızın her ilde kurulduğu gerekçesiyle eski İçişleri Bakanı Rüştü Kazım Yücelen'in talimatıyla 20 Haziran 2002'de Bingöl'ün de aralarında bulunduğu 69 ilde kapatıldı. Çevik Kuvvet'in personeli ile teçhizatı da muhtemel bir toplumsal olayda bir araya getirilmek üzere Önleyici Hizmetler Şube Müdürlüğü'ne kaydırıldı. Ancak Çevik Kuvvet kapatılalı bir yıl dolmadan Bingöl Emniyet Müdürlüğü'nün de aralarında bulunduğu birçok il emniyet müdürlüğü Emniyet Genel Müdürlüğü'ne gönderdikleri raporlarda uygulamanın beraberinde getirdiği olumsuzlukları dile getirdi. Çevik Kuvvet birimleri kapatılan Hatay, Diyarbakır, Bitlis, Bingöl, Diyarbakır, Kocaeli, Tunceli, Zonguldak, Malatya, Ordu, Sivas, Şırnak gibi il emniyet müdürlükleri Emniyet Genel Müdürülüğü'ne başvurarak kapatılan Çevik Kuvvet birimlerinin tekrar kurulmasını talep etti. Emniyet Genel Müdürlüğü'ne gönderilen raporlarda, toplumsal olayların ani şekilde geliştiğine ve dağınık halde Önleyici Hizmetler Şube müdürlükleri bünyesinde bulunan eğitimli Çevik Kuvvet personelinin toplumsal olaylarda bir araya getirilemediğine dikkat çekildi. Raporlarda ayrıca dağıtılan Çevik Kuvvet personelinin sürekli bir arada, bir timde görev yapmamasının sevk ve idarede zaafiyete yol açtığı ifade edildi. Talepler üzerine Emniyet Genel Müdürlüğü Asayiş Daire Başkanlığı harekete geçti. Başkanlık, Çevik Kuvvet kapatılan 69 ilde gerçekleşen toplumsal olayların istatistiğini çıkardı. Bingöl'de toplumsal olaya eğitimli olmayan Özel Harekat birimlerinin müdahale etmesi de çalışmaya hız verilmesine sebep oldu. Emniyet Genel Müdürlüğü şimdi kapatılan Çevik Kuvvet'i tekrar kurmaya hazırlanıyor.

?Özel Harekatçıların görevlendirilmesi yanlış'

Öte yandan, Emniyet Genel Müdürlüğü eski İstihbarat Daire Başkanı Bülent Orakoğlu, Bingöl'de çıkan olaylarda Özel Harekat polislerinin görevlendirilmesini yanlış olarak nitelendirdi. Orakoğlu, bu tür toplumsal olaylarda Çevik Kuvvet polisinin görev yaptığını hatırlattı. Özel Harekat polisinin terörle mücadele için eğitildiğini, toplumsal olaylarda işi olamayacağını vurgulayan Orakoğlu ?Özel Harekatçıları vatandaşın üzerine süremezsin.? dedi. Polisin tavrının yanlış olduğunu, birim amirlerinin olayın başından itibaren ekiplerinin başında olmadığını vurgulayan Orakoğlu, şöyle konuştu: ?Bingöl'de bir koordinasyonsuzluk olmuş. Bana gelen bilgiye göre, 7?8 bimekan takımı, menfaat kavgası çıkardı. Yağma yapmak istedi. Bunlar bazı vatandaşları da kışkırttılar. Sonra terör örgütü sempatizanları bu ortamdan yaralandı. Halbuki bu noktaya gelmeden polis olayları önlemeliydi.?
Zaman

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber