AK Parti ve MHP 'ulusalcılık'ta anlaştı

Kaynak : Zaman
Haber Giriş : 03 Temmuz 2007 14:30, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

AK Parti Ankara Milletvekili adayı Haluk Özdalga, ulusalcılığın tamamen içi boş bir slogandan ibaret olduğunu söyledi. MHP'li Vedat Bilgin ise ulusalcılık diye bazı grupların seslendirdiği düşünce ile milliyetçilik düşüncesinin bir ilgisinin bulunmadığını kaydetti.

Siyaset, Ekonomi ve Toplum Araştırmaları Vakfı tarafından düzenlenen "22 Temmuz'a Doğru Yükselen Milliyetçilik mi, Ulusalcılık mı?" konulu sempozyumda AK Parti ve MHP'li adaylar 'ulusalcılık' anlayışına tepkide uzlaştılar. MHP'nin Ankara adaylarından Vedat Bilgin, Türk toplumunda milliyetçiliğin sadece bu dönemde değil, her zaman yüksek bir değer olduğunu belirterek, "Güneydoğu'da terör olayları var diye, şehit cenazeleri geliyor diye, terör artıyor diye milliyetçiliğin yükseldiğini söylemek yanlıştır. Milliyetçilik zaten yüksek bir duygu. Bu da imparatorluktan kalan toprakları koruma duygusundan kaynaklanıyor" diye konuştu. Etnik reaksiyonların milliyetçiliğin simetrisi olarak algınalamayacçağını dile getiren Vedat Bilgin, milliyetçilik kavranının toplumu ayrımcılığa tabi tutan değil, birleştiren bir kavram olduğunu kaydetti.

Son zamanlarda ortaya çıkan ulusalcılık kavranını eleştiren MHP'li Vedat Bilgin, 'battık batıyoruz, herşey karanlık' edebiyatının, milliyetçilik düşüncesiyle çeliştiğini söyledi. Ulusalcılık adına söylenen "Batıya karşı çıkalım, dışlayalım, içimize kapanalım, demokratik değerlerden vazgeçelim" söylemlerinin yanlışlığına işaret eden Vedat Bilgin, "Ulusalcılık edebiyatı yapan bazı gruplar var. Bunlar tarihimizle, kültürümüzle, değerlerimizle barışık olmayan, bizim değerlerimize karşı olanlardır. Selçuklu'ya, Osmanlı'ya saldırıyorlar. Tek parti dönemini altın çağ olarak görüyorlar. 1950'den sonrasınde her şey kötü diyorlar. Neden? Çünkü ilk kez bu topraklarda demokrasi uygulandı da ondan. Milliyetçilik demokrasinden asla ayrılmaz" diye konuştu. Vedat Bilgin, ulusalcılık diye bazı grupların seslendirdiği düşünce ile milliyetçilik düşüncesinin bir ilgisinin bulunmadığını kaydetti.

AK Parti Ankara milletvekili adayı Haluk Özdalga, son zamanlarda ulusalcılık diye bir düşüncenin ortaya çıktığını belirterek, "Ben ulusalcılığı tamamen içi boş bir slogan olarak görüyorum. Kendilerini ulusalcı olarak tarif edenlerin, ne kendilerinin ne istediklerini bildiklerini, ne de doğru tahlil yapabildiklerini zannetmiyorum" diye konuştu.

Haluk Özdalga, önümüzdeki 10-15 senelik süreçte Türkiye'yi milliyetçilik açısından bekleyen en büyük tehlikenin, Misakı Milli sınırlarını koruyarar devletin üniter yapısını ayakta tutmak olduğunu vurguladı. Kürt sorunu veya Kürt milliyetçiliği sorunu olarak ifade edilen sorunun, Türkiye için hayati önemde olduğuna değinen Özdalga, Kürt kimliğine ve kültürel haklarına ilişkin talepler, ayrı devlet talebine dünüşmeden bu hakların verildiği bir siyasi ortamın hazırlanması gerektiğini kaydetti.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber