Göbekten açılan delikle böbrek taşını kırdılar

Kaynak : Milliyet
Haber Giriş : 03 Temmuz 2007 14:50, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

İZMİR'de Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Üroloji Anabilim Dalı'nda, 59 yaşındaki Harun Avcı'nın doğumsal anomaliden kaynaklanan sağ leğen kemiğinde yer alan böbreğinin içindeki taş, göbek bölgesinde açılan 3 delikle laparoskopik yöntemle kırılarak çıkarıldı. Dünyada çok ender görülen bu ameliyatı, Üroloji Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Oktay Nazlı ve Öğretim Üyesi Prof. Dr. Erdal Apaydın başkanlığındaki ekip yaptı.

İzmir'de oturan 29 yıllık evli ve 3 çocuk babası Harun Avcı'nın sağ böbreğinin doğumsal anomali olarak sağ leğen kemiğinin içinde yer aldığını belirten Prof. Dr. Erdal Apaydın, ?Hastamızın bu böbreğinin içinde taş bulunuyordu. Böbreğin normal yerinde olması durumunda laparoskopik olarak taşı çıkarabiliyorduk. Ancak bu durumda yeri itibariyle iç organlara zarar vermemek için farklı bir yol uyguladık. Göbeğin iki yanından 3 delik açarak, böbreği iç organlardan ayırıp, yalın hale getirdik. Daha sonra ekibimizdeki arkadaşlarımızla birlikte böbrek taşının üzerinden bir kanal açtık. Kanaldan girerek taşı kırdık ve temizledik'' dedi.

Hastanın sağlık durumunun çok iyi olduğunu belirten Prof. Dr. Apaydın, ?Bu yöntem tıpta laparoskopik yardımlı perkütar nefrolitotiripsi (dışarıdan delik açarak böbrek taşının kırılması) olarak anılıyor. Bu konuda dünyada yayımlanmış vaka sayısı 10'dan az. Türkiye'de ise yayımlanmış bir vaka yok'' diye konuştu.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber