ABD bir Türk vatandaşını yaptırım listesine aldı

ABD Hazine Bakanlığı'na bağlı OFAC, bir Türkiye Cumhuriyeti vatandaşını yaptırım listesine aldı.

Haber Giriş : 08 Şubat 2019 00:46, Son Güncelleme : 08 Şubat 2019 00:50
ABD bir Türk vatandaşını yaptırım listesine aldı

ABD Hazine Bakanlığı'na bağlı olarak çalışan ve ABD dışındaki finansal varlık hareketlerini denetleyen Office of Foreign Assets Control (OFAC), bir Türkiye Cumhuriyeti vatandaşını yaptırım listesine aldı. Konu ile ilgili ABD Hazine Bakanlığı'nın internet sitesinde yayınlanan basın açıklamasında, Evren Kayakıran isimli Türkiye Cumhuriyeti vatandaşının bir çok kez ABD'nin İran'a uyguladığı yaptırımları deldiği ve söz konusu ihlallerin üzerini kapatmaya çalıştığının tespit edildiği duyuruldu.

"Şirket çalışanının şikayeti ortaya çıkardı"

Açıklamada yer alan bilgilere göre OFAC, Evren Kayakıran'ın ABD'nin İran yaptırımlarını tam 6 kez deldiğini tespit etti. Söz konusu ihlaller, Kayakıran'ın yöneticilik yaptığı Türk şirketinin 2013 Mart ayında ABD'li bir firma tarafından satın alınmasından 2 yıl sonra ortaya çıktı. Kayakıran'ın çalışanlarını İran'a yönlendirdiği, çalışanlara baskı uygulanarak bu seyahatlerin 'tatil seyahati' şeklinde şirket raporlarına geçirildiği ve İran'a gitmeyi reddeden personelin ise işten çıkarılmayla tehdit edildiği öne sürülen açıklamada, Kayakıran'ın bu süreçte ABD'li firmaya İran'a herhangi bir hizmet ya da mal gönderilmediğini rapor ettiği bilgisi yer aldı.

İddialara göre şirketin ABD'nin İran yaptırımlarını deldiği, bir şirket çalışanının ABD'li firmayla temasa geçerek şikayette bulunması üzerine ortaya çıktı.

ABD'li şirketin durumdan haberdar olması üzerine şirket bünyesinde İran'la ilişkilere dair inceleme başlatıldığı, Kayakıran'ın da bu süreçte inceleme sonuçlarını etkilemek amacıyla şirket çalışanlarından İranlı şirketlere ilişkin referansları silmelerini talep ettiği de iddialar arasında. Ayrıca Kayakıran'ın, İran'la ilişkili e-postaları sildiğinin tespit edildiği de Bakanlığın açıklamasında yer aldı.

Terörizm ve Mali İstihbarat Müsteşarı'ndan değerlendirme

Basın açıklamasında, konu ile ilgili değerlendirmelerine yer verilen ABD Hazine Bakanlığı'na bağlı Terörizm ve Mali İstihbarat Müsteşarı Sigal Mandelker, "Hazine, Kayakıran'ı kasıtlı olarak ABD'nin İran yaptırımlarını delmesinin yanı sıra, çalışanlarını da söz konusu ihlallere sevketmesi ve bu ihlallerin üzerini kapatmaları için yönlendirmesi sebebiyle de cezalandırıyor" ifadelerini kullandı. Mandelker ayrıca, "Bir birey hakkında OFAC tarafından alınan bu karar bir ilk ve bu gibi ihlallerle mücade yöntemimizin nasıl değişeceğine yönelik işaretler barındırıyor" şeklinde konuştu.

Mal ve hizmetler yasaklı listesinde, ödeme yok

Kayakıran'ın alındığı yabancı yaptırımları delenler listesi (Foreign Sanctions Evaders list/FSE List), ABD'nin İran ve Suriye'ye uyguladığı yaptırımları ihlal, ihlale teşebbüs ya da yaptırımların delinmesinde rol oynayan birey ve grupları içeriyor. Bu kararla birlikte, Kayakıran'ın dolaylı ya da dolaysız yollardan ilgisinin bulunduğu hizmet ve ticari mallar yasaklı listesine alınmasının yanı sıra, ABD'li finansal kuruluşlarının da Kayakıran'ın dahil olduğu tüm mal ve hizmetler için ödeme yapmalarının yasaklanması anlamına geliyor.

Kaynak BORSAGUNDEM

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber