Kitapta KDV sıfırlandı haberleri doğru çıkmadı

Kitapta KDV sıfırlandı haberleri doğru çıkmadı, bir çok online kitap satış sitesi, yeni düzenlemeden dolayı kitap satarken karmaşa yaşıyor

Kaynak : Memurlar.Net - Özel
Haber Giriş : 08 Şubat 2019 10:21, Son Güncelleme : 08 Şubat 2019 13:05
Kitapta KDV sıfırlandı haberleri doğru çıkmadı

Daha önce medyada yer alan haberlerde, kitaptaki KDV satış oranının yüzde 8'den 0'a düşürüldüğü yönünde haberler çıkmıştı.

Ancak bu düzenleme sadece Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından verilmiş yayıncı sertifikasına sahip yayınevlerini kapsıyor. Kitapları bir yayınevinden alıp aracı olarak satan online kitap satış siteleri ile kent merkezlerinde satış noktaları olan satış yerlerini kapsamıyor.

Örneğin kitabı YKY basmış ve YKY kendisi satıyorsa yüzde 0 KDV olacak ama kitabı bir online kitap satış sitesi satıyorsa yüzde 8 KDV uygulanacak.

Kitap piyasasında ise kitapların çok büyük bir bölümünü, kitabı çıkaran yayınevleri değil, aracı firmalar olan online kitap satış siteleri veya kitap mağazaları satıyor.

Ayrıca, online kitap satış sitelerinin, kitabı yayınevinden yüzde 0 KDV ile alıp, son kullanıcıya ise yüzde 8 KDV'li olarak satması oldukça büyük bir sorun oluşturmakta.. Zira birçok yayıncı, kitap fiyatlarından %8 KDV'yi indirmeden, toptancıya vermeye başladı, toptancı da, gelen fiyata yüzde 8 KDV koyunca kitap fiyatları daha arttı. Örneğin daha önce 50+KDV ile bir yayınevinden kitap alan toptancı, yeni durumda, kitabı yayınevinden 50 TL'den alması gerekirken, yayınevi kitabını yine 54 TL'ye satmakta, toptancı da kendisine gelen satış fiyatı olan 54 TL'ye KDV ekleyerek satışa sunmaya başlamıştır.

Online kitap satış siteleri, yürürlüğe konulan düzenlemenin, kamuoyunda tartışılmadan, bir gece Mecliste verilen önerge ile yasalaştırıldığını belirtiyor ve bir yayınevinin talebi doğrultusunda yaratılan bu karmaşanın bir an önce sonlandırılmasını talep ediyor

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber