'Olmuyor' deme dörde kadar dene

Bugün 'Dünya Sigarayı Bırakma Günü'. Eğer siz de bağımlılıktan kurtulmak istiyorsanız Doç. Dr. Görkem Yararbaş, başarılı olmak için tekrar tekrar denemek gerektiğini söyledi. Yararbaş "Sigarayı bırakanların çoğu dördüncü denemede başarıyor" dedi

Kaynak : Karar
Haber Giriş : 09 Şubat 2019 07:30, Son Güncelleme : 09 Şubat 2019 10:07
'Olmuyor' deme dörde kadar dene

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) tarafından 9 Şubat tarihi, 1987 yılından beri 'Dünya Sigarayı Bırakma Günü' olarak kabul ediliyor. Sigara bağımlılığı her geçen gün toplum sağlığını tehdit ederken, milyonlarca insanın da ölümüne de yol açıyor. Ege Üniversitesi Madde Bağımlılığı, Toksikoloji ve İlaç Bilimleri Enstitüsü Müdür Yardımcısı Doç. Dr. Görkem Yararbaş "Sigarayı bırakmak için tekrar tekrar denemek gerekiyor" dedi.

8 yıldır sürekli olarak çalışmalar yaptıklarını belirten Yararbaş, sigarayı kalıcı olarak bırakanların en temel özelliğinin birden fazla kez sigarayı bırakmayı denemek olduğunu söyledi ve sözlerine şöyle devam etti: "Bu süreç içerisinde 8 bini aşkın olguyla görüşme imkanımız oldu. Tabii bu bize hem sağlık sorununu görme açısından hem de bu sorunu ortadan kaldırma adına yeni fırsatlar bulma şansı verdi. Genel olarak bakıldığında sigarayı bırakmak için gelen bireylerin istatistiksel olarak üçte birine yardımcı olduğumuzu söyleyebiliriz. Sigarayı kalıcı olarak bırakmış kişileri araştırdığınızda dört girişimde bırakanlar var. Dolayısıyla tiryakiliğine son vermek isteyen kişilere denemekten vazgeçmemelerini öneriyoruz."

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber