Akıllı telefonunuz çalınırsa, ne yapmalısınız?

Bir memurlar.net ziyaretçisi, bir yakınının çalınan telefonu için savcılığa gerek kalmadan hırsızı nasıl yakalattırdığını anlattı

Kaynak : Memurlar.Net - Özel
Haber Giriş : 09 Şubat 2019 20:19, Son Güncelleme : 09 Şubat 2019 21:28
Akıllı telefonunuz çalınırsa, ne yapmalısınız?

Bir memurlar.net ziyaretçisi, bir yakınının çalınan telefonu için Savcılığa gerek kalmadan hırsızı nasıl yakalattırdığını anlattı

İşte detaylar:

Kasım 2018'de başımızdan çok önemli bir olay geçti. Konuyu yakın çevreme söyledim. Daha sonra bu konunun herkesi ilgilendireceğini, herkesin başına gelebileceğini-,herkesin bilgilenmesi gerektiğini ve bilenlere istifade sağlayacağını düşündüm. Müessesenizi aradığımda personeliniz size mail atmamı, sizin değerlendireceğinizi söyledi. (Olayın doğruluğuna dair bir yakınımın e-devlette bulunan dava kağıdını da size gönderiyorum.)

Olay özetle şu şekilde:

Bir yakınımın telefonu çalındı. Yaklaşık 12 saat içinde hırsızı yakaladım. Şöyleki, gece saatlerinde telefonu GPS ile takibe aldım. Sabah da hırsız interneti açtığı an telefon Üsküdar'da sinyal verdi. (Tabiki akşamdan "telefon internete bağlanınca kilitlensin." diye ayarlamıştım.) Hırsızı GPS ile Üsküdar'dan Sancaktepe'ye (yaklaşık 15 km) kadar anlık takip ettim. Hırsızı buldum. Polisi aradım. Telefon ondaydı. Hırsızı gözaltına aldılar.

Detaylı olarak da şu şekilde:

(Saatler yaklaşıktır.)

16:00 - Telefon çalındı.

16:40 - Yeni haberdar oldum.

16:45 - Whatsapptan son görülmeye baktım. Son görülme 16:40 idi.

16:46 - Whatsapptan aradım. Telefon çaldı. Hırsız kapattı.

16:48 - "Olayı hakim-savcı tanıdıklarımıza ilettik. Senin peşindeler. Telefonu teslim et" diye hırsıza mesaj yazdım.

(Tabii hakim-savcı bir tanıdıkla görüştük. Yardımcı olayım demesine rağmen, bürokrasi yavaşlığı sebebiyle bu yönteme sıcak bakmadım.)

Birçok kişiye göre telefon gitti artık.

22:00 - Akşam evde bu işe biraz kafa yordum.

22:30 - Samsung'un www.findmymobile.samsung.com internet sitesini öğrendim. Oradan bir yakınımın hesabına giriş yaptım. Telefon kapalıydı. GPS sinyali yoktu. Hemen ayarları, uzaktan neler yapabileceğimi kurcaladım. Yaptığım ayara göre telefona başka bir hat takılsa bile, telefon internete bağlandığında eşzamanlı olarak;

* Telefon kilitlenecek (şifreyi sadece ben biliyorum),

* GPS otomatik açılacak,

*Üzerinde de benim numaramın yazılı olduğu buton olacak,

* "AYARLAR YÜKLENİYOR...%12" yazısı ekranda çıkacaktı.

(Normalde ekranda otomatikmen "BU TELEFON ÇALINDI." yazısı çıkıyor. Ayarlara geceden girip bu yazıyı sildim ve "AYARLAR YÜKLENİYOR...%12" yazdım. Amaç, hırsız panik yapmasın ve telefona müdahale edemesinki, ben de zaman kazanayım.)

Ve öyle de oldu.

02:00 - Her şey hazırdı. Elimden geleni yaptım. Yapılacak tek şey tevekkül idi. Onu da yaptım. Sonra yattım uyudum. Telefon başucumda idi.

(...)

07:30 - Hırsız telefona kendi hattını taktı. Ve telefonu internete bağladı. İşte film burada başladı J. Telefon otomatik kilitlendi, GPS otomatik açıldı, üzerinde numaramın yazılı olduğu buton oluştu.Hırsız yanlışlıkla bu butona basıp beni aradı. Ben de uykudan uyandım.

07:40 - (Gece Sancaktepe'de evimde idim). Laptopumdan GPS takibini açtım. Sinyal Üsküdar'dan idi. Taksi çağırdım. Laptoptan anlık hırsızı takip ediyordum.

07:45 - Yakınımı da aradım. O da Üsküdar'dan yola çıktı.

07:50 - Sinyalden hırsızın bir süre sonra bir araca bindiğini anladım. (Ben takside takipteyim). Tahminimce 11ÜS nolu hatta binmişti. Öyleydi de. Yaklaşık 20 dk sinyali takip ettim (kucağımda laptopla).

08:10 - Şile otobanda yakınımla buluştum. Halen takipteydik.

08:15 - Sinyal sonunda durdu. Hırsız otobüsten Sancaktepe'de inmişti. Kalabalık olmadığından hırsızı kolayca seçebildim (kucağımda laptopla). Hırsızı yaklaşık 40-50 metreden yakın takibe aldım. Bir pastaneye geçti. Halen gizlice takipteydim.

08:20 - 155i aradım.

08:30 - Polis geldi. Durumu anlattım. Polis hırsızın üzerini aradı. Telefon hırsızdaydı. Hırsıza "Kilidi aç" dediğimizde açmadı. Hırsız, telefona uydudan ayarladığım şifreyi bilmediği için kilidi açamadı. Polise telefonun yakınımın olduğunu ispat etmek için uydudan telefonu kilitlerken girdiğim şifreyi girdim. Polis sormadan ikna olmuş oldu.

08:40 - Emniyete gittik. İfade verdik. Hırsız gözaltına alındı.

Nisandaki mahkemeyi bekliyoruz...

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber