İmsak
Güneş
Öğle
İkindi
Akşam
Yatsı

Erdoğan: Ders çıkarıp gerekeni yapacağız

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Kartal'da çöken binanın enkazından kurtarılanları ziyaret etti, kentsel dönüşümle ilgili net konuştu: Almamız gereken dersler var. Gerekli adımları atacağız. Kentsel dönüşümü kesinlikle uygulayacağız

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 10 Şubat 2019 09:15, Son Güncelleme : 10 Şubat 2019 09:18
Erdoğan: Ders çıkarıp gerekeni yapacağız

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Tuzla'daki gemi indirme töreninin hemen ardından, arama kurtarma çalışmalarının devam ettiği Kartal'daki enkaz alanına geldi. Erdoğan, şu an çalışmalarla ilgili bilgi aldı. Erdoğan Kartal'daki incelemelerin ardından şu açıklamayı yaptı: "Buradan almamız gereken bir çok dersler var. Ve buna göre de gerek başsavcımız, gerek savcılar, gerek bilirkişi heyetleri, bütün bakan arkadaşlarım, AFAD hepsi çalışmalarını sürdürüyor. Ondan sonra bizler de oturacağız. Değerlendirmesini yapacağız ve atılması gereken adımları atacağız."

CİDDİ SIKINTILAR VAR

Dana sonra Erdoğan, Kartal'da bina çökmesi sonucu yaralanan vatandaşları, hastanede ziyaret etti. Sağlık durumları hakkında hastane başhekimi Prof. Dr. Recep Demirhan ve doktorlardan bilgi alan Erdoğan, yaralılara "geçmiş olsun" dileklerini iletti. Erdoğan, "Buna artık ben afet demeyeceğim çünkü bu bir afet değil. Bu aslında ne yazık ki yıllardır konuştuğumuz, söylediğimiz özellikle bu bina yapımlarında kullanılması gereken malzemeler konusu, binaların yapıldığı yerle ilgili atılması gereken adımlarda zemin etüdleri ve bu etüdlere dikkat edilmeden maalesef yapılan inşaatlarda zaman zaman yaşadığımız çok ciddi sıkıntılar var. Ranta yönelik, daha çok para kazanmaya yönelik kaçak yapılan bu işlerle, şu anda tabii bu bölgede çok ciddi bir sıkıntıyı yaşadık. Bundan sonraki süreçte iktidarımızın kentsel dönüşüm, değişim diye ortaya koyduğu teze, milletçe de sahip çıkmamız lazım" ifadelerini kullandı.

O BÖLGE İNCELENİYOR

Erdoğan, Kartal'da binanın çöktüğü alanla ilgili, "Bütün o bölgeyi şu an incelemeye almış durumdayız. Çevre ve Şehircilik Bakanlığımız hepsini, oradaki binaları tek tek incelemiş vaziyette, incelemeye devam ediyor ve hangi binada durum nedir, bunlara bakıyoruz. Açık söylüyorum, net söylüyorum; buralarda oturulması uygun değildir kanaati oluştuğu takdirde, biz burada, 'Acaba müsaade eder misiniz filan' demeyeceğiz, kentsel dönüşüm değişimi kesinlikle uygulayacağız. Mecburuz" diye konuştu.

Erdoğan, Kartal'da çöken binanın bulunduğu alana gelerek incelemelerde bulundu. Erdoğan'a İçişleri Bakanı Süleyman Soylu da eşlik etti.

Erdoğan, Kartal Lütfi Kırdar Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde normal servislerde tedavi gören yaralıların ardından yoğun bakımda tedavi gören çocukları ziyaret etti. Erdoğan'ın telefonla konuşup Trabzonspor forması hediye edeceğini söylediği 9 yaşındaki Mahmut Tayyip Alemdar'a forması ve futbol topu getirdi. Erdoğan 5 yaşındaki Hava'ya da tablet hediye etti.

Türkiye Alemdar Ailesi'ni gözyaşlarıyla uğurladı

İstanbul Kartal'da çöken binada Alemdar ailesinden hayatını kaybeden aynı aileden 9 kişi, Pendik 15 Temmuz Şehitler Camii'nde öğle namazının ardından son yolculuğuna uğurlandı.

İstanbul Kartal'da çöken binada Alemdar ailesinden hayatını kaybeden 9 kişi, Pendik 15 Temmuz Şehitler Camii'nde öğle namazının ardından son yolculuğuna uğurlandı. Cenazeye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Çevre ve Şehircilik Bakanı Mustafa Kurum, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Mevlüt Uysal ve CHP'nin İstanbul Belediye Başkan adayı Ekrem İmamoğlu katıldı. 9 kişinin cenaze namazlarını ise Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş kıldırdı.

NASİBİMİZİ ALMALIYIZ

Namaz sonrası kısa bir açıklama yapan Erdoğan, "Rabbim cennetiyle buluştursun. Geride kalan yakınlarını da cennetiyle buluştursun. Aslında şu anda musallada bize nasihatte bulunuyorlar. Buradan bizim de nasibimizi almamız lazım. Adımlarımızı da buna göre atmamız lazım. Temenni ediyorum ki biz buradan vaaz-u nasihati alıp, geleceğimizi de buna göre inşallah tayin ederiz, belirleriz. Az önce Diyanet İşleri Başkanımız sizlerden zaten helallikleri aldı. Rabbim yar ve yardımcımız olsun" dedi.

Cenaze törenine katılan Erdoğan, '"Buradan çıkartmamız gereken çok dersler var" dedi. Tören sonrası Erdoğan da tabuta omuz verdi.

Yaşamını yitirenlerin sayısı 21'e yükseldi

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, Kartal'da 8 katlı binanın çökmesi sonucu hayatını kaybedenlerin sayısının 21'e yükseldiğini açıkladı. Olayla ilgili adli soruşturmanın devam ettiğini ifade eden Soylu, "Meselenin hem adli, hem de idari bölümü bir arada yürümektedir. Arama kurtarma çalışmaları aynı titizlikle devam etmektedir" dedi. Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum ise bölgede bulunan tam 10 tane binayı güvenlik gerekçesiyle boşalttıklarını vurguladı. Bu binalardaki vatandaşlarımızı da mağdur etmeyecek şekilde koordineli bir şekilde süreci yürüttüklerine söyleyen Kurum, "Bölgede ne kadar riskli bina var ise vatandaşımız riskli binaların tespitini yapmak istiyorsa, bakanlığımız ücretsiz olarak hızlı şekilde yapacak. Bunu da vatandaşımızla paylaşacağız" ifadesini kullandı.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber