Ankara'da 152 sanığın yargılanmasına devam edildi

FETÖ'nün darbe girişiminde Ankara'daki bazı kamu binalarını vuran helikopter pilotlarının da aralarında olduğu 152 sanığın yargılandığı davaya devam edildi

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 11 Şubat 2019 20:23, Son Güncelleme : 11 Şubat 2019 20:24
Ankara'da 152 sanığın yargılanmasına devam edildi

Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) 15 Temmuz 2016'daki darbe girişimi sırasında Kara Havacılık Komutanlığındaki eylemlere ilişkin 152 kişinin yargılandığı davaya, sanıkların esasa ilişkin savunmalarıyla devam edildi.

Ankara 17. Ağır Ceza Mahkemesince Sincan Ceza İnfaz Kurumları Kampüsü'ndeki salonda görülen duruşmaya, sanıklar, yakınları ve taraf avukatları katıldı.

Duruşmada dinlenen eski pilot binbaşı Gürçay Baylar, üzerine atılı suçlamaları kabul etmediğini söyledi.

Malatya'da görevliyken 15 Temmuz öncesi simülatör eğitimi dolayısıyla Ankara Kara Havacılık Komutanlığına geldiğini anlatan Baylar, darbe faaliyetleri kapsamında amiri olmayanlardan emir ve talimat aldığına yönelik suçlamayı reddetti.

"Askeri darbe faaliyeti kapsamında hiçbir faaliyetim ve davranışım olmamıştır." diyen Baylar, Malatya'dan Ankara'ya gelişinin yasal prosedüre uygun, birinci sicil amirinin emri üzerine olduğunu ileri sürdü.

Baylar, "15 Temmuz öncesi simülatör eğitimi için Malatya'dan Ankara'ya gelmem, acil olarak terör saldırısı gereği Güvercinlik Meydan'dan Akıncı Meydan'a helikopter tahliye etmem suç sayılamaz." diye konuştu.

FETÖ ile irtibatı olmadığını iddia eden Baylar, Akıncı Üssü'ne giderken en sondaki helikopterde bulunduğunu, kalkışta koldaki ilk helikopterin izin aldığını, bu yüzden "kuleden izin almadan kalkış yaptığı" yönündeki suçlamanın da doğru olmadığını savundu.

Akıncı'ya tahliye dışında başka bir uçuş yapmadığını iddia eden Baylar, tahliyesini ve beraatini talep etti.

- Uçtuğu ve ateş ettiği iddialarını reddetti

Sanık eski yarbay Murat Karakaş da darbe girişiminin yaşandığı dönemde Kara Kuvvetleri Komutanlığı Personel Başkanlığında görevli olduğunu ifade etti.

Karakaş, 15 Temmuz'da mesaiden çıktıktan sonra kuvvet komutanının genel sekreteri Uğur Karaca'nın arayıp komutanın bir heyetle Kara Havacılık Komutanlığında bulunduğunu, personelden de biri talep edildiği gerekçesiyle gitmesini emrettiğini ileri sürdü.

Bu emre istinaden Kara Havacılık Komutanlığına geçtiğini anlatan Karakaş, Kara Havacılık Komutanı Tümgeneral Hakan Atınç'ın odasının bulunduğu karargah binasına gittiğini ancak onun yerinde olmadığını belirtti.

Bekleme odasında bulunduğu sırada subay, astsubay ve erlerin sağa sola koşturduğunu, dışarıda da bir hareketlilik olduğunu ifade eden Karakaş, birilerine sorduğunda Genelkurmaya terör saldırısı gerçekleştiğini, kışlada da bir terör eylemine karşı önlem alındığını öğrendiğini öne sürdü.

Karakaş, helikopter hangar bölgesinde de sorduğu bir kişinin terör saldırısı ihtimali dolayısıyla hareketlilik olduğunu belirterek o bölgeden ayrılmasını istediğini iddia etti.

Bir subayın da kışlaya giriş çıkışların yasaklandığını söylediğini öne süren Karakaş, bekleme odasına döndüğünü, 16 Temmuz'da patlama ve silah sesleri duyduğu için dışarıda bekleyen helikoptere bindiğini söyledi. Karakaş, helikopterin kalkış yaptıktan kısa süre sonra indiğini ve buranın Akıncı Üssü olduğunu öğrendiğini ifade ederek, üste beklerken saat 17.00 civarı gözaltına alındığını anlattı.

Örgüt üyeliği suçlamasını kabul etmediğini belirten Karakaş, hakkında hazırlanan bilirkişi raporu ve idari tahkikat raporunu da reddetti.

Karakaş, hakkındaki dellilerin hukuka uygun şekilde elde edilmediğini ileri sürdü.

Helikopterle uçtuğuna, ateş açtığına, örgüt üyeliğine dair delil bulunmadığını, şüphelilik durumunun zorlandığını öne süren Karakaş, tahmin ve varsayımla kimsenin suçlu kabul edilemeyeceğini savundu.

Karakaş, "O gece KKK komutanına danışmanlık yapmak üzere gittim. Şahsım uçmamıştır, uçtuğum ve ateş ettiğim iddia edilse de bu hususa ilişkin bir tespit yapılmamıştır. Şahsımın ateş açtığı yönünde hiçbir delil yoktur. Suçlanmalar hukuksuzdur." diye konuştu.

Duruşmaya yarına kadar ara verildi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber