CHP: Petkim'i yedirmeyeceğiz

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 04 Temmuz 2007 17:25, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Grup Başkanvekili Anadol, PETKİM'in özelleştirmesine karşı olduklarını bildirdi.

Anadol, CHP Genel Sekreter Yardımcısı ve İzmir Milletvekili Oğuz Oyan, milletvekilleri Canan Arıtman ve Hakkı Ülkü ile İzmir'in Aliağa ilçesindeki PETKİM Petro Kimya Tesisleri'nde özelleştirme karşıtı eylem yapan PETKİM işçilerini ziyaret etti.

PETKİM B kapısında, CHP milletvekillerini, Petrol-İş Sendikası Genel Başkanı Mustafa Öztaşkın karşıladı.

Anadol, burada yaptığı konuşmada, PETKİM'in özelleştirmesine karşı olduklarını ve PETKİM işçisini haklı mücadelesinde desteklediklerini söyledi. Anadol, 22. dönemde, CHP'nin emek ve işçi hakları konusunda yaptığı çalışmalar ve duruşuyla sınavdan geçtiğini, PETKİM işçilerinin verdikleri hukuk mücadelesinin gönüllerde taht kurduğunu kaydetti.

Ülkenin soyulduğunu iddia eden Anadol, şöyle dedi:

''Bu gün yeni bir soygunu önlemek için buradayız. Özelleştirme yapılmasını gerekçesi olarak, 'devlet ekonomiden elini çeksin' deniliyor. Türkiye Cumhuriyeti devletinin elini ekonomiden çekeceksin de Hindistan, Azerbaycan devletinin elini buraya niye sokuyorsun. Bunlar selden kütük kapmaya, yangından mal kaçırmaya alışmışlar.''

Anadol, şöyle devam etti:

''Seçimlere 7 ay kala Cumhurbaşkanı seçmeyelim, seçimleri yenileyelim, milli irade meclise tam yansısın dedik. Süresinin bitmesine 7 ay kalan bu Meclis, Türkiye'nin yedi yılına ipotek koyan bir cumhurbaşkanı seçmesin, yeni Meclis seçsin dedik. Bize 'Erken seçim isteyen, vatan hainidir' dediler. Bunlar avantaya alışmışlar, hakları olmayan birtakım çıkarları ceplerine atmaya, o yöntemi devam ettiriyorlar. 22 Temmuzda seçim yapılacak, bunlar ayın beşinde PETKİM ihalesini gerçekleştiriyor. Bu yangından mal kaçırmadır.

PETKİM'i de yedirmeyeceğiz. PETKİM'i sattırmayacağız. Bu ihaleyi yapmayın. Ne yaparsanız yapın, yaptığınız her işlem geçersizdir. PETKİM işçisinin mücadelesi mücadelemizdir.''

PETKİM BİR DEVDİR

Petrol-İş Genel Başkanı Mustafa Öztaşkın da emek karşıtı politikaları nedeniyle AK Parti'ye oy vermeyeceklerini söyledi.

Sadece AK Parti'ye değil, aynı politikaları devam ettirecek partilere de PETKİM işçisinin oyunun olmayacağını ifade eden Öztaşkın, şöyle konuştu:

''PETKİM, kimya ve plastik sektöründe bir ilk ve devdir. Sorunsuz ve kar eden bir kuruluştur. Yangından mal kaçırılır gibi özelleştirilmeye çalışılmasına karşıyız. 20 kilometre karelik bu devasa alana sahip barajı, sosyal tesisleri, lojmanları, 14 ana fabrikası, 8 yardımcı işletmesi olan Türkiye'nin tek petrokimya kompleksidir. Türkiye'nin petrokimya okuludur.''

PETKİM'in 1990'ların başında iç talebin yüzde 70'ini karşıladığını söyleyen Öztaşkın, ''Yirmi yıldan beri hükümet olan partilerin özelleştirme politikaları yüzünden yeni tesisler kurulmadığı ve kapasite arttırımı gerektiren yatırımlar yapılamadığı için iç talebi karşılama oranı yüzde 25'lere düşmüştür'' dedi.

Türkiye'nin petrokimya sektöründe dışa bağımlı hale geldiğini savunan Öztaşkın, şunları kaydetti:

''Son üç yılda, 2007 yılı dahil 400 milyon dolarlık yatırım yapılmıştır. Burada önemli olan bütün bu yatırımların kendi öz kaynaklarıyla sıfır krediyle yapmış olması özelleştirmek istenen PETKİM'in gücünün ispatıdır. Böylesine verimli böylesine üretken elde ettiği gelirleri yatırıma dönüştüren bir kuruluş özelleştirme politikalarına kurban edilmek istenmektedir.''

Bu özelleştirmenin sadece PETKİM işçilerini değil, 6 bin kadar KOBİ ve küçük işletmeleri de ham madde bakımından etkileyeceğini iddia eden Öztaşkın, ''Özelleştirme sonrası kar etme mantığıyla hareket eden özel sektör ve piyasa koşullarında çalıştırılacağı için KOBİ'ler zor durumda kalacak ve rekabet etme şansı kalmayacaktır'' diye konuştu.

Ziyarette, CHP İzmir milletvekili adayı Osman Mert, CHP Aliağa İlçe Başkanı Turgut Oğuz, ilçe yönetim kurulu üyeleri ve belediye meclis üyeleri, DSP ilçe Başkanı Varol Gürbüz, DP İlçe Başkanı Zübeyde Kesken de hazır bulundu.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber