Yıllarca 'ücretsiz tedavi' dediler, şimdi eleştiriyorlar

Kaynak : Zaman
Haber Giriş : 05 Temmuz 2007 08:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Türk Tabipleri Birliği (TTB), yıllardır savunduğu 'nüfus cüzdanıyla ücretsiz tedavi verilsin' talebini hükümet uygulamaya geçirince eleştirmeye başladı.

TTB Başkanı Gençay Gürsoy, 23 Haziran 2007 tarihinde yapılan TTB Büyük Kongresi'nde ücretsiz ve nitelikli sağlık hizmeti için nüfus cüzdanının yeterli sayılmasını istemişti. TTB'nin hazırladığı çeşitli kitapçıklar ve broşürlerde de yıllardan beri kimlikle ücretsiz sağlık hizmeti savunuluyordu. Gençay Gürsoy'un açıklamasından bir hafta sonra Sağlık Bakanlığı, Türkiye genelindeki tüm birinci basamak sağlık kuruluşlarında sosyal güvencesi olmayan vatandaşlara ücretsiz muayene imkanı sağladı. Ancak önceki gün bir basın toplantısı düzenleyen Gürsoy, bu kez hükümeti 'seçim yatırımı' yapmakla suçladı.

AK Parti hükümetinin, yıllardır dile getirdikleri 'sağlık hizmeti için nüfus cüzdanı yeter' talebini görmezden geldiğini; ancak bunu seçim döneminde hayata geçirmeyi tercih ettiklerini savunan Gürsoy, "İktidara geldiği günden bu yana sağlık hizmetlerini piyasa koşullarına terk etmek için önünde en büyük engellerden biri olarak gördüğü, 'sağlık ocaklarını' ortadan kaldırmak için uğraşan AK Parti iktidarının, seçim öncesi bir taktik anlayışla kendi başlattığı uygulamayı kaldırmakla övünmesi, indirim öncesi zam yapıp, ardından fiyatları düşüren, basit bir 'manifaturacı tüccar' anlayışından ibarettir." dedi. Gürsoy, AK Parti'yi 'ucuz seçim oyunları' yapmakla suçladı.

Sağlık ocakları ücret almıyor

Sağlık Bakanlığı önceki hafta yayımladığı bir genelgeyle 2 Temmuz 2007 tarihinden itibaren sağlık ocakları, ana çocuk sağlığı merkezleri, aile planlaması merkezleri, verem savaş dispanserleri ve toplum sağlığı merkezlerinde sosyal güvencesi olmayan vatandaşlara ücretsiz muayene olma imkanı sağladı. Buna göre vatandaşlar birinci basamak sağlık kuruluşlarına nüfus cüzdanlarıyla başvurabiliyor. Vatandaşlardan muayene ve tahlil parası istenmiyor. Ancak bu hastaların ilaçlarını kendilerinin alması gerekiyor. Öte yandan SSK, Bağ-Kur ve Emekli Sandığı üyeleriyle yeşil kartlı vatandaşların sağlık ocaklarına eskiden olduğu gibi sağlık karneleriyle müracaat etmeleri gerekiyor. Bu kişilerin sağlık harcamaları bağlı olduğu, sosyal güvenlik kurumu tarafından karşılanmaya devam ediyor.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber