Telekom'un yeni tarife paketi: Şehir içine %16 indirim geliyor

Kaynak : Hürriyet
Haber Giriş : 05 Temmuz 2007 08:06, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

1 Mart 2007'de uygulamaya koyduğu tarifesi Danıştay tarafından iptal edilen Türk Telekom'un, ağustostan itibaren kullanacağı yeni tarife paketinde sadece şehiriçi konuşma ücretinde yüzde 16'lık indirim olması bekleniyor. Bu indirimin TÜFE'yi de binde 1 oranında düşüreceği hesaplanıyor.

DANIŞTAY'ın iptal kararından sonra Türk Telekom yeni tarife oluşturma çalışmalarını son aşamaya getirdi. Telekomünikasyon Kurumu (TK) tarafından onaylandıktan sonra ağustos ayında yürürlüğe girmesi beklenen yeni tarifelerde Danıştay'ın iptal gerekçeleri de dikkate alınarak sadece şehiriçi konuşma ücretlerinde yaklaşık yüzde 16'lık bir indirime gidileceği bekleniyor. Böylece StandartHATT'ta halen 0.081 YTL olan 1 dakikalık konuşma ücretinin yaklaşık 0.068 YTL düzeylerine inmesi öngörülüyor. Böylece yeni tarifede şehiriçi konuşma ücreti Mart 2007'de yürürlüğe giren tarifeye göre yüzde 16 düşerken, 2004 yılından itibaren yürürlükte olan bir önceki tarifeye göre ise yüzde 6 zam görmüş olacak. Türk Telekom Genel Müdürü Paul Doany, daha önce yaptığı açıklamalarda fiyat ayarlamalarının enflasyon üzerinde olumsuz bir etki yaratmadığını savunmuştu.

ENFLASYONA ETKİSİ: Türk Telekom'un TK onayına sunacağı yeni tarife paketi kabul edilirse, şehiriçi görüşme ücretlerinde yapılacağı tahmin edilen yüzde 16'lık indirimin enflasyon üzerinde de etkisi olacağı hesaplanıyor. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) enflasyon hesabında Türk Telekom'un StandartHATT tarifesini dikkate alıyor. Buna göre, söz konusu tarifede yapılması beklenen yüzde 16 indirim, haberleşme endeksinde yüzde 2.5, Tüketici Fiyatları Endeksi'nde (TÜFE) ise binde 1 oranında düşüş sağlayacak.

NELER OLMUŞTU: Serbest Telekomünikasyon İşletmecileri Derneği (TELKODER) Türk Telekom tarafından hazırlanan, 1 Mart 2007 itibariyle yürürlüğe giren yeni ücret tarifesinin onaylanmasına ilişkin 25 Aralık 2006 tarihli Telekomünikasyon Kurulu kararının ve 28 Ağustos 2001 tarihli Resmi Gazete'de yayınlanan tarife yönetmeliğinin 7'nci maddesinin tavan fiyat yöntemine ilişkin kısımlarıyla 11'nci ve 12'nci maddelerinin iptali ve yürütmesinin durdurulması istemiyle Danıştay'da dava açmıştı. Davaya ilişkin ilk incelemesini tamamlayan Danıştay 13'nci Dairesi söz konusu Telekomünikasyon Kurulu kararının yürütmesinin dava sonuçlanıncaya kadar durdurulmasına oy çokluğuyla karar vermişti. Dairenin kararında, "Davalı (Telekomünikasyon Kurumu) tarafından il içi aramalara yapılan zammın, 3 yıldır herhangi bir artış yapılmamasından kaynaklandığı ileri sürülmekte ise de aynı tarifenin şehirlerarası ve uluslararası görüşmelerde yüksek oranlarda indirim içermesi nedeniyle 406 sayılı kanunun 30/b maddesinde belirtilen tarifelerin dengelenmesinin hukuka aykırı olarak yapıldığı anlaşıldığından davalı idarenin savunması hukuki bulunmamıştır" denilmişti.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber