Sağlık Bakanlığı'nda eş tayinleri sadece memurlara

Haber Giriş : 13 Temmuz 2004 00:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Sağlık Bakanlığı, yeni çıkardığı atama ve nakil yönetmeliğiyle personelinin SSK ve Bağ-Kur üyeliği gerekçesiyle eş durumundan tayin isteme hakkını kaldırdı.

Artık sadece Emekli Sandığı mensuplarının eş durumundan tayini yapılıyor. Daha önce sık sık istismar konusu olan eş durumundan tayinlere getirilen sert önlem, sağlık personelinin tepkisini çekiyor. Yeni uygulamayla ailelerinin parçalanacağını belirten memurlar, karara şiddetle karşı çıkıyor. İhtiyaç duyulan yerlerde sağlık personeli istihdam etmekte zorlanan Bakanlık uygulamayla doğu bölgelerinden personel akımını engellemeyi hedefliyor.

Yaklaşık 250 bin kişiyle en çok personeli bulunan kurumlardan biri olan Sağlık Bakanlığı, haziran ayı başında yeni bir atama ve nakil yönetmeliği çıkardı. Bu yönetmelikle doktor, hemşire, ebe gibi tüm sağlık personelinin nakil taleplerinde, hizmet puanı esas alınıyor. Ayrıca eş durumundan tayinlerin de kapsamı daraltıldı. Yönetmeliğin yürürlüğe girdiği tarihten itibaren eşi SSK veya Bağ-Kur üyesi bir bakanlık personeli, ?eş durumundan tayin' isteyemiyor. Yalnızca eşlerden her ikisinin de memur olması halinde tayin isteğine olumlu cevap veriliyor. Bakanlığın yeni atama kriterlerine mesleki örgütler de karşı çıkıyor.

Sağlık-Sen Genel Başkanı Doktor Ahmet Aksu, memurların yüzde yetmişinin evli olduğunu, bunlardan da yaklaşık 20 bin kadarının eş durumu nedeniyle mağdur duruma düştüklerini belirtiyor. Anayasa'da, devlete aile bütünlüğünü koruma görevi verildiğini hatırlatan Aksu, "Devlet öncelikle kendi çalıştırdığı memurların aile bütünlüğünü korumak zorundadır. Ancak maalesef özellikle sağlık ve eğitim hizmetlerinde aile durumları dikkate alınmıyor. Bu uygulama ne Anayasa'ya ne de Türk aile yapısına uygundur. Aileyi parçalamak AK Parti'ye yakışmıyor." ifadelerini kullanıyor.

Sağlık Bakanı Recep Akdağ, Devlet Personel Genel Müdürlüğü tarafından 1973 yılında çıkarılan ve halen yürürlükte olan memurlarla ilgili mevzuata uygun bir karar aldıklarını bildirdi. Pratisyen doktor Erdinç Gümüş, 3 yıldır Konya'da bir sağlık ocağında görev yapıyor. Eşi Doktor Arzu Gümüş ise Denizli'de bir özel sağlık kuruluşunda çalışıyor. Eski uygulamaya göre bu yaz tayin isteme hakkı kazanan Erdinç Gümüş, dilekçesini vermek için gittiği İl Sağlık Müdürlüğü'nde, yönetmeliğin değiştiğini, artık eş durumundan tayin hakkı bulunmadığını öğrenince ne yapacağını şaşırdı.

zaman

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber