İmsak
Güneş
Öğle
İkindi
Akşam
Yatsı

ÖSYM Açıklamasının Arkasındaki Skandal

ÖSYM bugüne kadar hiç yapmadığı bir şey yaptı ve adaylardan, 4 Temmuz'da başvuru süresi biten KPSS tercihlerini, bir kez daha kontrol etmelerini istedi. Memurlar.net olarak geçen ay içerisinde bize ulaşan şikayetelerden yola çıkarak yaptığımız değerlendirmeye göre, bu açıklamanın arkasında önemli bir skandal yapmaktadır. Yerleştirme işlemlerinde yaşanan sorunlara ek olarak, yapılan bu yeni açıklama, KPSS işlemlerinin yürütülmesinin yeniden ele alınması gerekliliğini oryaya koymaktadır. Devamı için başlığa tıklayın.

Kaynak : Memurlar.Net
Haber Giriş : 06 Temmuz 2007 14:36, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

ÖSYM YERLEŞTİRME İŞLEMLERİNDE SÜREKLİ HATA YAPIYOR

ÖSYM, 2002 yılından bu yana yürüttüğü KPSS yerleştirme işlemlerinde sürekli hata yapmaktadır. Yaşanan hataların bir kısmı ise kabul edilmediğinden, kamuoyuna yansımaktadır.

Son olarak 2007/1 KPSS yerleştirmelerinde ortaya çıkan hata itiraf edilmiş, ancak gereği yapılmamıştır. Memurlar.net'in 26 Nisan'da gündeme getirmiş olduğu haberde, iki kez yerleşememe kuralına rağmen bazı adayların aynı puanla iki kez yerleştiğine yer verilmişti. ÖSYM Başkanı bu haberimiz üzerine, kendisini, Milliyet yazarı Abbas Güçlü'ye yaptığı açıklama ile savunmuştu. Gündeme getirmiş olduğumuz yerleştirme hatasının sebebi, yine, hukuki teknik bir düzenlemenin ÖSYM tarafından yanlış anlaşılmasıdır.

KPSS yönetmeliğine göre iki kez yerleşememe kuralının sadece memur ve 399'a tabi sözleşmeli pozisyonlara yapılacak yerleştirme işlemlerinde uygulanması gerekmektedir. Bir başka deyişle bu kuralın 4/B'li sözleşmeli personel atamalarında uygulanmaması gerekmektedir. Ancak, ÖSYM kendisine iletilen "iki kez yerleşememe kuralını 4/B'ler için uygulama" yönündeki talimatı genişletmiş ve 399'lara da bu kuralı uygulamıştır. Sonuç olarak bir çok aday daha önce yerleşmiş ve işe başlamış olmasına rağmen 2007/1 KPSS yerleştirmelerinde ikinci kez yerleşmiştir. Ve ne yazıkki ÖSYM ortada çok büyük bir skandal olmasına ve görev ihmali olmasına rağmen, bu hatayı görmezden gelmiştir.

Bu hatanın da sebebi ÖSYM'nin hukuki işlemlere hakim olamamasıdır. Yerleştirmenin teknik detaylarının Devlet Personel Başkanlığınca, bilgisayar programına ilişkin bölümünün ise ÖSYM Başkanlığınca yapılmaya devam edildiği sürece bu türden hatalar hep devam edecektir.

ÖSYM'NİN SON AÇIKLAMASINDAKİ SKANDAL NEDİR?

Tercih işlemleri 4 Temmuz'da sona erdi. ÖSYM ise 6 Temmuz itibariyle, ilk kez adaylara tercihlerinizi kontrol edin uyarısı yaptı. Yapılan uyarıdaki şu bölüm skandalın ana omurgasını oluşturmaktadır.

"Tercihlerinin Merkezimiz kayıtlarda bulunduğunu tespit eden adayların herhangi bir işlem yapması gerekmemektedir. Bu adayların tercihlerini değiştirmeleri veya yeniden tercih yapmaları mümkün değildir.
28 Haziran ? 4 Temmuz tarihleri arasında tercih işlemi yapmış olmasına rağmen tercihlerinin Merkezimiz kayıtlarında olmadığını tespit eden adaylar 9 Temmuz ? 13 Temmuz tarihleri arasında tercihlerini yapabileceklerdir."

Bu açıklama neden skandaldır? 30 bine yakın personel alımının yapıldığı KPSS 2007/4 tercih işlemleri sonrasında, bazı adaylar memurlar.net'e gönderdiği maillerde, tercih yapmalarına ve ellerinde çıktılar olmasına rağmen, sonuçlar açıklandığında başvuru yapmadıkları yönünde uyarı aldıklarını belirtmişlerdir. Bize ulaşan bu şekildeki uyarı sayısı bir elin parmaklarını geçmemesine rağmen, ortada, bazı tercihlerin sonradan iptal edildiği gibi bir durum çıkarmaktadır.

Tercihlerin, üstelik yazıcı çıktısı alındıktan sonra, iptalini kim yapmıştır? Bu şekildeki aday sayısı kaçtır? Bunu yapanlar tespit edilmiş midir? ÖSYM bu konuda bir soruşturma açmış mıdır?

ÖSYM bu sorulara bir cevap vermeksizin, 2007/5 tercihini yapan adaylara "eğer tercih yapmadı görünüyorsanız 13 Temmuz'a kadar tercih yapabilirsin" demektedir. Yapılan bu açıklama önceki yerleştirmelerde önemli bir skandalın meydana geldiğini ve bazı adayların tercihlerinin sonradan iptal edildiğini göstermektedir.

Memurlar.net olarak, ÖSYM'nin şeffaf bir şekilde, hatadan ziyade kasıt içeren ve bazı "eller" tarafından yerleştirmelere müdahele edildiği izlenmi veren bu olay hakkında gerekli açıklamayı yapmasını bekliyoruz.

Devletin yetkili birimlerinin de, bu önemli skandalın soruşturulmasını tek başına ÖSYM'ye bırakmamalarını öneriyoruz.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber