Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı CHP'li üyeleri salondan attı

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 06 Temmuz 2007 15:51, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Menderes Türel CHP'li üyeleri salondan attı

Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Menderes Türel'e yabancı kredi kullanmak üzere yetki verilmesine ilişkin olağanüstü toplanan belediye meclisinde tartışma yaşandı.

Antalya Büyükşehir Belediye Meclisi, Belediye Başkanı Menderes Türel'e yabancı kredi kullanmak üzere yetki verilmesi ile ilgili olağanüstü toplandı. Toplantıda, Başkan Türel, hafif raylı sistem için 81 milyon 943 bin 200 avro yabancı kredi almak için başkana yetki verilmesiyle

ilgili Ulaşım Daire Başkanlığının yazısının komisyona havalesini oylamaya sundu ve ardından komisyonun karar alması için oturuma 20 dakika ara verdi. Bu sırada CHP'li Muratpaşa Belediye Başkanı Süleyman Evcilmen, konuşmak istedi. Başkan Türel'in "izin vermiyorum" diyerek salonu terk etmesi üzerine, salonda bulunan CHP'nin amblemlerinin bulunduğu gömlekler giyen kadınlar alkışlı protestoda bulundu. Aranın ardından tekrar toplanan mecliste söz alan Süleyman Evcilmen, Türel'i, bir kentin 2042 yılına kadar geleceğini etkileyen bir işi meclisten saklamakla suçladı. Evcilmen, Başkan Türel'e yönelik yaptığı konuşmada, şunları söyledi: "Böyle belediyecilik olmaz. Meclis üyelerini ve meclisi ciddiye almıyorsunuz. Bu işi size birileri mi sipariş ediyor? Bu çok ciddi bir konu. Verdiğiniz bilgiler bizi tatmin etmiyor. Daha önce 70 milyon Avroluk kredi yetkisi aldınız. Şimdi de 82 milyon avroluk kredi yetkisi istiyorsunuz. Birincisi hala geçerli mi?" CHP grubu adına konuşan Şefik Dinçer de 2020 yılına kadar Antalya'nın ihtiyacını karşılayacak hafif raylı sistem için 2042 yılına kadar borçlanmayı anlamadıklarını, 13 yıl sonra işlevsiz kalacak böyle bir proje için Antalya Büyükşehir Belediyesinin gelirlerinin ipotek altına alınmak istendiğini savundu. Konuşmaların ardından Süleyman Evcilmen salonu terk ederken, Başkan Türel'in "Kaçma, kaçma... Bu halk seni kaçmak için seçmedi. Artistlik yapma" diye seslenmesi üzerine salonda bulunan CHP Merkez İlçe Başkanı Yıldıray Sapan, Menderes Türel'e, "Siz bu şehrin yeddi eminisiniz. Şehrin en güvenilir insanı olmanız gerekir. Size güven kalmadı, muhalefetin de güveni kalmadı. Terbiyesizlik yapma" dedi. Menderes Türel, bunun üzerine güvenlik görevlilerinden Sapan'ı dışarı çıkarmalarını istedi. Özel güvenlik görevlilerinin Yıldıray Sapan'ı dışarı çıkarmak istemesi üzerine salonda bulunan CHP'li kadınlar yine tepki gösterdi ve Sapan'ın dışarı çıkarılışı sırasında arbede yaşandı. Güvenlik görevlilerinin, araya giren meclis üyesi Birol Kaya'yı itmeleri üzerine Kaya, "Ben meclis üyesiyim. Siz beni nasıl dışarı atarsınız?" diye tepki gösterdi. Başkan Türel, olayların yatışması ve Yıldıray Sapan'ın dışarı çıkarılması için meclise beş dakika ara verdi. Tekrar toplanan meclise, bu sefer DP'li meclis üyeleri katılmadı. Mecliste konuşmak isteyen Birol Kaya'nın eleştirilerde bulunması üzerine, Başkan Türel tarafından konu dışında konuşmaması konusunda uyarıldı. Kaya'nın konuşmasını sürdürmesi üzerine Türel, Birol Kaya'dan salonu terk etmesini istedi ve Kaya da salonu terk etti. CHP'li meclis üyesi Mehmet Yöndem de söz alarak, yapılanları ve raylı sistemi eleştirdi. Yöndem, "Başkan beni de dışarı atmanızı bekledim. Siz atmıyorsanız ben kendimi atıyorum" diyerek salondan ayrıldı.

TÜREL, ELEŞTİRİLERİ CEVAPLADI

Eleştirileri cevaplandıran Başkan Menderes Türel, şahsına yapılan terbiye dışı tavırları kınadığını, lanetlediğini belirterek, "Antalya'ya hizmet etmek gayretimiz, kuru gürültü yapılarak durdurulmaya çalışılıyor. Hafif raylı sistem hakkında soru soranlar meclisten kaçtı. Hayatta ilk kez, uzun vadeli bir kredi bulduğum için eleştiriliyorum. Alınacak kredi, Türkiye Cumhuriyeti tarihinde belki en uygun koşullarda alınan kredi olacak" dedi.

Antalya'ya hizmet etmiş insanların, bu çalışmaları karalamaya çalışmalarını yakıştıramadığına da işaret eden Türel, şöyle devam etti:

"Antalya Hafif Raylı sistemi için daha önce meclisten yetki aldık.

Ancak yeni bir kredi olanağı doğdu. Hem de daha önceki krediden 25 milyon Avro daha az ödemeli. 16 yılı ödemesiz, 36 yıl vadeli, binde bir faizli 81 milyon 943 bin 200 avro kredi alınacak. Hazine Müsteşarlığı yetkilileri ile yapılan çalışmalar sonucu rapor hazırlandı. Teminat olarak belediye gelirleri gösterildi ama neden belediye mülkleri teminat gösterilmedi diye eleştiriliyorum. Alınacak kredinin geri ödemesinin yıllığı 3-5 milyon YTL arasında olacak. Bu bizim hazineden ayda aldığımız para kadar bile değil." Türel, daha sonra yabancı kredi konusunda kendisine yetki verilmesi ile ilgili komisyon raporunu oylamaya sundu. Komisyonun raporu, CHP'li ve MHP'li üyelerin red, AK Partili üyelerin evet oyu ile kabul edildi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber