Sağlık Bakan Yardımcısı'ndan tuz uyarısı

Sağlık Bakan Yardımcısı Prof. Dr. Meşe, Türkiye'de günlük 9,9 gram olan tuz tüketiminin 5 gramın altına düşmesi gerektiğini söyledi

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 27 Şubat 2019 17:02, Son Güncelleme : 27 Şubat 2019 17:03
Sağlık Bakan Yardımcısı'ndan tuz uyarısı

Sağlık Bakan Yardımcısı Prof. Dr. Emine Alp Meşe, Türkiye'de kişi başına günlük tuz tüketiminin 9,9 gram olduğunu belirterek, "Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) verilerine göre bu miktar 5 gramın altında olmalıdır. Bakanlık olarak bu minvalde çalışıyor, hazırladığımız eylem planlarıyla önlemler alıyoruz" dedi.

Meşe, Sağlık Bakanlığı'nda düzenlenen, Tuz Tüketimini Azaltma Rehberi Tanıtım Toplantısı'nda yaptığı konuşmada, koruyucu halk sağlığı uygulamalarına özel önem verdiklerini söyledi.

Dünyada şeker, tansiyon ve kalp-damar gibi kronik hastalıkların erken ölüm nedenleri arasında yer aldığına işaret eden Meşe, tuz kullanım oranı yüksekliğinin kronik hastalıklar için en önemli risk faktörü olduğunu bildirdi.

Meşe, tuzun aşırı tüketiminin kan basıncını yükselttiğini, hipertansiyon sonucunda inme, kalp krizi ve kalp yetmezliği, böbrek hastalıklarının görülme sıklığını artırdığını ifade ederek, "Bu nedenlerle kronik hastalıkların önlenmesinde yiyecek ve içeceklerde tuz alımının azaltılması önerilmekte. Türkiye'de tuz kullanım oranları, tavsiye edilen miktarın iki katıdır. Türkiye'de kişi başına günlük tuz tüketimi 9,9 gramdır. DSÖ verilerine göre bu miktar 5 gramın altında olmalıdır. Bakanlık olarak bu minvalde çalışıyor, hazırladığımız ve gerçekleştirmeye başladığımız eylem planlarıyla önlemler alıyor, bu önlemlerin de sürekliliğini hedefliyoruz." diye konuştu.

Sağlık Bakanlığı ile Türkiye Gıda Dernekleri Federasyonu (TGDF) arasında imzalanan anlaşmayla, ambalajlı gıda ve içecekte sodyum/tuz oranının 2023'e kadar kademeli olarak düşürüleceğini bildiren Meşe, protokol kapsamında 19 kategoride yer alan gıda ve içeceklerde tuz oranının aşağı çekileceğini dile getirdi.

Meşe, bu çerçevede "Tuz Azaltma Rehberi" hazırlandığına dikkati çekerek, yiyecek üretiminde aşırı tuz tüketiminin azaltılmasının teşvik edilmesine yönelik faaliyetlerle fiziksel aktivitenin teşvik edilmesinin gönüllülük esasıyla uygulanacağını anlattı.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber