Anadolu'nun kapısı... Ahlat

Furkan Kumkaya memurlar.net için yazdı...

Kaynak : Memurlar.Net - Özel
Haber Giriş : 05 Mart 2019 13:10, Son Güncelleme : 05 Mart 2019 17:13
Anadolu'nun kapısı... Ahlat

Ahlat, tarihimizin en önemli şehirlerinden biri. Ahlat, Selçuklu Devleti'nin başkentliğini yapan bir kültür merkezi imiş. Ahlat'ta Hristiyanlar Ermeniler ve Müslümanlar hepsi birlikte huzur içinde yaşamışlar. Osmanlı Devleti'nin son dönemine kadar da bu böyle gitmiş. Ahlat'a gittiğinizde her köşesinde bir tarih görüyorsunuz. Malazgirt ise Ahlat çevresinde yer alıyor, yani demek oluyor ki Anadolu'nun kapılarının bize açıldığı sözü ilk defa burada doğmuş. Bitlis'in en önemli yerleşim yerlerinden biri olan Ahlat'ın görülmek için birçok sebebi var.

AHLAT'TA GÖRÜLMESİ GEREKEN YERLER

SELÇUKLU MEZARLARI

Dünyanın en büyük Müslüman mezarlığı burada yer alıyor. İçine girdiğinizde ortalama 600 ile 800 yıllık mezar taşlarına denk geliyorsunuz. Taşların her biri özenle Selçuklu mimarisi ile işlenmiş. Önemli insanların ve bölgede yaşamış halktan birçok ileri gelenin mezarı burada bulunuyor. Nerede mezar olduğunun anlaşılamama ihtimali olduğu için saygıdan ötürü alanın büyük bir kısmı yükseltilmiş tahta ile kapatılmış ve gezerken bu tahtaların üzerinden geçiyorsunuz.

Alanındaki birçok mezar taşında farklı motifler görebilirsiniz. Özellikle ejderha motifi, Musa'nın Yıldızı motifi, farklı motifleri olarak öne çıkıyor. Mezarlığa girdikten sonra sol tarafınızda bu üç mezar taşınıda görebilirsiniz alanı gezmek için yaklaşık 45 dakika ile 1 saat arası size yetecektir.

KÜMBETLER ( 14 Adet)

Ahlat aynı zamanda bir de Kümbetler şehri. Ahlat'ın dört bir yanına yayılmış Kümbetler mevcut. Tabii Ahlat yine de çok fazla büyük olmadığı için birbirine yakın da diyebiliriz. Bütün kümbetleri gezmeniz için mutlaka arabanız olmalı. Çünkü farklı farklı bölgelere geçiş yapmanız gerekiyor şehir içinde. Kümbetlerin mimari açıdan en önemlisi ise Emir Bayındır Kümbeti. Diğerlerinin yapıları da birbirine benzemekte. Emir Bayındır türbesinin hemen yanında ise önceden kilise olan ama sonradan camiye çevrilmiş olan bir yapı da var. Kümbetlerin hepsi o bölgeden çıkarılan volkanik tüf olan ve "Ahlat Taşı" olarak adlandırılmış andezit ile yapılıyor. Renkleri ise genel olarak kızıl kahverengi tonunda.

HARABE ŞEHİR

Şehrin güney yönünden girişinde Selçuklu mezarlığına geçtikten sonra sola dönüp tarihi bölgeye doğru gidebilirsiniz. Harabe şehir Neolitik çağdan kalmış bir yapı. Aynı zamanda içerisinde daha sonra Hristiyanların kullandığı düşünülen ibadethane bölümleri de mevcut. Bazı bölümlerin duvarlarında ise özel motifler mevcut.

Ne yazık ki kiremitli bir bölüm göreceksiniz. Burada epey bir süre bir kişi yaşayıp kendine oraya ev bile yapmış ve çok uzun süre kimse buna ses çıkarmamış. En kısa zamanda bu kirli görüntü de ortadan kalkarsa tarih en iyi şekilde korunmaya devam edecektir. Harabe şehrin hemen aşağısında bir de tarihi köprü bulunuyor. Bayındır Köprüsü olarak isimlendirilen köprü Keş Deresi'nin üzerinde yer alıyor. Derenin bir kısmı ise şelale şeklinde dökülüyor.

AHLAT KALE İÇİ

Ahlat Kalesi'nin büyük bir bölümü yıkılmış ama o bölgeyi çevreleyen surlardan sağlam kalan yapılar hala mevcut. Hatta içeride şu an yaşam devam ediyor ve şehre surlardan giriş yapılıyor. Ayrıca Kaleiçi'nde tarihi iki adet cami yer alıyor. İskenderpaşa ve Kadı Mahmut Camileri Kaleiçi'nin en önemli tarihi parçaları.

Ayrıca Kadı Mahmut Caminin arkasında Rusların egemenliği zamanından kalan ve eczane olarak kullanılan yapının duvarı mevcut. Eğer buraya giderseniz duvardaki Rusça eczane yazısını görebilirsiniz.

TÜRK OBALARI

Ahlat aynı zamanda Uluslararası Avrasya Kültür ve Sanat Festivali Malazgirt anma etkinliklerinin yapıldığı yer. Ahlatta kurulmuş olan geniş alan üzerinde geleneklerimi yaşatmak ve tanıtımını sağlamak için her yıl birçok etkinlik düzenlenmekte. Geçen yıl 23 Ağustosta düzenlenen festival bu yılda yakın tarihlerde düzenlenecek.

NAZİK GÖLÜ

Nazik Gölü Ahlat'ta bulunan birkaç gölden biri. Doğunun en sulak yerlerinden biri de sanırım Ahlat. Eğer kışın Nazik Gölü'ne giderseniz gölün büyük bir kısmı donuyor. Buz üzerinde balık tutan kişiler görebilirsiniz.

Buz üzerinde balık tutmak için önce bir kısmı delip ağları ipler boyunca deliklerden birbirine gelecek şekilde uzatıyorlar. Ardından deliklerin arasında kalan bölümlerin buz tutması bekleniyor. Bu sayede ağlarının iki taraflı tutulması mümkün olurken balıkların yakalanacak kısmı ise ikisinin arasında buz tutmuş tabakanın altında kalabiliyor. Bu teknikle bölgedeki balıkçılar birçok balık yakalayabiliyorlar. Göl ayrı bir tesise devredildiği için avlanma ve balık yetiştirme yeri olarak kullanılıyor. Size de balıkların ağlarla yakalanılının izlemesi ve buz üzerinde yürüme keyfi kalıyor.

Nemrut Krater Gölü

Kış vakti Nemrut Krater Gölü'ne ulaşmanız ne yazık ki mümkün değil. Ama diğer mevsimlerde görmek isterseniz ulaşımı gayet kolay. Nemrut Krater Gölü'ne gidiş için birçok alternatif olsa da en çok kullanılan yön Tatvan kavşağından gidilen yoldur. Ülkenin dört bir yanından birçok sporcu yürüyüş ve dağ tırmanış etkinlikleri için bu rotaları izliyor. Sizde ülkemizin en güzel krater göllerinden birini görmek isterseniz bahar aylarını veya yaz aylarını tercih edebilirsiniz.

AHLAT ŞEHİR MERKEZİ

Ahlat şehir merkezi yukarı çarşı ve aşağı çarşı olarak ikiye ayrılıyor. Uzunlamasına olan bir merkez var. Merkez içerisinde tarihi camiler ve çeşmeler var.

Ahlat Ayrıca Baston işçiliği ile de ünlü. Ülkemizde yapılan en ünlü bastonlar Ahlat'tan çıkıyor.

Özellikle "Selçuklu Baston'un" yüzyıllardır aile geleneği olarak nesilden nesile geçen tekniği ile üretilen bastonlar en ünlüsü. Gelenek ailede sürekli aktarılıyor. Şu an dünya liderlerinin ve önemli kişilerin bir çoğuna hediye edilmiş olan bastonlar bu ailenin hünerli ellerinden çıkıyor.

AHLAT'TA YEME İÇME

Ahlat'ta en güzel yemekler aslında evlerde yapılıyor. Bölgenin bütün mutfak birikimi aileler tarafından devam ettiriliyor. Özellikle bir şey yemek isterseniz de Kavurmacı Bülent Usta, kavurma konusunda mükemmel. Yerel yemeklerden yemek için ise en iyi adres "Hünerli Eller " olarak yerini alıyor. Ayrıca bölgenin keçilerinin sütünden bir dondurma yemek isterseniz, yine bir aile geleneği tarifi olan Emiroğlu Dondurma'ya misafir olabilirsiniz. Şimdiden afiyet olsun.

AHLAT'TA KONAKLAMA

Ahlat'ta konaklama için de bir çok alternatifiniz mevcut. Konuk evlerinden, otellere kadar geniş bir yelpazede konaklama imkanı bulabilirsiniz. Fiyatlar ise gayet uygun. Eğer biraz daha lüks konaklama isterseniz Tatvan' ı tercih edip buraya günübirlik de gelebilirsiniz.

AHLAT'A NASIL GİDİLİR?

Hava Yolu ile ;

Hava Yolu ile Ahlat'a gitmek için iki seçeneğiniz var. Muş - Ahlat arasındaki hava Muş Havalimanı ya da Van Havalimanı.

Muş Havalimanı'nın Ahlat' a uzaklığı 115 km olup yaklaşık 1 buçuk saat sürmekte. Ahlatlılar genelde bu havalimanını tercih ediyorlar.

Van Ferit Melen Havalimanı'ın Ahlat'a uzaklığı ise 175 km olup yaklaşık 2 buçuk saat sürüyor.

Havalimanlarının her birinden önce Tatvana ulaşıp sonra Ahlat'a geçebilirsiniz.

Kara Yolu ile ;

Ahlat'ın çevre illere ve bazı merkezlere olan uzaklıkları şöyle ;

Tatvan 42 km

Van 175 km

Bitlis 65 km

Doğubeyazıt 225 km

Erzurum 320 km

Diyarbakır 270 km

Gaziantep 575 km

Ankara 1120 km

İstanbul 1450 km

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber