Anasayfa

Doğu Ekspresi'nin alternatifi, Van Gölü Ekspresi

Furkan Kumkaya Memurlar.net için yazdı...

Haber Giriş : 2019-03-06T00:10, Son Güncelleme 2019-03-06T09:05

VAN GÖLÜ EKSPRESİ

Van Gölü Ekspresi, Doğu Ekspresi kadar ünlü olmasa da birçok güzelliği de içerisinde barındırıyor. Doğu ekspresinin bu kadar yoğun olması, bileti bulmanın zor olması, insanımızı farklı alternatiflere yönlendirdi. En güzel alternatif ise Van Gölü Ekspres olarak görünüyor.

Ekspres yaklaşık olarak Doğu Ekspresi ile aynı seyahat süresine sahip. Doğu Ekspresi ile aynı istikametten başlayıp Sivas'tan sonra yollar ayrılıyor; Malatya-Elazığ istikametinden devam edip son durak Tatvan'a varıyor. Eğer Van'a devam etmek isteyenler olursa da Van Gölü üzerindeki feribotlarla yolculuk devam ediyor. Doğu Ekspresinde yapılacakları hepimiz ezberledik diyebiliriz. Peki ya Van Gölü Ekspresi'nde bizi neler bekliyor?

VAN GÖLÜ EKSPRESİ BİLET BULMAK

Van Gölü Ekspresi, Doğu Ekspresi kadar popüler olmasa da orada bilet bulamayanlar rotayı hemen Van Gölü Ekspresi'ne çeviriyor. Van'ın daha büyük bir şehir olması Kars'tan daha çok konaklama imkanının olması ve yeni bir cazibe merkezi olması ise ilgiyi bu eksprese yöneltiyor.

Bilet bulmak için ise bazı taktikler mevcut. Biletlerin her ne kadar 28 gün önce satışa çıktı söylense de hemen dolduğu için ve turizm şirketleri tarafından satın alındığından dolayı bilet bulmak her geçen gün zorlaşıyor. Sürekli denemekten başka çaremiz yok. Çünkü insanlar planlarını iptal edip vazgeçebiliyor ve bundan doğan boşluklardan bilet alabiliyorsunuz.

İkinci bir taktik ise birazcık zamanınızın esnek olmasını gerektiriyor. Çünkü sefer gününden üç dört gün önce ek vagonlar ekleniyor. Bu ek vagonlar genel olarak örtülü kuşetli ve yataklı olarak ekleniyor. Eklenir eklenmez de bu sefer kolayca bilet bulabiliyorsunuz. Ben seferden 3 gün önce eklenen bir vagonun örtülü kuşetli kısmından bilet bulabildim. Siz de bunları değerlendirebilir ve böyle bir yolculuğa başlayabilirsiniz.

EKSPRESS YOLCULUĞU NASIL GEÇİYOR, DEĞER Mİ?

Aslında bu soru kişiden kişiye değişebilen bir soru. O yüzden yolculuğu kısaca anlatıp yorumu size bırakmak daha iyi olacaktır. Yolculuk Ankara garından başlıyor. Örtülü kuşetli vagonlarda bir odada 4 kişi kalıyor, yataklı vagonlarda ise altlı üstlü olmak üzere iki yatak bulunuyor ve yataklar tek kişilik. Yataklı vagonun özelliği bir masanızın ve ufak bir buzdolabınızın olması. Trenlerde yataklı vagona diğer vagonlardan geçiş ise yasak. Bu yasak sayesinde yataklı olarak giden yolcuların rahat etmesi ve mahremiyetinin korunması amaçlamakta. Bu tip gezilere çift olarak ya da ekipçe gidilmesi en popüler yollar.

Yolculuğa çıkanlar yanlarında getirdikleri birçok süs, fotoğraf, ışık, mum ve benzeri şeylerle odalarını süslüyorlar. İlk 1 saat yerleşmek ile geçiyor. Akşam saatlerine yaklaştıkça ışıklı süsler yerleştirilmeye başlanıyor. Yaklaşık olarak 1 saatlik fotoğraf çekimlerinden sonra insanlar yanlarında getirdiklerini yiyerek akşam yemeklerinide halletmiş oluyorlar. Yaklaşık olarak 27 saat süren yolculukta epey bir kısım uyuyarak geçiyor. Sabah erken kalktıktan sonra bir süre kahvaltı ile geçiyor. Daha sonrası ise biraz daha fotoğraf çekildikten sonra sadece trenin varmasını bekleyerek geçiyor. Aslında insanlar eğlendiğini gördükleri insanlar gibi yaparak eğleniyormuş gibi yapıyorlar. Yani kısacası siz eğlenceli biriyseniz ve yanınıza da eğlenceli insanlar varsa bu yolculuk harika geçebilir. Aksi durum ise sizi 27 saat boyunca bir vagona hapis etmekten başka da bir şey değil. Siz hangisiyseniz yolculuğunuz da ile geçecektir.

TRENDEKİ İMKANLAR

Tren içerisinde her vagonun başında ve sonunda tuvaletler bulunuyor. Bir tarafta ise el yıkama lavabosu var. Bunun dışında bir de restoran bulunuyor. Restoranda ise atıştırmalık yiyecekler bulabilirsiniz. Menü her ne kadar geniş gibi görünse de onların hepsi bulunma ihtimali az. İnsanlar genel olarak yemeklerini kendileri getiriyorlar ve ya varacağı duraklara yakın yerlerden trene yemek söylüyorlar. Tren içerisinde sigara içmek kesinlikle yasak. Sigara ihtiyacınızı yalnızca tren duraklarda durduğunda giderebilirsiniz. Belirli merkezlerde ki tren istasyonlarında ise olası ihtiyaçlarınızla ilgili hızlıca bir alışveriş yapabilirsiniz. Duruşlar maksimum 15 dakika olarak şehir merkezlerinde oluyor.

Odaların içinde yalnızca bir tane priz bulunuyor. Eğer özellikle birden fazla şarj gerektiren cihazlarınız var ise yanınızda bir üçlü priz götürmeniz sizin için iyi olacaktır. Ayrıca rahat etmek isterseniz trenin içinde terlikle dolaşmanız için yanınıza bir terlik almanızı da öneririm. Çünkü yatağınıza çıkıp inerken her seferinde ayakkabınızı giyip çıkartmak eziyet olabilir.

TRENDEN İNDİKTEN SONRA GEZİLECEK YERLER

TATVAN

Trenin son durağı olan Tatvan epey geniş bir ilçe. Bitlis'e bağlı olan bu ilçede her türlü ihtiyacınızı giderebilirsiniz. Eğer bir yemek yiyelim derseniz ve buraya özel bir şey denemek isterseniz Meltem Restoran'da "büryan" yemelisiniz. Çevresinde görülmeye değer en güzel yerler ise Muş yolundaki Güroymak Kaplıcaları ve Nemrut Dağı Krater Gölü.

AHLAT

Trenden indikten sonra gezinizi ikiye bölmeniz gerekiyor ; ya Ahlat'a gitmelisiniz ya da Van'a. En çok neyi merak ediyorsanız oraya doğru bir yolculuk yapmalısınız. İkisi de ayrı güzelliklerle dolu. Ahlat'tan kısaca bahsedecek olursak Anadolu'nun kapıları bize Ahlat'tan açılmış ve burası Selçuklu Devleti'nin de başkenti olmuş. Ahlat tarihi coğrafyası ile harika bir bölge. Selçuklu Mezarları dünyanın en büyük Müslüman Mezarlığı olarak geçiyor. Ziyaret rotalarının ilk başında burası gelmeli.

Anadolu'nun kapısı... Ahlat

Diğer tarihi noktalar ise Ahlat Kalesi, harabe şehir ve Kümbetler. Doğal güzellikler için ise Nemrut Gölü, Nazik Gölü ve Madavans en güzel alternatifler. Doğu Ekspresine gidip Çıldır Gölü'nün üzerindeki balık tutma etkinlikleri ilginizi çekiyorsa bunun aynısından nazik Gölü'nde de var. Ahlat gezi rehberimiz için Ahlat'a özel yazımızı inceleyebilirsiniz

VAN

Van Doğu Anadolu'nun en önemli ticaret merkezlerinden ve tarihi noktalarından biri. Gezinize Van yönünde karar verirseniz görülecek yine birçok yeriniz var. Görülecek yerlerin başında Akdamar Adası gezisi geliyor. Ardından şehir merkezinde Van Kalesi'ni gezebilirsiniz. Şehrin kuzey bölgelerinde ise Muradiye Şelalesi harika bir doğayı size sunuyor. Turlar dışında gidilmesi önerilmeyen ve adına vanadokya denen bir bölge var. Burada hem traverten hem de peri bacası görebilirsiniz. Ayrıntılı Van yazımız için buraya tıklayınız.

VAN GÖLÜ EKSPRESİNDEN DÖNÜŞ

Express yolculuğunuz ve üstüne yapacağınız geziden sonra epey yorulmuş olacaksınız. Bu yorgunluğun üzerine tekrar bir 27 saat yolculuk yapmak istemezseniz çevreden uçak ile dönmeniz gayet mümkün. Hem Tatvan-Muş yolundaki Muş Havalimanı hem de Van'daki Havalimanı Dönüş için kullanabileceğiniz alternatiflerdir. Eğer biraz dinlenip geze geze döneceğim derseniz güneyde Mardin, Diyarbakır, Gaziantep, Şanlıurfa gibi şehirleri gezebilirsiniz. Eğer orta Anadolu'dan İstanbul, Ankara gibi şehirlere döneceksiniz yol üzerinde Elazığ Malatya Gürün Kayseri Kapadokya gibi bölgeleri gezebilir, dönüşü de eğlenceli hale getirebilirsiniz. Şimdiden iyi yolculuklar...

Memurlar.Net - Özel