Van'da gezip görülecek yerler
Furkan Kumkaya mmeurlar.net için yazdı...

Van ülkemizin en büyük gölüne ev sahipliği yapıyor. Bölgenin de en büyük şehirlerinden birisi burası. İran ile olan ticaret yolunun en yoğun noktası. Ticaretin canlı olması ile birlikte Van'da epey gelişmiş. Ülkemizin sayılı illerinden biri gerçekten. Halkın deyişiyle, denizleri bile var. Türkiye'nin en soğuk yerlerinden biri de burada. Van'ın her bölgesinin farklı bir iklimi var. Çaldıran'da -40 civarı soğuklar görülmekte. Van, pek bilinmeyen bir güzelliğe de ev sahipliği yapıyor.

VAN'DA GÖRÜLMESİ GEREKEN YERLER
MURADİYE ŞELALESİ
Van'ın kuzeyinde bulunan şelale , Muradiye ilçesine bağlıdır. Şelaleyi görmek için en güzel zamanlar suların çoğaldı bahar ve suların donduğu kış aylarıdır. Şu günlerde çevresinde düzenlemeler yapılıyor. Turizme daha fazla kazandırılacak olan şelale geniş bir alanı kaplıyor.

Eski adıyla Bend-i Mahi yeni adıyla Yanıktar Deresi üzerinde yer alıyor. Tendürek dağından doğan nehir volkanik araziyi yararak Van gölüne ulaşıyor. Eğer Tendürek bölgesini görürseniz bölgenin ne kadar büyük bir volkanik yapıda olduğunu görebilirsiniz. Terör dolayısıyla Doğubayazıt-Çaldıran arasındaki yol kapalı idi uzun süredir. Yaklaşık 10 aydır ise yol açık ve güvenli.
Muradiye şelalesi Van şehir merkezine 80 km mesafede bulunuyor. Çevre bölgelerden halk burayı piknik alanı olarak değerlendiriyor. Şelalenin üst kısmında bulunan ağaçlık alan Van sıcağından korunmanızı sağlıyor. Ayrıca geceleri burada kamp da kurabiliyorsunuz.
Şelalelerin çevresinde ufak tefek ihtiyaçlarınız için bir büfe ve et restoranı bulunuyor. Ayrıca bahçede çeşme ve tuvalet de mevcut. Restoranda en çok ciğer tercih ediliyor ve ücreti 25 lira.

ŞEYTAN KÖPRÜSÜ
Şeytan köprüsü, Muradiye Şelalesinin hemen 5 km aşağısında yer alıyor. Tarihi köprü ilk yapıldığı zamanlarda çok dar yapılmış. Rivayete göre buradan düşüp ölen çok olduğu için adına Şeytan Köprüsü denmiş.
ARTOS DAĞI
Van gölünün güneyinde yer alan Artos , Torosların devamı aslında. Bölgenin ihtişam kaynağı olan dağın ön ve arka yüzeyindeki iklim yapıları da birbirinden farklı. Van merkezi yaz zamanlarında çok sıcak olurken Edremit ve Gevaş, Artos sayesinde hala serin kalabiliyor. Dağı aslında neredeyse hepimiz biliyoruz. Artos Dağı, Vizontele filminde geçen dağ aslında. Heybetli duruşu insanı kendine hayran bırakıyor. Yaz zamanı kuruyup sararsa da baharda muhteşem bir yeşilliğe sahip.

AKDAMAR ADASI
Akdamar adası, adını üzerindeki Ermeni Kilisesi olan Akdamardan alıyor. Ada Ermenilerin Hac merkezi sayılıyor. Bu yıl 9 Eylül de bütün Ermeni cemaatin toplandığı özel bir ayin yapıldı.

Akdamar adasına Edremit ve Gevaş'tan birçok tekne seferi düzenleniyor. En sık sefer Gevaştan kalkıyor. Yol 45 dk kadar sürüyor. Ücret ise 15 lira. Gidiş geliş bu fiyata dahil. Eğer bir grubunuz var ise süre beklemeden binip gidebiliyorsunuz. Adada istediğiniz kadar kalıp sonra dönebiliyorsunuz.

Akdamar Kilisesi'nin dört yüzü İncil'in nüshalarını temsil ediyor. Her duvarında ise ayrı ayrı işlemeler mevcut. Kilise bahçesi, çevresi ve manzarasıyla harika bir bütün oluşturuyor. Aynı zamanda gölün yüzmek için en güzel noktaları da adada bulunuyor.

Akdamar hakkında söylenen bir aşk hikayesi mevcut. İlgilenenler için kısaca bahsedecek olursak hikaye şöyle : " Kilisenin keşişinin güzel kızı ile karşı köyden bir çoban birbirlerine aşık olurlar. Çoban her akşam, feneri ile ona işaret yapan Tamar'ın yanına kadar gölü yüzerek geçer. Bunu anlayan babası Tamar'ı alıkoyup, ışığı adada dolaştırarak çobanı yorar ve boğulmasına sebep olur. Boğulacağı sırada genç çoban, "Ah,Tamar!" diye seslenir.
VAN KALESİ
Kale, şehir merkezinin 5 km dışında yer alıyor. Kaleye giriş müzekart dışında 5 lira. Kaleye çıkabilmeniz için biraz tırmanmanız gerekiyor. Yaklaşık 15-20 arası bir çıkış var. Yavaş yavaş çıkmakta fayda var. Yolu biraz bozuk diyebiliriz ve her yer gibi burada da ne yazık ki çöpler var. Kaleden Van gölü manzarası çok güzel. Gün batımı için ise ayrıca gelenler varmış. Van'da daha birçok kale de mevcut.
Van'ın diğer kaleleri;
Çavuştepe
Hoşap
Ayanis
Toprakkale
Anzaf
Zernek
Kalecik
Çatak
VAN'DA YEME İÇME
Van denince akla gelen ilk şey tabii ki kahvaltısı. Kahvaltılıkların yarısını peynir çeşitleri oluşturuyor. 20 çeşit peynir var neredeyse. Karnınızdan önce gözünüz güzel bir ziyafet çekiyor.
Van'a özel diğer bir tat ise Van gölünden çıkan İnci Kefali. Bu balık sadece Van Gölü'nde yetişiyor. Bazı restoranlarda "balık beğendi" yapılıyor. Özellikle Erciş ilçesinde göle sıfır olan balık tesisleri bu konuda gayet başarılı.

VAN'DA KONAKLAMA VE ŞEHİR İÇİ ULAŞIM
Van, bir ticaret bölgesi olduğu için konaklama konusunda da epey bir seçeneğe sahip. Pansiyondan 5 yıldızlı otellere kadar geniş bir havuz var. Ortalama fiyatlar ise gecelik 150-350 lira arasında değişiyor.
Van şehir merkezinden tüm ilçelere ve turistik bölgelere dolmuşlar ve belediye otobüsleri kalkıyor. Servis tipi dolmuşlar çok yaygın. Fiyatlar her hatta değişmekte.

VAN'A NASIL GİDİLİR?
Hava Yolu ile ;
Van Ferit Melen Havaalanı'na günün çeşitli saatlerinde bir çok büyükşehirden direkt uçuşlarla gelebilirsiniz. Havalimanı içerisinden araç kiralayabilirsiniz.
Kara Yolu ile ;
Van'a karayolu ulaşmak gayet kolay. Genel olarak yollar başarılı ve yol üzerinde tüneller mevcut.
İstanbul'a 1600 km
Ankara'ya 1200 km
Gaziantep'e 675 km
Doğubeyazıt'a 170 km
Diyarbakır'a 400 km
Şanlıurfa'ya 500 km mesafede.
Ayrıca İran'ın Urmiye şehrine 300, Tebriz'e 330 km mesafededir.