İşsizlik 3 puan düşecek: 850 bin işsize iş...

Kaynak : Bugün
Haber Giriş : 09 Temmuz 2007 06:46, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Erdoğan Süzer'in haberi

Türkiye, enflasyon ve faizlerdeki düşüşe karşın yüzde 10'lar seviyesindeki yerini sürekli koruyan işsizlik sorununa ?paket?le çözüm arıyor. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Murat Başesgioğlu, önümüzdeki yılları ?işsizlikle mücadele' dönemi olarak belirlediklerini, uygulanacak yeni istihdamı teşvik politikalarıyla işsizlik oranını AB ülkelerindeki yüzde 7'lik ortalama seviyelere düşüreceklerini söyledi.

Hedeflerin gerçekleşmesi halinde 2.5 milyonu aşan işsiz sayımız yaklaşık 850 bin azalacak. Bakan Başesgioğlu, geride kalan 5 yılı değerlendiren ?Bugün ve yarınlar için çalışma ve sosyal güvenlik? isimli kapsamlı bir kitapçık hazırladı. Kitapçıkta, işsizliğe yönelik yeni hedeflerini, ?İlkemizdeki işsizlik oranı AB ülkeleri ortalaması seviyelerine düşürülecektir? sözleriyle açıklayan Başesgioğlu, aynı şekilde kayıtdışı istihdam oranını da AB ortalamalarına çekecekleri sözünü verdi. Başesgioğlu, işsizliği azaltacak istihdamı teşvik paketini ise şu şekilde açıkladı:

PAKETTE NELER VAR?

İstihdamın üzerindeki sosyal yükler olarak tanımlayabileceğimiz özürlü, eski hükümlü ve terör mağduru çalıştırılması konusunda kolaylıklar getirilecek. İşyerlerinde işyeri hekimi, iş güvenliği uzmanı bulundurulması ve sağlık birimi, emzirme odaları ve kreş kurulması gibi yükümlükler konusunda hizmet alımı veya ortak tesis açılması gibi uygulamalarla yükümlülükler hafifletilecek.

İstihdam üzerindeki vergi ve prim yükleri azaltılacak. Tüm işsizlere, giderleri işsizlik sigortası fonundan karşılanmak üzere meslek geliştirme, meslek edindirme ve yetiştirme eğitimleri verilecek. İşsizlik sigortası hizmetlerinden yararlanma şartları esnetilerek kolaylaştırılacak ve işsizlere yapılan ödemenin miktarı artırılacak. İşgücünün istihdam edilebilirliğini artırmaya yönelik Avrupa İstihdam Stratejisi ile uyumlu aktif istihdam tedbirleri geliştirilecek.

HEDEF AB ORTALAMASI

Bakan Başesgioğlu'nun hedeflediği AB'de işsizlik oranı mayıs 2007 itibariyle ortalama olarak yüzde 7 düzeyinde yer alıyor. En düşük işsizlik oranları yüzde 3.2 ile Hollanda, yüzde 3.3'le Danimarka ve yüzde 4.1'le İrlanda'da bulunuyor. Avrupa'da en yüksek işsizlik ise yüzde 10.8'le Slovakya'da yaşanıyor. Bu ülkeyi yüzde 10.5'le Polonya, yüzde 8.7 ile Fransa ve yüzde 8.6 ile de Yunanistan izliyor.

AB'de işsizlik ortalaması özellikle Polonya ve Slovakya'daki yüzde 16 ve yüzde 15'lik işsizlik oranları nedeniyle geçen yıl yüzde 7.9 düzeyindeydi. Türkiye'nin yeni hedeflerine ulaşıp işsizlik oranını yüzde 10'lardan yüzde 7'ye düşürmeyi başarması halinde mevcut resmi işsiz sayımız 2 milyon 562 binden 1 milyon 719 bine düşecek. İşsizlik oranındaki bu 3 puanlık düşüş 850 bin işsizimizi iş sahibi yapacak.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber