Bedelli askerlik süresine hizmet puanı verilir mi?

Çalışma süresince verilen hizmet puanlarında bazı istisnai durumlar mevcuttur. Bu istisnai durumlar Yönetmeliğin 41. maddesinde sıralanmıştır.

Kaynak : Memurlar.Net - Özel
Haber Giriş : 13 Mart 2019 10:02, Son Güncelleme : 13 Mart 2019 10:15
Bedelli askerlik süresine hizmet puanı verilir mi?

Soru; Merhabalar İstanbul'da öğretmenlik yapmaktayım. Bedelli askerlik kapsamında askerlik görevimi yapmak üzere 19.01.2019 tarihinde 21 günlük ücretsiz izine ayrıldım. Ve 08.02.2019 pazartesi günü görevime tekrardan başladım. MEBBİS'te hizmet puanıma baktığımda bu tarihler arasında hizmet puanımın sıfır olduğu görülmektedir. Bedelli askerlik kapsamında askerlik görevimi yaptığım bu 21 günlük ücretsiz izine ayrıldığım süre için hizmet puanı alacak mıyım? Bilgilendirirseniz sevinirim.

Cevap; Milli Eğitim Bakanlığı Öğretmen Atama Ve Yer Değiştirme Yönetmeliğinin "Hizmet puanları" başlıklı 40. maddesi 2. fıkrasındaki; "(2) Hizmet puanı, hizmet alanları bakımından bu Yönetmelikte belirlenen puanlardan görev yapılan hizmet alanı için öngörülen puanın o hizmet alanındaki çalışma süresi ile çarpımı sonucu elde edilir." hükmüne göre hizmet puanı çalışma sürecince verilen hizmet puanıdır.

Fakat çalışma süresince verilen hizmet puanlarında bazı istisnai durumlar mevcuttur. Bu istisnai durumlar Yönetmeliğin 41. maddesinde sıralanmıştır.

Şöyle ki; Yönetmeliğin "Hizmet puanının hesabında dikkate alınacak süreler" başlıklı 41. maddesi (b) bendindeki; "(1) Öğretmenlerin hizmet puanlarının hesaplanmasında; b) 657 sayılı Kanunun 4 üncü maddesi kapsamında devlet memuru statüsünde geçirilen süreler, 11.10.1983 tarihli ve 2914 sayılı Yükseköğretim Personel Kanunu ve 27.7.1967 tarihli ve 926 sayılı Türk Silahlı Kuvvetleri Personel Kanununa tabi olarak geçirilen süreler, 4688 sayılı Kamu Görevlileri Sendikaları ve Toplu Sözleşme Kanunu kapsamında aylıksız izne ayrılan sendika yöneticilerinin aylıksız izinde geçen bu süreleri, askerlikte geçirilen hizmet sürelerinin tamamı ile ödenen sigorta primi gün sayısı kadar olmak üzere özel öğretim kurumlarında yönetici ve öğretmen olarak geçirilen süreler görevin yapıldığı hizmet bölgesinin birinci hizmet alanı için öngörülen hizmet puanı üzerinden değerlendirilir." hükümlerine,

4. fıkrasındaki; "(4) Askerlik dahil olmak üzere yurt dışında resmi görevle geçirilen hizmet süreleri, birinci hizmet bölgesinin birinci hizmet alanı için öngörülen hizmet puanı üzerinden değerlendirilir." hükümlerine göre askerlikte geçen sürelere hizmet puanı verilmektedir.

Fakat sorunuzdan anlaşıldığı üzere 21 günlük bir askerlik süreniz bulunduğundan Yönetmeliğin "Hizmet puanları" başlıklı 40. maddesi 3. fıkrasındaki; "(3) Hizmet puanının hesabına esas sürelerin yıldan artan her ayı için o hizmet alanında bir yıllık süreye karşılık gelen puanın 1/12'si esas alınır. Aydan artan süreler dikkate alınmaz. Yıldan artan süreler için hesap edilen hizmet puanının kesirli olması halinde kesirli puan tama tamamlanır. Bu şekilde hesaplanacak hizmet puanı, o hizmet alanı için bir yıl hizmet karşılığında öngörülen puandan çok olamaz. Aynı hizmet alanında bulunan eğitim kurumlarında geçen süreler birlikte değerlendirilir." hükümlerine göre; aydan artan süreler hizmet puanı hesaplanmasında dikkate alınamadığından 21 günlük askerlik sürenize hizmet puanı verilememektedir.

Eğer askerlik süreniz bir aydan fazla olsaydı zaten otomatik olarak MEBBİS hesaplayıp verecekti.

Ahmet KANDEMİR

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber