Sağlıkta büyük soygun

Kaynak : Bugün
Haber Giriş : 09 Temmuz 2007 08:35, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Maliye Bakanlığı Muhasebat Kontrolörleri'nin incelemeleri, sağlık sektöründe çok sayıda suiistimal olayı yaşandığını ve bu şekilde devletten yüksek tutarlarda fazladan para alındığını ya da istendiğini ortaya koydu.

Maliye Bakanlığı Muhasebat Genel Müdürü Ömer Duman'ın verdiği bilgiye göre, sağlık sektöründe devleti zarara uğratan işlemler bir rapor haline getirildi. Bu raporda 171 değişik suiistimal olayına yer verildi.

1'E 10 FARK

Muhasebat Kontrolörleri'nin 2006'da sadece sağlık sektöründeki inceleme ve soruşturmaları sonucunda ortaya çıkan suiistimal olaylarının bir bölümü şöyle: nSadece 1 hastanın 213.16 YTL tutarındaki tedavi gideri devlete 2 bin 179 YTL olarak fatura edildi. Hasta yatış gününden fazla yatak ücreti fatura ediliyor. Sevk kağıdında memurun kadro derecesi yazılı olmadığı halde, hasta ?ortopedi kliniğinde 5 gün 1. sınıf banyolu tek yataklı odada yatırıldı? gösterilerek, birinci sınıf oda farkı alındı. Bazı faturalarda, paket fiyat uygulamasına dahil işlemler de ayrıca faturalandırılıyor. Ameliyat ve benzeri yaralar bulunmamasına rağmen, pansuman işleminde küçük yara pansumanı, büyük yara pansumanı olarak gösteriliyor.

İLACA KURUM ZAMMI

İlaçlarda, ithalatçı ve eczacı indirimleri uygulanmadığı gibi, mevcut fiyat üzerinde bir fiyatla fatura ediliyor. Yatarak tedavilerde kullanılan ve hastane eczanelerinden temin edilen ilaçlar da indirim uygulanmadan fatura ediliyor. Faturalarda yer alan ilaç fiyatları, reçete tarihinde geçerli olan fiyatlardan fazla oluyor. Yoğun bakım ücretleri, fazla tahakkuk ettiriliyor. Yatılan gün sayısı ve saatini aşan faturalar düzenleniyor. Yatılan gün sayısından fazla damar yolu açılması işlemi gösteriliyor.

BEBEĞE 21 TARAMA TESTİ

Aynı gün doğum için yatan ve çıkan hastanın bebek doğduktan sonra 2'den fazla yapılmayan işitme-tarama testi 21 kez yapıldı gösterilerek, bu şekilde fiyatlandırıldı. Ayakta tedavi gören hastalarda HDL kolesterol ve trigliserid laboratuvar işlemleri, birden fazla faturalandırılarak fazla ücret alınıyor. Faturalarda, aynı hasta için aynı anda birden fazla idrar tetkiki uygulaması bulunuyor. Ortopedi ameliyatlarında paket fiyata dahil olan sarf malzemeleri ayrıca fatura ediliyor. Resmi Sağlık Kurumları Fiyat Tarifesi üzerinden yüzde 15'lik indirim uygulanmıyor

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber