MHP iktidar olursa Yüce Divan'ı kapatacak

Kaynak : Bugün
Haber Giriş : 09 Temmuz 2007 13:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Eski Bakanı Koray Aydın, Yüce Divan'da toplam 216 yıl 6 aya kadar hapis istemiyle yargılanan MHP ?Yüce Divanı? kaldıracak. Anayasa Mahkemesi'nin bu görevini Yargıtay'a devredecek.

MHP, "Devlet ve Yönetim Reformu Projesi", "Toplumsal Ahlak ve Kalitenin Tesisi" isimli yeni iki kitap hazırladı. Kitaplarda, MHP'nin iktidara gelmesi durumundan yasamadan, yürütmeye, yargıdan, seçim sistemine hemen her konuda MHP'nin yapacağı icraatlar sıralandı. "Kamu görevlilerine, oluşturulacak performans kriterlerine dayalı olarak hesap verme yükümlülüğünün" getirileceğinin vurgulandığı kitaplarda, milletvekillerinin, başka görev almalarının kesinlikle engelleneceğinin altı çizildi.

MAL BİLDİRİMİ ŞARTI

İşte MHP'nin iktidara gelmesi durumunda vaat ettiği düzenlemeler: Cumhurbaşkanı, başbakan ve bakanların, bunların eşleri ile bakmakla yükümlü oldukları kişilerin varlıklarının yönetimi, bu görevde bulundukları sürece tayin edilecek kayyum heyetlerine bırakılacak. Milletvekilleri, belediye başkanları ve parti yöneticileri görev öncesinde olduğu gibi, görev bitiminde de birinci derecede yakınlarının ki dahil mal bildiriminin de bulunma zorunluluğu getirilecek. Mal bildirimleri kamuoyuna açıklanacak.

SİYASETÇİ ŞEFFAF OLACAK

Siyasetçilerin gelir kaynaklarının ve seçim harcamalarının kamuoyunun bilgisine sunulmasını sağlayacak yasal düzenlemeler yapılacak. Partilerin gelir ve harcamalarıyla ilgili esasları yeniden düzenlenerek aldıkları bağış ve yardımların kamuoyuna sunulması sağlanacak. Parti yönetimlerinin haklı bir gerekçeye dayanmaksızın il ve ilçe yönetimlerini feshetme yetkisi kaldırılacak. Anayasa Mahkemesi'nin Yüce Divan görevi, Yargıtay Ceza Daireleri Başkanlarından oluşacak kurul tarafından yerine getirilmesi sağlanacak. Danışmanların görevleri bakanların görev süresiyle sınırlandırılacak. Böylece, bu görevlerin memuriyete giriş yolu olması kapanacak. nPartilere yapılan devlet yardımının en az yüzde 10'unun araştırma-geliştirme harcamalarında kullanılması zorunlu olacak.

REKOR CEZA MHP'Lİ BAKANA

Yüce Divan'da tarihinde ilk rekor cezayı MHP'li bir bakan için talep etti. Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı Nuri Ok, Bayındırlık ve İskan eski Bakanı Koray Aydın'ın 10 ihaleye ayrı ayrı, 19 ihaleye de zincirleme olarak "fesat karıştırmak" ve "haksız mal edinme" suçlarından toplam 216 yıl 6 aya kadar hapsini istemişti. Böylece, alt sınır 87 yıl 4 ay 15 gün, üst sınır ise 216 yıl 6 ay arasında değişen ceza isteminde ilk kez bulunulmuş oldu. Başsavcı ayrıca Aydın'ın, 1995-1999 yılları arasında mal bildiriminde görülmeyen ve haksız olarak edinildiğini savunduğu 1 trilyon 961 milyar TL'nin de hazineye ödenmesini istemiş ve duruşmayı 20 Temmuz 2007 Cuma günü ertelemişti.

GÜL'Ü MEMLEKETİNDE YUHALATTI

MHP lideri Devlet Bahçeli, Dışişleri Bakanı Abdullah Gül'ün memleketi Kayseri'de Cumhuriyet Meydanı'nı dolduran on binlerce partiliye hitap etti. Çoşkulu kalabalığı alkış ve "Devletin başına Devlet gelecek" sloganları eşliğinde kürsüye çıkan Bahçeli, halkı bozkurt işaretiyle selamlayarak el sallamladıktan sonra konuşmasına başladı. Sözlerine cumhurbaşkanlığı seçimine değinerek başlayan Bahçeli, seçimin çıkmaza girmesinde suçlunun Başbakan Recep Tayip Erdoğan olduğunu iddia ederek, "Başbakan, cumhurbaşkanlığı seçiminde, pimi çekilmiş bombayı hemşerinizin kucağında patlattı" dedi. Bahçeli'nin, Bakan Gül'e çağrıda bulunarak, elini Başbakan'ın elinden çekmesini istemesi üzerine mitinge katılan vatandaşlar Gül'ü yuhaladı. Bunun üzerine Bahçeli, " Sayın Gül'ün cumhurbaşkanlığı mahkemeden döndü. Başbakan'ın ifadesi ile önü kesildi. Peki bu seçimi çıkmaza sürükleyen başbakanının suçu yok mu? Bu hesap birine kesilmelidir. Bunun hesabını Gül mü yoksa Başbakan mı verecek? Başbakan Gül'e hesabı kesti ve onu yıpratarak ortada bıraktı" dedi. Vatandaşların tekrar yuhalaması üzerine MHP lideri "Bunları yuhaladığınız gibi sandıkta da silin" diyerek Kayserililer'den AK Parti'den kurtulma sözü aldı.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber