İstanbul'da suç oranı azaldı

Kaynak : İhlas Haber Ajansı
Haber Giriş : 09 Temmuz 2007 19:20, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

İstanbul Valisi Muammer Güler, asayiş konusunda yapılan çalışmaların ve yeniliklerin meyvesini verdiğini belirterek, "2007 yılının ilk 6 ayı ile 2006 yılının ilk 6 ayı karşılaştırıldığında suçta yüzde 30'luk bir azalma meydana gelmiştir" dedi.

İstanbul Valisi Muammer Güler ve İl Emniyet Müdürü Celalettin Cerrah, "Demir Yumruk" ve son günlerde Türkiye genelinde yapılan diğer operasyonlarla ilgili basın açıklaması yaptı. Güler, İstanbul başta olmak üzere Ankara, İzmir, Adana, Antalya, Bursa ve diğer büyük şehirlerde cinayet, adam yaralama, hırsızlık, yan kesicilik suretiyle hırsızlık, ikametten ve işyerinden hırsızlık, kapkaç, gasp, uyuşturucu madde satmak ve kullanmak, silah satmak, başka suç örgülerinin çalmış olduğu hırsızlık ürünleri satmak ve kullanmak suçlarını işleyen suç örgütüne yönelik 5 Temmuz 2007 günü Beyoğlu ve Şişli ilçeleri ağırlıklı olmak üzere İstanbul'da 80 ayrı adres ve Samsun, Şanlıurfa, Niğde illerinde yapılan eş zamanlı operasyonlarda 246 şahsın yakalandığını dile getirdi. 57 şüphelinin ise yaşı küçük olduğu için Çocuk Şube Müdürlüğü'ne teslim edildiğini söyleyen Vali Güler, 24 kişinin 12 yaşından küçük olduğunu, bu nedenle cezai ehliyeti olmadığı için Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğü'ne teslim edildiğini, ayrıca 11 çocuğun mahkemelerce koruma kararı olmasına rağmen çeşitli zamanlarda çocuk yurtlarından kaçtıklarının tespit edildiğini söyledi.

İstanbul'a gelen vatandaşların "havalimanı takipli kaldırımcılık" adı verilen yöntemle soyulduğunu dile getiren Vali Güler, konuşmasına şöyle devam etti:

"Yönetim ve organizasyonu aile büyüklerinin yaptığı 18 yaşından küçük çocukların kullanıldığı suç örgütünün 'havalimanı takipli kaldırımcılık' adı verilen havalimanından yurda giriş yapan vatandaşlarımızın gideceği yere kadar takip edilip, çocukların yardım etme bahanesiyle vatandaşların değerli eşyalarının bulunduğu çantalarının çalınması, vatandaşların gittiği önemli alışveriş merkezlerinde insanların dalgınlıklarından veya meşguliyetlerinden istifade ederek çanta veya değerli eşyalarının çalınmasını ve güvenlik tedbiri yeterince bulunmayan kuyumcularda meşgul etmek suretiyle ziynet eşyalarının çalınması gibi eylemleri gerçekleştiren suç örgütünün projeli çalışmayla bin 639 eyleme karıştıkları tespit edilmiştir. Türkiye genelinden gelen müracaatlarla bu sayının artacağı değerlendirilmektedir."

Yakalanan şahısların ev, üst, işyeri ve araçlarında yapılan aramalarda ele geçirilen malzemelerle ilgili bilgi veren Vali Güler, "Operasyonlarda 24 tane silah, 604 parça ziynet eşyası, 162 adet çalıntı cep telefonu, 6 adet LCD plazma TV, 3 bilgisayar, 7 adet dizüstü bilgisayar, elektronik eşyalar, 2 bin 624 adet uyuşturucu hap, bin 817 gram esrar, 36 bin 615 YTL, 14 bin 176 euro, 14 bin 469 dolar, 15 adet çalıntı araç ele geçirildi" diye konuştu.

Güler, yakalanan şahısların 886 yan kesicilik ve kaldırımcılık, 138 kapkaç, 201 hırsızlık, 40 uyuşturucu bulundurmak ve satmak olmak üzere toplam bin 639 suca karıştıklarının tespit edildiğini söyledi. Vali Güler ayrıca, İstanbul Emniyet Müdürlüğü'nce 23 Haziran-7 Temmuz 2007 tarihleri arasında son 15 gün içinde asayişe yönelik yapılan operasyonlarda 686 adet şahsa karşı işlenen suç, 347 adet mala karşı işlenen suç olmak üzere toplam bin 33 suçun aydınlatıldığını belirterek, 2 bin 681 şahsın yakalandığını ve ilgili makamlara sevk edildiğini dile getirdi.

Vali Güler, önleme aramalarında 2 bin 401 tabanca, 23 bin 628 fişek, 25 bin 525 gram narkotik madde, 51 bin 79 adet uyuşturucu hap, 829 bin 875 adet korsan CD ve DVD, 2 bin 964 adet çalıntı aracın ele geçirildiğini, 7 bin 432 şahısın suçüstü gözaltına alındığını, ayrıca yine bu aramalarda mahkemelerce aranan 19 bin 981 şahsın yakalandığını bildirdi. Hassas noktalarda, şüpheli şahıslar ve araçlar üzerinde önleme aramaları yapıldığını belirten Vali Güler, "Bu nedenle silahla gasp, yaralama, cinayet suçlarında bir önceki yıllara göre üçte bir oranında azalma sağlanmıştır. 2007 yılının ilk 6 ayıyla, 2006 yılının ilk 6 ayı karşılaştırıldığında yüzde 30'luk bir azalma meydana gelmiştir. Bunun da asayiş olaylarında yeni bir konseptte çalışmanın, suç analiz çalışmalarının, suç yoğunluğunun olduğu cadde, sokak ve alanlarda Asayiş Şube Müdürlüğü ile pilot bölge uygulaması yapılarak bir alan hakimiyetinin sağlanmasının da etkisi oldu. Polisimiz modern araç ve gereçlerle donatılmaktadır. Motorize Yunus Timleri güçlendirilmiştir. Güven ve Yıldırım Timleri oluşturulmuştur. MOBESE hızlı bir şekilde yaygınlaştırılmıştır. Şu anda 424 noktada 732 kamera bulunmaktadır. 300 okulumuzda ise kamera konulması için açılan ihale sonuçlanmak üzeredir. Köprü, oto yollar ve turnikelerde geçiş yapan araçların kameralarla izlenmesiyle birlikte 14 bin 137 adet çalıntı araç kaydı tespit edildi" ifadelerini kullandı.

Vali Güler, vatandaşları havalimanları gibi belirli yerlerde meydana gelebilecek hırsızlık olaylarına karşı da uyardı. Bu arada, İstanbul'da yapılan operasyon polis kameraları tarafından da kaydedildi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber