Aksu kalkan oldu, Isparta Belediye Başkanı soruşturulamıyor!

Kaynak : Milliyet
Haber Giriş : 11 Temmuz 2007 07:36, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Müfettişlerin Isparta Belediye Başkanı Hasan Balaman hakkında 13 ayrı ihale dosyasında usulsüzlük yapıldığı gerekçesiyle istediği soruşturma iznine İçişleri Bakanlığı onay vermedi

Isparta Belediyesi'nin AKP'li Belediye Başkanı Hasan Balaman için müfettişlerin 13 ayrı ihale dosyasıyla ilgili olarak soruşturma izni istediği, ancak İçişleri Bakanlığı'nın tüm dosyalar için soruşturma izni vermediği ortaya çıktı.

Milliyet'in daha önce de kamuoyu gündemine taşıdığı belediyedeki iddialara yenileri eklendi. Belediye Meclisi'nin MHP'li üyeleri, başta Balaman olmak üzere belediye yönetiminin 2004-2005'teki bazı ihalelerle işlemlerde usulsüzlük ve yolsuzluk yapıldığı iddiasıyla İçişleri Bakanlığı'na suç duyurusunda bulundu. Başvuru üzerine Isparta'ya giden mülkiye başmüfettişleri, 13'ü ihale olmak üzere 15 ayrı iddiayı araştırdı.

Müfettişler, İSTEM'in belediyeden aldığı ihalelerde, firmanın imza sirkülerinde çifte imzayla Hakan Arif Hilal ve Zekeriya Eroğlu'nun yetkili görülmesine rağmen ihale evrakının, teklif mektubunun ve ekli birim fiyat cetvelinin açıkça isim belirtilmeden tek imzayla verildiğini belirledi.

İmzanın kime ait olduğunun bilinmediğini, böylelikle yasal geçerliliği olmayan söz konusu belgelerin ihale komisyonunca kabul edildiğini ortaya çıkaran müfettişler, yetkili iki kişi tarafından isim belirtilerek imzalanmayan bu belgelere dayanılarak ihalenin İSTEM'e bırakıldığını saptadı. Müfettişler, çoğunluğu inşaat ve hizmet alımı üzerine olan 11 ihalede de aynı yöntemle usulsüz işlemler yapıldığını tespit etti.

BELMAŞ A.Ş.'nin de 2005'te belediyeden aldığı iki ihalede benzer yöntemle usulsüz işlem yapıldığını saptayan müfettişler, 13 ihale için başta Balaman olmak üzere ihale komisyonlarında görevli 35 görevli hakkında "soruşturma izni" talep etti.

Müfettişler, İSTEM'in, SSK prim ve vergi borcu olmasına rağmen ihalelere girebilmesini sağlamak amacıyla borçların olmadığına dair taahhütname aldığını da saptadı.

Aksu uygun bulmadı

Müfettişlerin raporunu inceleyen bakanlık, İSTEM A.Ş.'nin, Isparta Belediyesi'nin yüzde 75 hisseyle büyük ortak olarak kurulan ISBAŞ A.Ş. ile yine belediyenin yüzde 77 hisseyle büyük ortak olarak kurduğu BELMAŞ A.Ş.'nin birlikte kurduğu limited şirket olduğu görüşünü belirtti. Bakanlık, bu nedenle İSTEM A.Ş.'nin sermayesinin yüzde 50'sinden fazlasının belediyeye ait olması ve faaliyetiyle kamusal amaca yönelik durumunun dikkate alınması gerektiği yorumunu yaptı. Bakanlık, bazı usul eksikliklerine rağmen firmaya ihalelerin verilmesinde "cezai sorumluluk" bulunmadığını savundu. Bunun üzerine eski İçişleri Bakanı Abdülkadir Aksu, Balaman ve diğer ihale komisyonu üyeleri hakkında müfettişlerin istediği soruşturma iznini uygun bulmadı.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber