Marka Tescil Belgesi nasıl alınır?

Marka ve Logoları güvence altına alabilmek için Marka Tescil Belgesi alınması zorunlu. Marka Tescil Belgesi nasıl alınır? Nereye başvuru yapılmalı?

Haber Giriş : 19 Mart 2019 11:05, Son Güncelleme : 24 Şubat 2020 14:51
Marka Tescil Belgesi nasıl alınır?

Marka Tescil Belgesi Nasıl Alınır

Marka tescil belgesi alarak markanızı ve logonuzu güvence altına almış olursunuz. Emek verdiğiniz ve yücelttiğiniz markayı ve logoyu size tescil ettirerek sizin dışınızda bir başka kişi ve kurumların kullanmasını engellemiş olursunuz. Marka tescil işlemlerini internetten online olarak yapabilirsiniz. Uygun fiyata markanızı tescil ettirebilirsiniz. Marka tescili 10 yıllık süre ile yapılır. Marka tescil belgeniz sizi 10 yıl boyunca korur. 10 yılın sonunda markanızı yeniden tescilleyebilirsiniz. 10 yıl sonra marka tescili için öncelik size verilir. Marka tescili markanın devamlılığını sağlar ve markaya süreklilik kazandırır. Marka tescil süresini yenilemek için 10 yılın sonunda ayın son gününden önceki 6 aylık süreç marka yenileme sürecidir. İzmir marka tescil firması olan Egemark, marka başvuru, takip, izleme ve itiraz işlemlerini marka sahipleri adına yapmaktadır.

Marka tescil yenileme süresi markanın koruma süresi baz alınarak hesaplanır. Markanızı normal yenileme süreci içinde yenileme yapmazsanız cezalı marka yenileme süreci başlamış olur. Marka yenileme işleminde 90 lira vekillik hizmet bedeli ödenir. Marka yenileme işlemini online olarak yapabilirsiniz. Marka yenileme belgesi alarak markanızı 10 yıl koruma altına almış olursunuz. Ülkemizde marka tescil başvurularını Türk Patent Entitüsüne (TPE) yapabilirsiniz. Marka tescil müracaatı yapabilmeniz için Türkiye Cumhuriyeti sınırları içinde oturuyor olmalısınız. Marka tescilini hak sahipleri gerekli yerlere başvuru yaparak yapabilir. Başvuruları Türk Patent Entitüsü kabul etmektedir. Tescil edilmeyen markaların korunması söz konusu değildir. Tescil edilen markalar korunurken, tescil edilmemiş markanın korunması ile ilgili bir kanun hükmü yoktur.

Marka tescili, tescil sahibine büyük ayrıcalıklar sunar. Mal ve hizmetleri izni dışında kullanımını engeller. Marka sahibi markayı kendisi kullanabilir. Lisans yoluyla marka kullanım izinleri verebilir. Markayı tescil ettirmeden önce markanın daha önce tescil edilip edilmediğini kontrol etmelisiniz. Bu incelemeyi marka vekilleri yapar. Marka tescil işlemleri 10 ay içinde sonuçlanır. TPE kurumuna yapılan eksiksiz marka başvuruları gerekli incelemelerin ardından 3 ay içinde Resmi Marka Bülteninde yayınlanır. Başvurunun kabul edilmesi için başvuru sahibinin eksiksiz evraklarla başvuru yapılması gerekir. Tescil edilen bir marka 10 yıl süre ile koruma altına alınır. Her 10 yılda bir süreyi uzatabilirsiniz. Marka tescil ettirdikten sonra her yıl ücret ödemezsiniz. 10 yıl içinde yenileme yapılmazsa marka başka ellere geçebilir.

Tescil edilen bir marka alınıp satılabilir. Markayı bir başka kişi ve kurumlara satabilirsiniz. Hukuk açısından hiçbir sakıncası yoktur. Marka başvurusu yapmadan önce gerekli inceleme yapılması gerekir. Tescil etmek istediğiniz markanın daha önce kullanılıp kullanılmadığını araştırmalısınız. Marka tescil sorgulama işlemini Türk Patent Entitüsü veritabanlarının sorgulanmasıyla anlaşılır.

Marka tescili yapabilmeniz için markanın adı, ürün bilgisi, hizmet bilgisi, sorgulamayı yapan kişiye ait bilgiler, kuruluş bilgiler, email adresi ve telefon numaralarını iletmelisiniz. Marka tescil sorgulamasını internet üzerinden online olarak gerçekleştirebilirsiniz.

Advertorial

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber