SSK'lıya sadece ölüm riski olan ameliyatlarda devlet hastanelerine sevk verilecek

Haber Giriş : 15 Temmuz 2004 00:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

SSK, Sağlık Bakanlığı ile ortak kullanım protokolüne aykırı olarak, acil ve travmatoloji ameliyatları için devlet hastanelerine sevkle gidilebilmesi, beyin cerrahisiyle ortopedi ameliyatlarında da tıbbi risk durumu hariç hasta sevk edilmemesi kararı aldı.

SSK'nın Sağlık Bakanlığı ile imzaladığı "Sağlık Tesislerinin Ortak Kullanımı Protokolü"yle SSK'lı hastalar, sevk almaksızın devlet hastanelerine her türlü ameliyatları için gitme hakkına sahip bulunuyordu. Ancak SSK Sağlık İşleri Genel Müdürü Servet Karahan'ın tüm birimlere gönderdiği resmi yazıya göre, SSK'lılar, acil ve travmatoloji ameliyatları için devlet hastanelerine sevk edilmeyecek. Sadece hastaya müdahale edecek ekip veya ekipman yoksa sevk işlemi yapılacak.

Gerekçe: İthal malzeme
Çoğunlukla ithal malzeme kullanıldığı ve bunun kurumu zarara uğrattığı gerekçesiyle Sağlık Bakanlığı'na bağlı devlet hastanelerinde, A grubu niteliğindeki ortopedi ve beyin cerrahisi ameliyatları yapılması da yasaklandı. Protez gibi tıbbi malzeme kullanılması gereken ortopedi ve beyin cerrahisi ameliyatları, sadece SSK eğitim hastanelerinde yapılabilecek. Ancak SSK hekimi, ameliyatta tıbbi risk görmesi halinde hastasını devlet hastanelerine sevk edebilecek. SSK'lı hastalar, ölüm riski taşımadığı takdirde beyin cerrahisi ve ortopedi ameliyatı için devlet hastanelerine gitmeyi talep etse bile reddedilecek.

Acil durumda sıkıntı
Ayrıca hastalar, acil durumlarda doğrudan devlet hastanelerine başvurursa SSK'nın sevk zincirine aykırı olduğu için bürokratik sıkıntı da yaşanacak. SSK, son olarak devlet hastanelerinde hazırlanan faturalarda, "SSK'lı hasta ile sigortalı arasındaki yakınlık" bilgisine de yer verilmesini istedi. Bunun için devlet hastaneleri, bilgisayar sistemlerini yeniden düzenlemek zorunda kalacak.

milliyet

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber