İmsak
Güneş
Öğle
İkindi
Akşam
Yatsı

'Eşinden dayak yiyen kadın' eşit kusurlu değil

Haber Giriş : 12 Temmuz 2007 12:24, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 19:01

Yargıtay Hukuk Genel Kurulu, dayak atan kocasına hakaret eden kadını eşit kusurlu sayan Yargıtay 2.Hukuk Dairesi kararını bozdu. Genel Kurul, yerel mahkemenin kocaya verdiği cezayı onayarak, 7 bin YTL tazminat ödemesine hükmetti.

Yargıtay Hukuk Dairesi bugün yaptığı toplantıda, eşinden dayak yiyen kadının kocasına hakaret etmesini eşit kusurlu sayan Yargıtay 2.Hukuk Dairesi kararına yapılan itirazı görüştü. Genel Kurul, 2.Hukuk Dairesi'nin kararını bozarak, yerel mahkeme kararını onadı. Hukuk Genel Kurulu'na taşınan dava geçmişi özetle şöyle:

Karşıyaka 1. Aile Mahkemesi, eşinden boşanma talebinde bulunan kocayı, eşine 5 bin YTL manevi ve 2 bin YTL de maddi olmak üzere toplam 7 bin YTL tazminat ödemeye mahkum etti. Mahkeme kararı temyiz edildi.

Yargıtay 2. Hukuk Dairesi, boşanma hükmünü onarken tazminat hükmünün bozulmasına karar verdi. Yerel mahkemenin vermiş olduğu kararı bozan Yargıtay 2. Hukuk Dairesi, ?Boşanmaya neden olan olaylarda eşine ağır hakaretlerde bulunan davalı kadının eşit kusurlu olduğu ve Türk Medeni Kanunu'nun 174. maddesi koşullarının gerçekleşmediği nazara alınmadan davalı kadın yararına maddi ve manevi tazminata hükmedilmesi doğru görülmemiştir? dedi.

YEREL MAHKEME KARARINDA DİRENDİ

Yargıtay 2. Hukuk Dairesi'nin verdiği bozma kararına Karşıya 1.Aile Mahkemesi direndi. Yerel mahkeme direnme gerekçesinde şu görüşlere yer verdi:

?Dosya içeriği, tanık anlatımları ve doktor raporundan anlaşılacağı gibi olay akşamı evde alkol alarak alkolün etkisiyle evin çerçevesini ve camlarını kıran, eşine şiddet uygulayan davacıya karşı bayanın da tepki olarak hakaret ettiği sabittir. Mahkemizce verilen kararda her iki taraf da kusurlu bulunmuş, ancak eşinin rızasını almadan zorla annesini eve getirmek isteyen ve buna karşı çıkan eşine şiddet uygulayan davacının daha fazla kusurlu olduğu tespiti yapılarak tarafların boşanmalarına hükmedilmiştir. Bir defa bay ve bayanın eylemleri eşit ve orantılı değil, olayların oluşumunda birlik görevlerini yerine getirmeyen eşine şiddet uygulayan, alkol alarak evin cam ve çerçevelerini kıran koca daha ağır kusurludur.?

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber