İmsak
Güneş
Öğle
İkindi
Akşam
Yatsı

Türkiye'de 1,5 milyon kadın, hem çalışıyor hem de çocuklarına bakıyor

Kaynak : İhlas Haber Ajansı
Haber Giriş : 26 Mart 2019 11:05, Son Güncelleme : 26 Mart 2019 11:11
Türkiye'de 1,5 milyon kadın, hem çalışıyor hem de çocuklarına bakıyor

Türkiye'de 15 yaş altında çocuğa sahip 3,2 milyon çalışan anne bulunuyor. İş hayatındaki kadınların yalnızca yüzde 17'si çocuklarının bakımı için kreş, anaokulu veya bakıcı gibi ücretli bakım seçeneklerini tercih ediyor. Yarım milyona yakın çalışan anne ise çocuklarının bakımı için büyükanne, büyükbaba veya akrabalardan destek alıyor.

Türkiye İstatistik Kurumu'nun (TÜİK) yayınladığı çalışanların çocuk bakım sorumlulukları ve bu sorumluluğun iş ve aile yaşamını nasıl etkilediğini araştıran 'İş ve Aile Yaşamının Uyumu Anketi'ni incelendi.

Türkiye'nin bulut tabanlı personel yönetim yazılımlarından Kolay İK'nın derlediği verilere göre, Türkiye'de iş hayatındaki 8,8 milyon kadının yüzde 36,3'ü (3,2 milyon) 15 yaş altında çocuklarının bakımından sorumlu. Çalışan çocuklu annelerin yarısı yani 1,5 milyonu ise çocuklarının bakımını kreş, bakıcı veya akraba desteği olmadan yürütüyor.

BÜYÜKANNE VE DEDE

Türkiye'de 3,5 milyon çalışan annenin yüzde 83'ü çocuklarının bakımı için herhangi bir destek almazken, yüzde 13'ü kreş ve anaokulu gibi profesyonel bakım merkezlerini, yüzde 3'ü evde bakıcı çalıştırmayı, yüzde 1'i ise her ikisini birlikte tercih ediyor.

Çocukların bakımında ücretli destek almayan 3 milyon annenin yarısı çocuklarına kendisi veya eşiyle birlikte bakıyor. Çocukları için büyükanne, büyükbaba veya diğer akrabaların desteğini alanların oranı ise yüzde 15,2. Dışarıdan bakım desteği almayan annelerin yüzde 12,2'si bakım hizmetlerini pahalı buluyor.

YÖNETİCİ ANNELER ZOR İZİN ALIYOR

Çocuk sahibi olma sorumluluğunun çalışma yaşamına etkileri de irdelendi.

İş hayatındaki kadınların yüzde 83,3'ü çocukları olduktan sonra mevcut çalışma düzenini değiştirmediğini belirtirken, yüzde 5,3'ü çalışma saatlerini azalttığını, yüzde 4,1'i gelir artışı sağlayacak değişikliklere gittiğini, yüzde 2,5'i ise daha az zorlayıcı görevler üstlendiğini söylüyor.

Ücretli çalışan annelerin mesai saatlerinde esnek olabilmeleri veya tam gün izin alabilme imkanları incelendiğinde ise yüzde 42'si genellikle izin alabiliyorken, yüzde 28'i ise mümkün olmadığını belirtiyor. Hizmet ve satış elemanı olarak çalışan anneler daha kolay izin alabiliyorken, yönetici pozisyonundaki anneler en zor izin alabilen meslek grubunda yer alıyor.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber