Belediyeden misilleme

Kaynak : Milliyet
Haber Giriş : 13 Temmuz 2007 07:54, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

İzmir Büyükşehir Belediyesi ile birçok ilçe belediyesi, Konak'ta arazisinin üzerinden yol geçtiği için belediyeden 35 milyon YTL alacak olan Ziraat Bankası'ndan paralarını çekmeye başladı

Konak'ta yolun geçtiği arazileri için İzmir Büyükşehir Belediyesi'nden 35 milyon YTL "yol parası" alacak olan Ziraat Bankası'na tepki gösterilmeye başlandı. Büyükşehir Belediyesi, bankada bulunan 40 milyon YTL'lik hesabını kapatırken, 57 ilçe ile belde belediyesinin çoğu da "parayı çekme" kuyruğuna girdi.

Taksim'deki 1.6 dönümlük arsayı Kasımpaşaspor'a bedelsiz olarak tahsis eden Ziraat Bankası'nın, üzerinden 23 yıldır yol geçen Konak'taki 2.9 dönümlük arazi için istimlak bedeli istemesi yargıya taşındı. Uzlaşma görüşmeleri anlaşmazlıkla sonuçlanırken, mahkeme Büyükşehir Belediyesi'nin yasal faiziyle 35 milyon YTL ödemesine karar verdi.

Finalin rövanşı

Temyize gidecek olan belediye, bankaya karşı misilleme kararı aldı. Ziraat Bankası'ndan belediye paraları çekilmeye başlarken, yine Büyükşehir Belediyesi'ne bağlı 11 şirketin de Ziraat Bankası'yla ilişkisini keseceği açıklandı. Büyükşehir Belediye Başkanı CHP'li Aziz Kocaoğlu, "Kasımpaşaspor'la Altay Süper Lig'e çıkmak için final maçında karşı karşıya geliyor. Altay kaybediyor, Ziraat Bankası'nın arsasına otopark kurup para kazanan Kasımpaşa şampiyon oluyor, ceremesi bizden çıkıyor. Aynı banka, yıllardır kamusal amaçlı yol olarak kullanılan, imara kapalı, yeşil alan konumundaki yere İzmir'den 35 milyon YTL istiyor. Meclis toplantımızda, belediyemiz ve bağlı şirketlerinin Ziraat Bankası'yla çalışmamasına karar verdik. Paramızı diğer kamu bankalarına yatıracağız" dedi. Bazı belediye başkanları şöyle konuştu:

Karşıyaka Belediye Başkanı Cevat Durak: "Artık, Ziraat Bankası'yla çalışmayacağız. Bankanın tavrı bizi üzdü. İzmir'e ceza kesildi. Büyükşehir'e yapılan, Karşıyaka'ya yapılmıştır. Kasımpaşa'ya yapılan da ortada."

Narlıdere Belediye Başkanı Abdül Batur: "Bankanın tutumu İzmir'e karşıdır. İstenen para, Büyükşehir Belediyesi'nin İzmir'e yapacağı yatırımlardan gidecek. Ziraat Bankası'nda bulunan 2 milyon YTL'mizi çektik. Maaşları banka üzerinden dağıtmayacağız."

Bornova Belediye Başkanı Sırrı Aydoğan: "Bornova şubesi benim gücümle kazanıyor. Tüm paramızı vadesi doldukça çekeceğiz."

Konak Belediye Başkanı Muzaffer Tuncağ: "Bir kamu bankasının, bir başka kamu kuruluşuna böyle yüklenmesini kınıyorum."

İzmir Büyükşehir Belediyesi'ne bağlı olan ve Ziraat Bankası'ndaki paralarını çekecek olan şirketler şöyle: İzbeton, İZFAŞ, Ünibel, İzelman, Ege Şehir Planlama AŞ, İzdeniz, İzulaş, Metro AŞ, Grand Plaza Otelcilik ve Turizm İşletlmeleri AŞ, İzbelcom ve İzenerji.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber