AKP'nin ağır topları Erdoğan'ı zorluyor

Kaynak : Radikal
Haber Giriş : 13 Temmuz 2007 10:20, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Arınç, Şener ve Gül'ün Köşk adaylığı konusunda ısrarcı olabilecekleri işaretini vermesi AKP'yi geriyor

AKP'nin ağır toplarının cumhurbaşkanlığı adaylığına açık kapı bırakması Başbakan Tayyip Erdoğan'ın işini zorlaştırıyor. Parti kulislerinde konuşulanlar, Erdoğan'ın "İradesi önemli" dediği Gül'ün "Adaylığım devam ediyor" tavrını sürdürmesi halinde, 23 Temmuz sabahından itibaren partide kılıçların çekileceğini gösteriyor.

AKP'nin, 23 Temmuz'da oluşacak parlamentoda cumhurbaşkanlığı seçimini yönlendirecek parti olması halinde yaşanacak aday krizi, müstakbel adayların açıklamalarına ve 'arada kalan' Erdoğan'ın sözlerine yansıyor. Müstakbel adaylarını seçime yaklaşımları şöyle:

AKP, yeni meclis tarafından seçilecek cumhurbaşkanının TBMM içinden olması yönünde karar aldı. Bu parti içinde yaşadığı sorunlar nedeniyle aday olmayan Şener'in otomatik olarak dışlandığını gösteriyor. Ancak parti içinde etkili bir isim olan Şener, 'Aday değilim' demediği gibi aday olmaya kapıları aralık bırakıyor. Şener'in AKP kararını hedef alan sözleri şöyle: "Meclis içinden de dışından da seçilebileceğini söyleyebilirim. Anayasa'nın imkân tanıdığı alternatiflerin yok sayılabileceği bir sürecin içerisinde olacağımızı düşünmüyorum." Arınç, Erdoğan ya da Gül dışındaki adaya karşı çıkabilir. 2002 seçimlerinden sonra partinin inisiyatifine karşı çıkarak TBMM Başkanlığına aday olan Arınç'ın kabullenmediği bir isme karşı aday olması da mümkün görünüyor. Arınç, "Bugünden yarına hiçbir şey söylemek mümkün değil. Şu anda ne meclis başkanlığına ne cumhurbaşkanlığına adayım. Şartlar ne gerektiriyorsa, onu yaparız" diyerek kapıları aralık bırakıyor. Seçimlerden nasıl bir Meclis tablosu çıkacağı belli olmadan Gül'ün adaylığının sürdüğünü söylemenin doğru olmadığını savunan Arınç, hayalindeki aday için "Parlamento içinden bir arkadaşımızın cumhurbaşkanı olmasını isterim" derken de rakiplerinden Şener'i dışarıda bırakıyor.

Gül vazgeçmedi

Anayasa Mahkemesi'nin yolunu kestiği Gül, sürecin en çok yıpranan ismi oldu. Gül de, Erdoğan da, AKP'li bakan ve milletvekilleri de seçim kampanyalarında Gül'ün başına gelenleri koz olarak kullandı. Bu nedenle de kamuoyunda Gül'ün adaylığı canlı tutuldu. Hal böyle olunca Gül'ün adaylıktan vazgeçmemesi ve ödediği bedeller karşılığında ısrarcı olması bekleniyor.

Erdoğan, AKP'nin en önemli üç isminin adaylık konusunda ısrarcı olması halinde zorlanacak. Cumhurbaşkanlığı için yeni bir listeyle uzlaşma arayacağını açıklayarak 'Gül aday olmayacak' yorumlarına neden olan Erdoğan, önceki gün Fox TV'de 'Farklı isimler çıkabilir mi?' sorusuna "Sayın Gül'ün iradesi çok önemli" yanıtını verdi. Bu sözler, Gül "Devam" derse, Erdoğan'ın zorda kalacağını gösteriyor.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber