FT: CHP, askerin siyasi kanadı gibi görünüyor

Kaynak : Zaman
Haber Giriş : 13 Temmuz 2007 11:30, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

İngiliz The Financial Times (FT) gazetesi, laik bir parti olduğunu beyan eden CHP'nin bazen ordunun siyasi kanadı gibi gözüktüğü yorumunda bulundu.

İlgili Haberler

Baykal: Hiçbir şekilde askeri müdahale istemiyorum

FT, TSK'nin 27 Nisan gecesi sitesinde yayınladığı bildiriye ilişkin bir değerlendirmeyi sayfalarına taşıdı. Vincent Boland imzalı yazıda, "e-darbe"de olarak nitelendirilen bildiride askerlerin Türkiye'deki laik sisteme yönelik "artan tehlikeye" ilişkin bir ültimatom verdiği kaydedildi. Gazete, TSK'nin kendisini laik sistemin ve Atatürk prensiplerinin koruyucu olarak gördüğünü hatırlatarak bu bildirinin "Dışişleri Bakanı Abdullah Gül'ün cumhurbaşkanı olmasını kabul edilmeyeceği şeklinde yorumladığını" kaydetti. Gazete, "Gerçi bu sefer generaller, istedikleri sonucu elde edebileceklerine dair kendilerine çok güvendiler." diyerek bildirinin "iki beklenmedik ya da niyet edilmeyen sonuç doğurduğunu" vurguladı.

Gazete, istenmeyen iki sonuçtan birinin AK Parti'nin bu bildiri ile güç kazandığı olduğunu kaydetti. ODTÜ'de Profesör olan İhsan Dağı'nın görüşlerine yer veren gazete Dağı'nın, "TSK, Gül'ün cumhurbaşkanı olmasını engelledi. Ancak bildiri, demokratik refleksi tetikledi. Bu AKP'yi güçlendirdi." dediğini kaydetti. Gazete, TSK'nin e-bildirinin, CHP'nin de güvenirliliğine zarar verdiğini bildirdi. Gazete, "Ültimatomu destekler görünen muhalefetteki görünüşte sosyal demokrat CHP'nin güvenilirliğine zarar geldi. Açıkça laik bir parti olduğunu beyan eden CHP orduyla o kadar özdeşleşti ki, bazen ordunun siyasi kanadı gibi görünüyor." yorumunda bulundu.

Financial Times, seçimlerin ardından yeni meclisin, cumhurbaşkanı seçmeye çalışacağını kaydederek Gül'ün tekrar aday olmayı gözardı etmediğini kaydetti. FT, bu girişimdeki asıl sorunun TSK'nin tekrar bir bildiri yayınlayıp yayınlamayacağı olduğunu vurguladı.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber