Özel üniversite ücretleri enflasyonu ikiye katladı

Kaynak : Takvim
Haber Giriş : 15 Temmuz 2007 11:30, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Üniversite adayları için bir umut kapısı olan özel üniversiteler, bu yılki yüzde 4 enflasyon hedefine rağmen yüzde 19'a ulaşan oranlarda zam yaptı. Veliler kara kara düşünüyor.

ÖSS sonuçlarının açıklanmasının ardından üniversite adaylarını tercih heyecanı sararken, vakıf üniversiteleri enflasyondaki düşüşe rağmen fiyatlarına yaptıkları yüzde 19'a yaklaşan oranlardaki zamlarla dikkat çekiyor. Haziran ayı itibarıyla yıllık tüketici enflasyonu yüzde 8.6, yıl sonu hedefi ise yüzde 4. Ancak 25 vakıf üniversitesi fiyatlarını belirlerken bunu gözetmedi. Sadece bazıları, kurdaki gerileme nedeniyle fiyatlarını YTL'ye çevirdi. 2007 yılında sınava giren toplam 1.6 milyon adayın, sadece 400 bini üniversite hayaline ulaşabilecek. 25 bin kontenjana sahip vakıf üniversitelerini tercih edecek olan adaylar ise zamlı tarifeler nedeniyle şimdiden kara kara düşünmeye başladı.

EN PAHALISI YEDİTEPE

Özel üniversitelerin en pahalı bölümleri arasında diş hekimliği ve tıp fakültesi bölümleri başı çekiyor. Örneğin, Yeditepe Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi'ni tercih eden bir aday 31 bin 300 YTL'yi gözden çıkarmak zorunda kalacak. Geçen yılki ücreti 29 bin YTL olan fakülteye yapılan zam oranı yüzde 7.8'i buldu. En düşük ücreti talep eden üniversite ise 8 bin 500 dolarlık (10 bin 800 YTL) fiyatını değiştirmeyen Atılım Üniversitesi oldu. Adaylar ayrıca eğitim için ayırdıkları bütçeye yüzde 8'lik KDV, yemek, kitap ve yurt ücretlerini de eklemek zorunda kalacak.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber