Çoğun içinde az da vardır kuralı ne demektir?

İstanbul İl Seçim Kurulunun, İstanbul'un tüm ilçelerinde geçersiz oyların sayılmasına dair kararında yer alan "Çoğun içinde az da vardır" kuralı ne demektir?

Kaynak : Memurlar.Net
Haber Giriş : 04 Nisan 2019 20:58, Son Güncelleme : 04 Nisan 2019 21:00
Çoğun içinde az da vardır kuralı ne demektir?

Çoğun içinde az da vardır kuralı, hukukta, evvelliyet ilkesi olarak bilinmektedir ve kıyasen hüküm uygulanmasında kendine uygulama alanı bulmaktadır.

Bu ilke gereğince, bir alanda yer alan kural, düzenlemenin olduğu evvel veya sonraki bir olaya ilişkin de uygulanmaktadır.

Örneğin Kanunlarımızda evlenme ayrıntılı düzenlenmişken, nişanlanma durumu ayrıntılı olarak düzenlenmemiştir. Bu nedenle de, Nişanlılık statüsü devam ederken yaşanan uyuşmazlıklarda hakim evliliğe ilişkin hükümlerden duruma uygun olanları, yaşanan uyuşmazlıkta da uygulayabilmektedir.

İstanbul İl Seçim Kurulu da, geçersizlik sebebinin işlenmesinin zorunlu olmasına rağmen sebeplerin yazılı olmadığı sonuç tutanakları bağlamında, geçersiz oyların yeniden sayılmasına karar vermiştir. İl seçim kurulu bu kararı verirken de, Çoğun içinde az da vardır ilkesine dayanmaktadır. Kurul bu ilkeye, yeniden sayım yapılması için gerekçeli şerh bulunması gerekiyor şeklindeki itirazlara binaen başvurmaktadır. Bir başka deyişle İstanbul İl Seçim Kurulu, 298 sayılı Kanunun 105/2 fıkrasında "geçersiz sayılan oy pusulası ve geçersizlik sebebi"nin işlenmek zorunda olduğu hükmüne binaen aldığını ifade etmektedir.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber