Kazayla eşini vurdu, yargı bıraktı, müftü ?Oruç tut' dedi

Kaynak : Vatan
Haber Giriş : 16 Temmuz 2007 08:48, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Elindeki tüfek ateş alınca karısı ölen adama müftüden garip öneri

Kastamonu'da elindeki av tüfeği kazayla ateş alınca eşi ölen koca, tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakıldı. Cenazeye gelen müftü ise Allah'ın affetmesi için 60 gün aralıksız keferet orucu tutmasını istedi...

Kastamonu'nun Doğanyurt İlçesi'nde elindeki av tüfeğinin kazayla ateş alması sonucu eşini öldüren çiftçi Mustafa Gür tutuksuz yargılanmak üzere serbet bırıkıldı. Gür'e eşinin cenaze namazı sırasında ilçe müftüsü Kemal Türksoy, Allah katında affedilmek için 60 gün 'Kefaret-i katl (Adam öldürme kefareti)'orucu tutması gerektiğini söyledi.

Akçabel Köyü'nde ürünlerini domuzlardan korumak için bütün gece tarlada nöbet tutan Mustafa Gür, sabah ezanı okunurken evine döndü. Sabah namazı için eşi Habibe'yi de uyandıran Mustafa Gür'ün omzundan indirdiği tüfek kazayla ateş aldı. Tüfekten çıkan domuz kurşunu mutfağın kapısını da delerek abdest alan Habibe Gür'e isabet etti. İnebolu Devlet Hastanesi'ne kaldırılan Habibe Gür kurtarılamadı.

Müftünün uyarısı

Dikkatsizlik sonucu eşinin ölümüne neden olan Mustafa Gür'ü çıkarıldığı mahkeme, tutuksuz yargılanmak üzere serbest bıraktı. Kaza kurşununun kurbanı olan Habibe Gür'ün cenazesi ise Akçabel Köyü'nde toprağa verildi. Cenazeye katılan İlçe Müftüsü Kemal Türksoy, acılı aileyi teselli etti ve iddiaya göre eşinin ölümüne neden olan Mustafa Gür'e ?Senin bu durumda tövbe etmen, Allah'ın affı ve kefaret-i katl için de 60 gün peş peşe kefaret orucu tutman gerekiyor? dedi.

Mustafa Gür de, eşinin ölümüne neden olmaktan dolayı çok pişman olduğunu ve Allah'ın affına sıınmak için 2 ay oruç tutacağını söyledi.

Kefaret nedir?

?Kefaret-i katl? her ne sebeble olursa olsun katil olan bir müminin ödemesi gereken kefarettir. Kuran-ı Kerim'de Nisa Suresi'ne dayanır. ?Bir müminin diğer bir mümini öldürme yetkisi yoktur. Ancak yanlışlıkla olması müstesna. Kim bir mümini yanlışlıkla öldürürse (kefaret olarak) mümin bir köleyi azad etmesi ve öldürülenin ailesine de bir diyetin verilmesi farzdır. Meğer (öldürülenin varisleri o diyeti sadaka olarak) bağışlamış olsunlar. Eğer (yanlışlıkla öldürülen) mümin olup size düşman olan bir kavimdense, o takdirde (diyet yoktur. Sadece) bir mümin köleyi azad etmek lazımdır. Eğer öldürülen kişi, sizinle aralarında sözleşme bulunan (ehl-i zimmet) bir kavimdense, onun aile efradına teslim edilen bir diyetle beraber mümin olan bir köleyi azad etmek lazım gelir. Kimin gücü bunlara yetmiyorsa, ona peşpeşe iki ay oruç tutması farzdır ki Allah tarafından tevbesi kabul edilsin. Allah bilendir ve hikmet sahibidir.? (Nisa/92)

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber