Almanya Türkiye'den imam almayacak

Almanya İçişleri Bakan Yardımcısı Markus Kerber, "Artık imamların Türkiye'deki Diyanet tarafından buraya gönderilmesini istemiyoruz" dedi

Kaynak : Memurlar.Net
Haber Giriş : 07 Nisan 2019 06:19, Son Güncelleme : 07 Nisan 2019 06:20
Almanya Türkiye'den imam almayacak

3 milyonu Türk kökenli olmak üzere yaklaşık 4 milyon 500 bin Müslümanın yaşadığı Almanya'da Merkel hükümeti, Ankara - Berlin hattında yeni bir gerilime yol açacak hamlede bulunuyor. İmamların artık yurt dışından getirilmesi uygulamasına son vermeye hazırlanan Merkel hükümeti, imamların Almanya'daki öğretim kurumlarında yetiştirileceğini açıkladı. Müslüman toplumuyla ilişkilerden sorumlu İçişleri Bakan Yardımcısı Markus Kerber "Artık imamların Türkiye'deki Diyanet tarafından buraya gönderilmesini istemiyoruz" diye konuştu. Kerber, bu konu hakkında Türkiye Diyanet İşleri Başkanlığı ile de görüşmelerin sürdüğü bilgisini paylaştı. Almanya genelinde yaklaşık 2 bin 500 camide görev yapan imamların yüzde 90'ı yurt dışından geliyor ve bunların büyük bölümünü de Türkiye'nin gönderdiği imamlar oluşturuyor. İçişleri Bakanlığı, bir süre önce yurt dışından gelecek din görevlileri için Almanca bilme zorunluluğu getirileceğini duyurdu. Savunma Bakanlığı da, orduda görev alacak Müslüman din görevlilerinin, Almanca bilmesini ve Almanya'daki kabul gören bir enstitüden mezun olmasını istediğini açıklamıştı.

CASUSLUK SUÇLAMASI

Almanya'da imamların eğitimi tartışmasının alevlenmesinin arka planında, Diyanet İşleri Türk İslam Birliği (DİTİB) konusunda yaşanan gelişmeler bulunuyor. 900 camii ve bini aşkın imamıyla DİTİB, Almanya'daki en büyük İslami çatı örgütünü oluşturuyor. DİTİB'in imamlarının çok büyük bir kısmı Türkiye'den geliyor, finansmanı da Türk hükümeti tarafından karşılanıyor. 15 Temmuz darbe girişimi sonrasında, Almanya'da görevli bazı imamların casusluk faaliyetlerinde bulunduğu iddiaları, DİTİB'in bazı camilerinde Türk ordusunun Afrin Harekatı'na destek için etkinlikler düzenlenmesi ve bir etkinliğine Müslüman Kardeşlerin de katılması, Alman medyasında geniş yer bulmuş, siyasette de tepkilere yol açmıştı.

İktidardaki Hristiyan Demokrat Birlik Partisinin (CDU) içişleri sözcüsü milletvekili Christoph de Vries "Konu sadece bir dini cemaat meselesi ile sınırlı değil, yabancı bir devlet ile karşı karşıyayız" diyerek olaya bakış açısını gösterdi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber