Ev yatırımı için avantajlı dönem

Türkiye'de 4.5 yıllık seçimsiz bir döneme girilmesi konut sektörünü de hareketlendirdi. Konut faizlerinde düşüş beklentisi, KDV ve tapu harcı indirimleri ile zam görmeyen fiyatlar alıcı için avantajlı bir dönemin başlangıcı oldu.

Kaynak : Karar
Haber Giriş : 07 Nisan 2019 07:30, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 19:00
Ev yatırımı için avantajlı dönem

Türkiye, 24 Haziran 2018'deki 'Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi' seçiminden sonra 31 Mart 2019'da da yerel seçimler nedeniyle sandık başına gitti. Seçim sonrasına ilişkin değerlendirmede bulunan iş dünyası temsilcileri, ekonomide fırsatlarla dolu yeni bir döneme girildiğini söyledi. Seçim belirsizliği olmadan geçirilecek 4,5 yılın konut sektörüne de olumlu yansımalarının olacağı düşüncesi ortak kanaat. Türk ekonomisinin lokomotif sektörü inşaatın zor günler geçirmesi sonrası başlatılan vergi teşvikleri geçtiğimiz günlerde alınan karar ile uzatılmıştı. Buna göre; konut satışlarında KDV oranı 31 Aralık 2019'a kadar yüzde 18 yerine yüzde 8 olarak uygulanacak. Tapu harçlarında da daha önce yüzde 4'ten 3'e indirilen oran yıl sonuna kadar devam edecek. Yıl sonuna kadar 500 bin liralık konut alan bir vatandaşın cebinden, indirimler sayesinde 52 bin 500 lira daha az çıkacak.

Seçim öncesi döneme göre konut kredi faizlerinde bir artış yaşansa da yakın dönemde yeniden bir gerileme bekleniyor. Sektör temsilcileri özellikle konut kredi faizlerinin yeniden psikolojik sınır olan yüzde 1'lere gerilemesi sonrası önemli miktarda konut satılabileceğini söylüyor. Biriken stoklar nedeniyle inşaatçıların zam yapmaktan kaçınması da vatandaş için önemli bir artı olarak göze çarpıyor. Uzmanlara göre yeni başlayan konutlarda bir daha bu fiyatların yakalanması çok zor.

ARTIK TÜM ŞARTLAR UYGUN

İnşaatçılar Derneği (İNDER) Başkanı Nazmi Durbakayım'a göre de konut alımı için artık tüm şartlar uygun. Seçim beklentisinin de geride kaldığını belirten Durbakayım, "Seçim diyorduk bitti, faiz diyorduk geriledi. Mevsimsel etki diyorduk, bahar da geldi. Şimdi alım için tüm şartlar uygun. Hep derler ya 'alım için en uygun zaman ne zaman' diye, bize göre tam da şu an. Bir de sektörün 1 yılda yüzde 50'yi bulan maliyet artışı var. Bugüne kadar bu artış satış fiyatlarına yansımadı. Ama yıl içinde kademeli zam kaçınılmaz. Zam öncesi alım için uygun zaman. Bizler nisan ayında konutta bahar havası bekliyoruz" ifadelerini kullandı.

DENİZHAN ERKOÇ

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber