OKS'deki hata nasıl düzelir?

Kaynak : NTV
Haber Giriş : 16 Temmuz 2007 21:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

OKS'de bundan sonraki süreci değerlendiren eğitim uzmanları İlköğretim Başarı Puanı'ndaki hatanın binlerce adayı etkileyeceğini ve hesaplamanın tekrar yapılması gerektiğini söylüyor. Bakanlık ise bunun kargaşa yaratacağı görüşünde.

Yaklaşık 800 bin öğrencinin geleceğini ilgilendiren OKS'de, 475 öğrencinin İlköğretim Başarı Puanı hatalı girildi ve OKS puanı yanlış hesaplandı. Bakanlığa göre bu hata, ?Okyanusta bir damla?. Oysa eğitimcilere göre 475 öğrencinin puanının yanlış hesaplanmış olması diğer öğrencileri de etkileyecek. Kimine göre 500, kimine göre 7 bin, kimine göre de 10 bin öğrencinin sıralaması değişecek. Eğitim uzmanları kafaları karıştıran ve hem öğrencileri hem de aileleri tedirgin eden yanlışlık ve bundan sonra OKS'de yaşanabilecek süreci değerlendirdi.

HATA OLACAĞI BELLİYDİ

İlköğrenim Başarı Puanı'nın OKS'de değerlendirmeye tabi tutulmasıyla ilgili değişikliğin aceleye getirildiğini söyleyen Sadık Gültekin'e göre binlerce öğrenciyi etkileyecek olan bu hatanın olacağı önceden belliydi. Gültekin, ?Nedeni de şu, OKS önümüzdeki sene son kez yapılacak. Yani bir bu sene var, bir de yedinci sınıftan sekizinci sınıfa geçenlere önümüzdeki sene son kez yapılacak. Bu tarihe kadar ilköğretim başarı puanı OKS'lerde uygulanmadı. Son iki yılda bir karar alındı ve derhal uygulamaya konuldu, ancak yeterli hazırlık yapılmadı ve aceleye getirildi. Bu puanın son iki OKS'ye girmesi zaten baştan hataydı, çünkü süre de dardı, hata yapılması mümkündü ve zaten yapıldı? dedi.

SINAVIN İPTALİ MÜMKÜN DEĞİL

475 kişinin İlköğrenim Başarı Puanı'nın yanlış hesaplanmasının iddia edildiği gibi 475 kişiyi değil, binlerce adayı etkileyeceğini ve bu rakamın daha da artacağını belirten Gültekin sınavın iptal edilmeyeceği görüşünde: ?Sınavın iptali mümkün değil çünkü sınavda sorun yok, değerlendirmede sorun var. Bu durum sınavın değerlendirmesindeki sıralamayı baştan aşağıya değiştirecek.?

İLKÖĞRETİM BAŞARI PUANI'NDAN VAZGEÇİLSİN

Sıralamanın değişmesinin itirazların yükselmesine ve iptal davalarının açılmasına neden olacağını belirten Gültekin, ?Tabii ki sil baştan hepsi yeniden hesaplanacak, hesaplandıktan sonra yanlışlar düzeltilecek ama bu seferde çoğu öğrencinin sıralaması değişecek ve bundan dolayı da itirazlar olacak. Sanırım sonunda da iptal davası açılacak ve İlköğretim Başarı Puanı uygulamasından vazgeçilecek. Ben, puanlamada eskiden olduğu gibi testlerdeki doğru yanlışın hesaplanmasına dayalı eski sisteme dönüleceğini tahmin ediyorum, yani İlköğretim Başarı Puanı'nın bu sınava etki etmesinden bu sene vazgeçilecek gibi görünüyor? dedi.

BAKANLIK DİKKATE ALMALI

Gültekin bütün bu değişikliklerin önümüzdeki eğitim yılına yetişip yetişmeyeceği sorusuna ise şöyle cevap verdi: ?Bu seneye yetişir çünkü tercih süresi bir hafta uzatıldı, gerekirse bir hafta daha uzatılır. Ama olay uzatmalarla bitmeyecek, arkadan davalar açılacak. Bence bir daha hesaplamaktansa bu sene bu puanlamanın kaldırılması ve geçen seneki gibi sadece sınavdaki performansa göre değerlendirme yapılması en sağlıklısı. Bakanlığın bunu dikkate almasında fayda var.?

İPTAL DAVALARININ SONUÇLARI YETİŞMEZ

Ailelere ve öğrencilere beklemelerini öneren Gültekin, ?Çünkü şu anda yapılacak bir şey yok, önce değerlendirme yapılacak ve esas sorun değerlendirmenin sonucunda ortaya çıkacak. Yerleştirmelerle ilgili işler yetişir ancak iptal davaları açılırsa onların sonucunun bu öğretim yılına yetişmesi imkansız görünüyor. Burada Milli Eğitim Bakanlığı değerlendirmesini yapacak ve büyük bir ihtimalle ?Sen davanı aç, ben yerleştirmeyi yaparım, girersin ya da giremezsin. Artık ondan sonrasını sen düşün' diyecek. Yani bir belirsizlik var ama kimse davaların sonucunu beklemez, Milli Eğitim Bakanlığı yerleştirmelerini yapar ama dava açan kazanır ya da kazanmaz o ayrı bir mesele? diye konuştu.

UYGULAMA DOĞRU, ZAMANLAMA YANLIŞ

Yaşanan karışıklığa rağmen İlköğretim Başarı Puanı'nın OKS'de değerlendirmeye tabi tutulmasının doğru bir uygulama olduğunu söyleyen Sadık Gültekin, ?Çünkü buradaki düşünce çocuğun sadece sınavdaki performansını değil, yıllar boyunca okulda gösterdiği başarıyı da değerlendirmekti. Ama uygulamanın zamanı yanlıştı. Bu uygulamaya, önümüzdeki sene başlayacak olan seviye belirleme sınavı geçilmesi gerekirdi? dedi.

VARDAR: BİNLERCE ÖĞRENCİYİ ETKİLER

Eğitim Danışmanı Celil Vardar da ilköğretim Başarı Puanındaki yanlışın sadece 475 öğrenciyle sınırlı kalmayacağının altını çizdi. Vardar:?Birinci tercihine girecek olan aday, bu düzenleme yapıldıktan sonra birinci değil, ikinci tercihine girer. Yani binlerce öğrenci etkilenir? dedi.

KUZUOĞLU: HUKUKİ SONUÇLAR DOĞAR

Eğitimci Asuman Kuzuoğlu ise ?475 öğrenci bütün listeyi etkiler, bakanlık yaptığı açıklamalarla olaya kılıf bulmaya çalışıyor. Adaylar tercihlerini bulundukları illerden değil, Türkiye genelinden yapıyorlar, yani içinde bulunduğumuz olay hukuki sonuçlar doğuracak bir olaydır? dedi.

AKTÜRK: YENİDEN PUANLAMA KARGAŞA YARATIR

Milli Eğitim Bakanlığı Eğitim Teknolojileri Genel Müdürü Doç. Dr. Nizami Aktürk ise genel bir puan hesaplaması yapmanın kargaşa yaratacağını söyledi. Aktürk şöyle devam etti: ?Provake edici şekilde yeniden puanlama yapılsın demek yanlış, çünkü böyle bir puanlama kargaşa yaratır. MEB olmuş bir durumu, olmamış gibi göstermiyor ki. Bir öğrenci birinci tercihine yerleşecekken, doğru hesap yapıldığında üçüncü tercihine yerleşmesinin neresi yanlış. Biz okul müdürlerinden puanları yeniden kontrol etmelerini istedik, öğrenciler de puanlarını kontrol etsinler ve herhangi bir yanlışlık varsa bizimle irtibata geçsinler.?

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber