Nöbet tutmayan öğretmene verilen 'özürsüz olarak göreve gelmeme cezası' iptal edildi

Yargı; "Sendikal eylem nedeniyle nöbet tutmayan öğretmene özürsüz olarak göreve gelmeme cezası verilmez" dedi

Kaynak : Memurlar.Net - Özel
Haber Giriş : 11 Nisan 2019 00:05, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 19:01
Nöbet tutmayan öğretmene verilen 'özürsüz olarak göreve gelmeme cezası' iptal edildi

Milli Eğitim Bakanlığı Okul Öncesi Eğitim Ve İlköğretim Kurumları Yönetmeliğinin "Müdür yardımcısı ve öğretmenlerin nöbet görevi" başlıklı 44. maddesi 9. fıkrasında; "(9) Nöbet görevine özürsüz olarak gelmeyen öğretmen hakkında, derse özürsüz olarak gelmeyen öğretmen gibi işlem yapılır." hükümleri,

Milli Eğitim Bakanlığı Ortaöğretim Kurumları Yönetmeliğinin "Öğretmenlere nöbet görevi verilmesinin esasları" başlıklı 91. maddesi (f) bendinde; "f) Nöbet görevine özürsüz olarak gelmeyen öğretmen hakkında derse özürsüz olarak gelmeyen öğretmen gibi işlem yapılır." hükümleri olmasına rağmen nöbet tutmayan öğretmene 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu'nun 125/C-b maddesi "özürsüz olarak bir veya iki gün göreve gelmemek" kapsamında özürsüz olarak göreve gelmeme cezası verilebilir mi?

Disiplin cezasını gerektiren fiil ve haller ile bunlara uygulanacak cezalar Devlet Memurları Kanunu'nda tek tek gösterilmiştir. Buna "suçun kanunilik ilkesi" denir. Böylece disiplin suçları ve disiplin cezalarının hukuki dayanağı kanun olmakta, suçlar ve cezalar önceden belirtilmiş bulunmaktadır. Kanunda suç olarak belirtilmeyen bir eylem cezalandırılmayacağı gibi, bir memura kanunda öngörülmeyen bir ceza da verilemez. Devlet Memurları Kanunu'nda sayılan disiplin cezaları fiil ve durumun niteliğine ve ağırlık derecesine göre yönetim tarafından verilmektedir.

Dolayısıyla her ne kadar yukarıda yer verdiğimiz yönetmelikler de "Nöbet görevine özürsüz olarak gelmeyen öğretmen hakkında, derse özürsüz olarak gelmeyen öğretmen gibi işlem yapılır." hükmünün ceza olarak uygulanmasına imkan bulunmamaktadır.

Tekirdağ İdare Mahkemesi 31.01.2019 gün ve E: 2018/1192, K: 2019/123 sayılı kararıyla davacının okuldaki mesaisine gelerek diğer görevlerini yerine getirdiği, üyesi olduğu sendikanın kararı uyarınca sendikal faaliyet kapsamında nöbet görevini yerine getirmemesinin özürsüz olarak göreve gelmeme olarak değerlendirilemeyeceğine hükmetmiştir.

İşte o karar;

Ahmet KANDEMİR

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber