İmsak
Güneş
Öğle
İkindi
Akşam
Yatsı

Zammın yarısı devletten yarısı milletten

Benzine 13 kuruş, motorine ise 6 kuruşluk zam yapıldı. Yeni fiyatla birlikte benzin 7 lirayı, motorin ise 6.5 lirayı aştı. Artan fiyatlar karşısında geçen yılın Mayıs ayında devreye giren eşel mobil ile birlikte zammın yarısını devlet karşıladı. Sistem ile birlikte depolara motorinde 6, benzine ise sadece 7 kuruşluk zam yansıdı

Kaynak : Karar
Haber Giriş : 11 Nisan 2019 06:40, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 19:00
Zammın yarısı devletten yarısı milletten

Geçen yılın Mayıs ayında artan akaryakıt fiyatlarının daha fazla yükselmemesi için devreye giren eşel mobil sistemi, yeniden start aldı. Enerji Petrol Gaz İkmal İstasyonları İşveren Sendikası (EPGİS) önceki gece yarısından geçerli olmak üzere benzinin pompa fiyatında litre başına 13 motorinin 6 kuruş zam yapıldığını açıkladı. EPGİS'in Twitter hesabından yapılan açıklamada "10 Nisan tarihinden itibaren geçerli olmak üzere benzinde 13, motorinde 6 kuruş/litre pompa fiyatlarına yansıyacak şekilde artış olmuştur" denildi. İkinci bir açıklamada ise "10 Nisan tarihinden itibaren geçerli olmak üzere benzinde 7, motorinde 6 kuruş/litre fiyat artışı gerçekleşmiş olup, artış ÖTV'den karşılandığından pompa fiyatlarına yansımayacaktır" bilgisi verildi. Böylece benzinde yapılan toplam 20 kuruş zammın 13 kuruşu, motorinde ise yapılan 12 kuruş artışın 6 kuruşu fiyatlara yansıdı. Akaryakıt fiyatlarında 2018 Mayıs ayı ortasında eşel mobil sistemine geçilmiş, ÖTV destekleriyle zamlar fiyatlara uğramamıştı. ÖTV destekleri benzinde Kasım ayı başında, motorinde Kasım ayı sonunda, otogazda ise Aralık ayı başında sıfırlanmıştı. Eşel mobil sisteminde bu yıl fiyat artışları pompaya yansıtılmaya başlandı. Mart ortasından itibaren ise otogazda dün itibarıyla ise benzin ve motorinde eşel mobil yeniden uygulanmaya alındı. Benzin ve motorinde eşel mobil sisteminin 6.80 TL civarında devreye alınması öngörülüyordu. Eşel mobil sistemi ÖTV'nin azaltılması yoluyla zamları pompa fiyatlarına yansıtmadığı için bütçede ilgili gelir kaleminde düşüşe neden oluyor.

EŞEL MOBİL EN SON MAYISTA UYGULANDI

Son dönemde akaryakıt fiyatlarının döviz kurundaki oynaklık nedeniyle çok sık değişimini önlemek amacıyla, akaryakıt fiyatlarındaki artışların özel tüketim vergisinden otomatik bir şekilde karşılanması suretiyle karşılanarak akaryakıtın pompa fiyatının sabit kalmasını sağlamaya yönelik bir sistemdir. Örneğin benzin fiyatı 30 kuruş arttığında, benzindeki ÖTV 30 kuruş indirilmek suretiyle benzinin pompa fiyatı sabit tutulmaktadır. Geçen yıl sistemin başladığı Mayıs ayından en yoğun etkilerin sona erdiği Kasım ayı ortasına kadar devletin feragat ettiği ÖTV tutarı 8.3 milyar lira olmuştu.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber