Başkentte su kesintisi kapıya dayandı

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 17 Temmuz 2007 10:25, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Başkente içme suyu sağlayan barajlardaki toplam doluluk oranının yüzde 8'lere kadar düştüğü, bu nedenle Ağustos ayından itibaren su kesintilerine başlanacağı bildirildi.

Ankara Su ve Kanalizasyon İdaresi (ASKİ) yetkilileri, AA muhabirine yaptıkları açıklamada, barajlardaki su seviyelerinin, tüketimin değişmemesi, yağış azlığı ve aşırı buharlaşma nedeniyle minimum seviyelere kadar indiğini belirttiler.

Kente su sağlayan barajların toplam su hacimlerinin 1 milyar 509 milyon metre küp olduğunu ifade eden yetkililer, şu andaki doluluk oranının yüzde 8'lere düştüğüne dikkati çektiler.

Yetkililer, Ankara'da günde 1 milyon metre küp su tüketildiğine işaret ederek, mevcut suyun en fazla 80 gün yeteceğini kaydettiler. Yetkililer, barajlardaki suyun olabildiğince verimli kullanılabilmesi amacıyla Ağustos ayından itibaren su kesintilerine başlayacaklarını vurguladılar.

Kesintiler sırasında özellikle kentin yüksek kesimlerindeki yerlerin su almakta sıkıntı çekebileceğine işaret eden yetkililer, "Herkes suyu eşit alamayacak, her yere su ulaştırmakta sorun olabilir. Bazı yerlere bazen, bazı yerler ise hiç su verilemeyecek" dediler.

Öte yandan yetkililer, uyarı ve yasağa rağmen suyun tasarruflu kullanılmadığını, bazı vatandaşların gece yarısı şebeke suyu ile bahçe suladıklarını, halı ve otomobil yıkadıklarını söylediler. Bu tür davranışların önüne geçilmesi amacıyla gece denetim ekipleri oluşturduklarını anlatan yetkililer, su yasağına uymayan bazı apartman yöneticileri ile oto yıkamacılarının uyarıldığını, 5 halı yıkama firması ile izinsiz kuyu açan 28 kişiye de belediye meclisi tarafından para cezası uygulandığını söylediler.

KIZILIRMAK SUYU YARGIYA TAKILDI

ASKİ yetkilileri, Ankaralılara, Kızılırmak üzerindeki Kesikköprü Barajı'ndan 6 ay içinde su getirecekleri yönünde verdikleri sözlerini yerine getireceklerini dile getirerek, " 13 Eylülde okullar açılacak, hastaneler var. Bu suyu getirmeye mahkumuz" diye konuştular.

Kentteki su ihtiyacının aciliyetine karşın Kızılırmak'tan su getirilmesi çalışmalarıyla ilgili hukuki sorunlar yaşadıklarını dile getiren yetkililer, şunları kaydettiler:

"İşin kontrolü için mühendis lazım. Proje sahasında çalışmak üzere 20 mühendisi görevlendirdik. Ancak bunların başvurusu üzerine yargı yürütmeyi durdurma kararı verdi. İşin bu kadar acil olmasına karşın böyle bir karar var artık. Mühendis olmazsa bu iş nasıl yürüyecek?

Ayrıca Karayolları Genel Müdürlüğü su borularına yollardan geçiş izni vermiyor. Vatandaş tarlası için yürütmeyi durdurma kararı alıyor.

Devlet-bürokrasi kenetlenmezse bu proje yürür mü? İşin sürekliliği bozuluyor. Bu Ankaralıya verilmiş bir cezadır." Yetkililer, yürütmeyi durdurma kararına konu olan tarlalarda çalışmaya ara verdiklerini, ancak diğer sahalarda çalışmaların devam ettiğini bildirdiler.

"KAVŞAKKAYA'YI 1,5 YILDA BİTİRDİK"

Ankara Büyükşehir Belediyesinin su konusunda gereken tedbirleri almadığı yönündeki eleştirileri "haksız" olarak nitelendiren yetkililer, DSİ'nin 2008'de bitirilmesini öngördüğü Kavşakkaya Barajı'nı 1,5 yıl önce tamamladıklarını söylediler.

Yetkililer, tankerlerle getirilerek yeşil alanlar için kullanılan kuyu sularının insan sağlığına etkileri konusunda ise suyun içilemeyeceğini fakat sulama amaçlı kullanılmasının sakıncalı olmadığını dile getirdiler.

BARAJLARDAKİ SU DURUMU-

Ankara çevresindeki Çamlıdere, Kurtboğazı, Eğrekkaya, Akyar ve Çubuk 2 barajlarının toplam 1 milyar 509 milyon metre küp su kapasitesi olmasına karşın şu anda barajlarda 80 milyon metre küp civarında kullanılabilir su bulunuyor.

Barajlardaki son durum şöyle:

ÇAMLIDERE BARAJI:

Ankara'ya su sağlayan barajlar içinde kapasite olarak en büyük baraj. Bu barajın toplam kapasitesi 1 milyar 220 milyon metre küp. Şu anda bu barajda kullanılabilir su miktarı 48 milyon 271 bin metre küp.

KURTBOĞAZI BARAJI:

Eski barajlardan birisi olan Kurtboğazı Barajı'nın toplam kapasitesi 92 milyon bin metre küp. Şu anda bu barajda 17 milyon 831 bin metre küp su rezervi bulunuyor.

AKYAR BARAJI:

Bu barajın kapasitesi 56 milyon metre küp. Barajda şu anda 6 milyon 420 bin metre küp su bulunuyor. Bu barajın suyu Eğrekkaya Barajı'na akıtılıyor.

EĞREKKAYA BARAJI:

Barajın kapasitesi 112 milyon 300 bin metre küp. Şu anda bu barajda 5 milyon 198 bin metre küp su bulunuyor. Akyar Barajı'ndan gelen suyla birlikte Eğrekkaya Barajı'nda toplanan sular Kurtboğazı Barajı'na aktarılıyor ve bu barajlar Kurtboğazı Barajı'nı besliyor.

ÇUBUK 2 BARAJI:

Ankara-Kızılcıhamam yolu kıyısındaki Çubuk 2 Barajı'nın kapasitesi 22 milyon 445 bin metre küp. Barajda 3 milyon 485 bin metre küplük su rezervi bulunuyor."

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber