İmsak
Güneş
Öğle
İkindi
Akşam
Yatsı

E-ticaret sahtekarları kendilerini ele verdi

e-ticareti sahtekarlık için kullanmaya çalışan uyanıklar kendilerini ele verdi. Sahte şirketleri sitelerine üye yapıp, devletin verdiği teşvikleri suistimal ediyorlar

Kaynak : Sabah
Haber Giriş : 12 Nisan 2019 08:45, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 19:00
E-ticaret sahtekarları kendilerini ele verdi

İhracatı desteklemek için başlatılan uygulamaları suistimal edip haksız kazanç elde eden uyanık dolandırıcılar türedi. Ticaret Bakanlığı'ndan onaylı e-Ticaret ve B2B (Business to business) sitelerinden bazılarının devletin teşviki üzerinden vurgun yaptığı belirlendi. Müfettiş raporları ve SABAH'ın iş dünyasında yaptığı araştırmaya göre, bakanlık onayı almış bazı siteler binlerce sahte şirketi üye yaparak devleti dolandırdı.

SİSTEM NASIL IŞLIYOR?

Uyanık siteler, kebapçıdan terziye hatta tekel bayisine kadar onlarca sahte ihracatçı şirketi sisteme kaydediyor. Siteye giriş için 10 bin TL gibi fahiş bir üyelik bedeli belirliyor. Ticaret Bakanlığı, kendi sisteminde onaylı e-ticaret sitelerine üye olan şirketlerin maliyetinin yüzde 80'ini karşılıyor.

KOMİSYON TEKLİFİ

Böylece uyanık site sahibi, evraklarda ihracatçı bile olmayan bu firmaları üye almış gibi gösterip, devletin verdiği üyelik bedelini cebine indiriyor. Bazı sitelerin ticaret odalarına ve STK'lara toplu üyelik karşılığında komisyon teklif ettiği belirtiliyor. Toplu olarak üye yapılan 250 firma üzerinden, devletin verdiği teşvikler el altından paylaşılıyor. Firmaların birçoğunun naylon olduğu, ihracatçı gibi kayıtlara geçirildiği belirtiliyor.

16 SITEYE DESTEK VAR

Hükümetİn daha fazla firmayı ihracatçı yapmak amacıyla başlattığı e-ticaret sitelerine toplu üyelik desteği devam ediyor. Program kapsamında 16 yerli ve yabancı e-ticaret sitesi bakanlıkça onaylı durumda. Listede, Türkiye'nin yanı sıra Güney Kore, Fransa, Belçika, Suudi Arabistan ve İsviçre merkezli siteler de var. Tüm sektörlere hizmet veren e-ticaret siteleriyle birlikte, sadece kimya, makine, çelik, orman ve doğal taş ürünleri alanlarında hizmet veren siteler de kapsama dahil edildi.

METİN CAN

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber